Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spojenci pod velením USA odejdou z Iráku, oznámil americký

6. 1. 2020

Spojenci pod velením USA odejdou z Iráku, oznámil americký velitel

Facebook

Koalice působící pod americkým velením podle velitele Williama Seelyho respektuje svrchovanost země. Pentagon dopis, ve kterém to údajně uvádí, zatím nepotvrdil.

Konvoj americké armády na cestě do Iráku.
Konvoj americké armády na cestě do Iráku. Foto: Ari Jalal, Reuters

Mezinárodní koalice působící pod velením USA v Iráku z této blízkovýchodní země odejde. Vyplývá to z dopisu s pondělním datem, který velitel koalice, americký generál William Seely adresoval zástupci velitele irácké armády a o kterém dnes informovaly zahraniční tiskové agentury.

Mluvčí Pentagonu autenticitu dopisu nepotvrdil. Generál Seely v listu uvádí, že koalice se rozhodla přeskupit síly s ohledem na svrchovanost Iráku a na základě žádosti iráckého parlamentu.

V dopise amerického generála se uvádí, že přesuny koaličních sil bude provázet větší provoz vrtulníků nad Bagdádem. Svědci agentuře Reuters řekli, že během pondělí slyšeli nad iráckou metropolí přelétávat helikoptéry.

"Pane, z úcty ke svrchovanosti Irácké republiky a v souladu s požadavkem iráckého parlamentu a premiéra, přeskupí v příštích dnech a týdnech CJTF-OIR (koalice ustavená pro boj proti Islámskému státu) své síly, aby se připravila na další pohyb," uvedl Seely v dopise. Jeho adresátem je Abdal Amír z iráckého ministerstva obrany.

"Respektujeme vaše svrchované rozhodnutí týkající se našeho odchodu," citují agentury ze Seelyho listu. Uvádí se v něm rovněž, že koalice musí podniknout určitá opatření zajišťující, že odsun z Iráku bude bezpečný.

Agentura Reuters napsala, že pravost dopisu jí potvrdil irácký vojenský zdroj, Pentagon tak ale neučinil. AFP tvrdí, že autenticitu listu jí potvrdily americký i irácký vojenský zdroj a že dopis byl doručen.

Irácký parlament v neděli pověřil tamní vládu, aby zajistila odchod zahraničích vojsk ze země. Vedl ho k tomu páteční americký útok, při němž v Bagdádu zemřel íránský generál Kásem Solejmání a člen velení iráckých milicí Abú Mahdí Muhandis. Irák to označil za porušení státní svrchovanosti.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář