Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šakal z Minsku - Roman Protasevič jako bojovník ukrajinského praporu Azov,

2. 6. 2021

Šakal z Minsku - Roman Protasevič jako bojovník ukrajinského praporu Azov,

který se dostal až na titulní stránku jejich časopisu! Od roku 2017 měl základnu v České republice pod dozorem českých čučkařů! Záhy poté vycestoval přes Polsko a Brusel do USA na pohovory na americkém ministerstvu zahraničí ve Washingtonu, zpátky se vrátil už jako spolupracovník Eurorádia pod federální neziskovkou USAID, která funguje jako front house pro operace CIA! Jeho přítelkyně studuje na škole ve Vilniusu, která vloni uzavřela partnerství s mezinárodní sítí OSUN George Sorose! V Česku je zaregistrována běloruská mládežnická odbojová organizace Malady Front, ve které byl Protasovič členem!

 

Kvě 26, 2021

 

Před dvěma dny jsme si v článku [1] o Romanu Protasevičovi položili řečnickou otázku, co má proboha Česká republika společného s uzemněním irského letadla v Minsku, přičemž na palubě nebyl ani jeden český občan. Ptali jsme se, proč český ministr zahraničí Jakub Kulhánek spustil takový jekot, a proč si pozval na kobereček běloruského velvyslance v Praze a předal mu protestní nótu. Uběhly dva dny a dnes už můžeme uveřejnit informace, které na tyto otázky dávají jasné a hrozivé odpovědi.

 

Ano, Česká republika v tom jede způsobem, jakým ani netušíte, je v tom namočená až po uši a reálně hrozí, že bude brzy obviněna ze spoluúčasti na přípravě atentátu a vraždy prezidenta Běloruské republiky v chystaném státním převratu, který na poslední chvíli minulý měsíc odvrátila běloruská KGB ve spolupráci s ruskou FSB v Moskvě. Naše redakce dnes obdržela nejnovější informace od ruských novinářů a nebude to žádný čajíček. Nejprve si řekneme něco o samotném hlavním aktérovi.

 

Roman Protasevič jako běloruský rytíř. Foto z jeho Facebooku.

 

Roman Protasevič byl jedním z klíčových aktérů snah o změnu režimu v běloruské barevné revoluci v roce 2020. Jeho jméno se objevilo v souvislosti s telegramovým kanálem Nexta, který se ze dne na den stal hlasem běloruské opozice. Podle ukrajinského článku [1] sympatizujícího s Protasevičovou činností byl již v roce 2012 zadržen jako správce opozičních skupin na sociálních sítích. Protasevič byl tehdy členem Mladé fronty, středopravicové proevropské organizace, která organizovala pouliční aktivity proti Lukašenkovi. A také bojoval za rozšíření používání běloruského jazyka (samozřejmě na úkor ruštiny). Působil jako novinář v polsko-litevském Eurorádiu, které je financováno z polských zdrojů, a také v Rádiu Svoboda. Ale k tomu se ještě dostaneme. Ale nejprve si uděláme výlet do historie.

 

V Česku je registrována běloruská mládežnická odbojová organizace Malady Front, která rekrutuje mladé lidi proti Lukašenkově vládě

 

Ze zesílených protestů v Bělorusku v letech 1996-1997 vzešla nacionalistická, antikomunistická a protilukašenkovská “Mladá fronta” (Малады Фронт, Malady Front), založená v roce 1997. V Bělorusku je zakázaná, a proto je oficiálně registrována místo toho v exilu, a to právě v České republice, více zde. Mladá fronta je známá svou provokativní politickou agitací proti Lukašenkovi a vybízí své členy k vojenskému výcviku. Například v roce 2015 byl podle zprávy Rádia Svoboda (bělorusky Radio Svaboda) otevřen sportovní a vlastenecký klub Fronty mládeže s názvem “Bojovník ” [2].

 

Ten nabízí výcvik s airsoftovými zbraněmi [3]. Protasevič se účastnil protestů na Majdanu v Kyjevě 2013/2014, jak ukazuje fotografie na Facebooku, kde je oděn do vlajky Běloruského lidového státu a účastní se ničení Leninovy sochy, viz. foto níže. Protasevič má neonacistickou a antikomunistickou minulost. Je sympatizantem oddílu Pahonia [4], běloruské domobrany, která bojovala po boku neonacistického praporu Azov v postmajdanovské občanské válce na Ukrajině [5]. Skupina se na Twitteru popisuje [6] jako nevládní organizace, která pomáhá běloruským dobrovolníkům na Ukrajině.

 

Chronologie vzestupu Šakala z Minsku do nejvyšších struktur běloruského barevného odboje

2017

 

V únoru a březnu 2017 se Běloruskem prohnala série demonstrací po celé zemi, které Protasevič horlivě “dokumentoval”, vždy jen krok od neonacistického Černého bloku. Dne 4. března se zúčastnil instalace dočasného nacionalistického památníku, během aktu se symbolicky pálily knihy. O den později se objevil uprostřed Černého bloku na demonstraci v běloruském Brestu. Dne 10. března 2017 se Protasevič zúčastnil demonstrace, kde byl opět přímo uprostřed neonacistického Černého bloku. Zveřejnil fotografie, na nichž je zachycen muž s balaklavou se znakem Běloruské lidové republiky (1918-1919) a s bundou Thor Steinar, což je neonacisty oblíbená značka.

Roman Protasevič při ničení hlavy V. I. Lenina v Kyjevě počátkem roku 2014 během Majdanu

Roman Protasovič uprostřed v kukle jako člen Černého bloku během demonstrace v Brestu

Roman Protasovič v Černém bloku během průvodu v Brestu

 

Výbor na ochranu novinářů 28. března 2017 informoval, že Protasevič byl krátce předtím na deset dní zadržen na základě obvinění z chuligánství [7]. Podle své facebookové stránky se Protasevič 1. prosince 2017 přestěhoval do Prahy v České republice [8]. Později pracoval jako fotograf pro běloruská média a v letech 2017-2018 byl držitelem novinářského stipendia Václava Havla – ceny pro začínající nezávislé novináře. Stipendium pro žurnalisty je společným projektem Rádia Svobodná Evropa a Rádia Svoboda, což jsou stanice financované z amerického státního rozpočtu, partnerem na české straně je české ministerstvo zahraničí.

 

2018 – Rok přelomu a zvratu v kariéře Šakala z Minsku

 

Dne 12. dubna 2018 přijel do polské Varšavy [9]. Dne 20. dubna 2018 odletěl přes Brusel do Washingtonu [10]. Dne 23. dubna 2018 zveřejnil fotografii s podtitulem “Začíná nejdůležitější týden v mém životě [11]”. Téhož dne zveřejnil svou fotografii uvnitř amerického ministerstva zahraničí a uvedl: “Nikdy v životě jsem nezažil tolik důležitých a zajímavých setkání. Unavený, ale velmi spokojený [12]“.

Roman Protasovič v budově amerického ministerstva zahraničí ve Washingtonu

Gleb Žavronkov

Ve Washingtonu se setkal se svým kolegou z řad bojovníků za změnu režimu, Ukrajincem Glebem Žavoronkovem [13]. Z Washingtonu odletěl 7. května 2018 přes Brusel domů do Prahy [14]. 31. května 2018 pokračoval v cestě z Prahy do běloruského Minsku [15]. Z Minsku odcestoval 15. června 2018 do ukrajinského Kyjeva [16]. No, a podle jeho facebookové stránky začal už 31. srpna 2018 pracovat pro rádio Euroradio.fm podporované USAID [17].

 

2019

 

Podle své facebookové stránky opustil Protasevič práci v Euroradiu 1. prosince 2019 [18].

2020

 

V únoru 2020 oznámil Protasevič svou novou práci jako budoucí redaktor sítě Nexta Telegram na polsko-běloruském kanálu Belsat: Své nové působení potvrdil statusem na Facebooku, v němž uvedl, že 19. března 2020 nastoupil do práce pro Nextu v polské Varšavě [19]. “V deseti minutách živého vysílání na Belsatu budu jako budoucí šéfredaktor televize Nexta hovořit o prvních médiích v Bělorusku 21. století”.

Stěpan Putila (vlevo) a Aleš Karnienka

 

Pokud lze věřit BBC, Nexta vznikla jako protilukašenkovský kanál na YouTube, který v roce 2015 vytvořil běloruský teenager Stěpan Putila, známý také pod přezdívkou Stěpan Světlov [20]. Podle serveru Strana.ua: “V Bělorusku se kanál proslavil interními informacemi z ministerstva vnitra republiky. Zdroje svých informací nezveřejňoval. Zatímco v průběhu srpnových protestů v Bělorusku bylo nezávislé běloruské zpravodajské prostředí prakticky uzavřeno, pouze Nexta dokázala průběžně zveřejňovat zprávy zevnitř země. Jak napsala BBC, “populární aplikaci pro zasílání zpráv Telegram s názvem Nexta … se podařilo obejít mnohá omezení“. Odpovědí na otázku, proč Nexta uspěla tam, kde ostatní selhaly, může být to, že dosud prakticky neznámý kanál není místním občanským úsilím, ale působí ze sousedního Polska, kde Protasevič i Putila pobývali.

 

Protasevičův partner v Nextě, Stepan Putila, známý také jako Svetlov, pracoval pro Belsat (jeho otec tam také pracuje jako sportovní komentátor), který sídlí ve Varšavě a je financován polským ministerstvem zahraničí. Na webových stránkách kanálu se píše [21]:

 

Formálně byl vznik televizního kanálu výsledkem dohody podepsané v roce 2007 mezi polským ministerstvem zahraničních věcí a polskou televizí. Dohoda předpokládá dlouhodobou spolupráci a financování televizního kanálu Belsat. Motivace společnosti Belsat jsou více než pochybné. V roce 2015 se na kanálu objevil článek, který vyzýval k tomu, aby se lidé přidali jako dobrovolníci na stranu Ukrajiny ve válce se státy “Novoruska”, včetně kontaktní e-mailové adresy a telefonního čísla [22]. Stanice ale pravidelně poskytuje platformu i běloruským nacionalistům a neonacistům.

 

2021

 

Server Politico uvedl [23], že 23. května 2021 Protasevič nastoupil na let společnosti Ryanair z řeckých Atén do litevského Vilniusu, ale když letadlo vstoupilo do běloruského vzdušného prostoru, bylo zadrženo stíhačkou a bylo mu nařízeno přistát v Minsku, kde byl Protasevič zatčen. Článek označuje Protaseviče za novináře, nikoliv za extremistu, jak v roce 2020 správně rozhodl běloruský soud v souvislosti s osazenstvem Nexty. Žádná zmínka o tom, co Protasevič možná skutečně dělal v Aténách nebo co měl v úmyslu dělat ve Vilniusu.

Uniformy oddílu Pahonia na Ukrajině

 

Jeho přítomnost v Řecku se zhruba shodovala s návštěvou Západem podporované vůdkyně exilové změny režimu Sviatlany Tichanovské u řecké prezidentky Kateriny Sakellaropoulou [24] a velvyslance USA v Řecku Geoffreyho Pyatta [25]. Podle Protasevičova účtu na Twitteru pracoval během pobytu Tichanovské v Aténách jako její fotograf a pořizoval její fotografie v různých prostředích [26]. Přítelkyně 26-letého Protaseviče, Sofia Sapega, která byla zadržena spolu s ním, je studentkou práv na Evropské humanitní univerzitě (EHU) ve Vilniusu. Tato univerzita spolupracuje [27] od roku 2020 s Open Society University Network (OSUN), organizací založenou americko-maďarským finančním magnátem Georgem Sorosem.

Roman Protasevič získal válečné ostruhy na Ukrajině, kde pracoval jako paramilitární reportér přidělený k praporu Azov. V roce 2015 si ho vybrali na titulní stránku jejich časopisu Černé Slunce

 

Než vstoupil do mediální sféry, byl Protasevič v Bělorusku významným místním “demokratickým” aktivistou. Ukrajinský článek o jeho minulosti to vysvětluje [28]: “Už v roce 2012 byl zadržen jako správce opozičních skupin na sociálních sítích. Protasevič byl tehdy členem Mladé fronty, středopravicové proevropské organizace (registrované v ČR), která organizovala pouliční aktivity proti Lukašenkovi“.

Oddíl Pahonia

 

Mladá fronta je v České republice registrovaná nacionalistická, antikomunistická a protilukašenkovská organizace. Protasevič byl součástí Majdanu v Kyjevě 2013/2014, jak ukazuje výše v tomto článku fotografie na Facebooku, kde se účastní ničení Leninovy sochy”. Dmytro Jaroš stál v čele Pravého sektoru, neonacistické konfederace ukrajinských milicí, která vznikla v listopadu 2013. Jaroš a členové Pravého sektoru měli tvořit jádro praporu Azov.

Roman Protasevič (vlevo)

 

Západem podporovaný převrat na Majdanu proti ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi, vedený neonacistickými milicemi, byl dokončen v únoru 2014. Např. kanadské velvyslanectví na Ukrajině převratovým silám pomáhalo tak, že během vzpoury proti Janukovyčovi v únoru 2014 na kanadském velvyslanectví týden tábořili opoziční demonstranti, včetně Pravého sektoru. Kanadské velvyslanectví v Kyjevě bylo během povstání, které svrhlo režim bývalého prezidenta Viktora Janukovyče, několik dní využíváno jako útočiště protivládních demonstrantů.

Protasevič má neocenitelné informace zevnitř batalionu Azov z roku 2015, kdy na Ukrajině probíhala operace UNIFIER

 

V červnu 2014 Ukrajina formálně začlenila [29] extremistické krajně pravicové milice včetně praporů Aidar, Dněpr, Donbas a Azov, které sehrály klíčovou roli při převratu na Majdanu, do Národní gardy, kterou vede ministerstvo vnitra. Profesor Ottawské univerzity Ivan Katchanovski přinesl [30] zprávy ukrajinských médií, které odhalují, že Protasevič sloužil během války v Donbasu v tiskové službě neonacistického praporu Azov.

 

Na ověřených fotografiích [31] se Protasevič v roce 2015 objevuje v oficiální publikaci praporu Azov “Černé slunce”. Válka v Donbasu iniciovaná Ukrajinou začala v dubnu 2014 poté, co se občané Donbasu po majdanském puči hromadně vyslovili pro připojení k Rusku, až do uzavření příměří v září 2014. To znamená, že Protasevič během své služby v praporu Azov fakticky působil jako agent ministerstva ukrajinské vlády.

Roman Protasevič na obálce ukrajinského časopisu Černé Slunce, který vydával prapor Azov

 

Richard Sanders odhalil [32], že v září 2014 ukrajinský festival Ukrajinského kanadského kongresu v Torontu umožnil Pravému sektoru Kanada [kanadská podpůrná odnož Pravého sektoru – který tvořil jádro Azovu] získat peníze na nákup vojenského vybavení pro své bojovníky na Ukrajině. Televizní zpravodajství CBC ukázalo stůl Pravého sektoru s obrázky Banderovců. Ten rok festival obdržel od kanadské vlády příspěvek ve výši 99 700 dolarů. Protasevič je zjevným sympatizantem oddílu Pahonia, běloruské milice, která bojovala po boku neonacistického praporu Azov v ukrajinské občanské válce po Majdanu.

 

Protasevičova základna v Praze a jeho vrcholná cesta do Washingtonu na ministerstvo zahraničí USA

 

V roce 2015 kanadská vláda Stephena Harpera na žádost americké vlády Baracka Obamy zahájila operaci UNIFIER [33], program, v jehož rámci kanadské ozbrojené síly dodávaly ukrajinské armádě a polovojenským policejním jednotkám americké zbraně, munici, techniku a výcvik [34]. Zbraně z tohoto programu se díky nedostatečnému zabezpečení soustavně dostávaly k neonacistickým bojůvkám, jako je Azov, s nímž Protasevič úzce spolupracoval.

 

Tyto milice byly také opakovaně obviněny [34] ze spáchání válečných zločinů, zatímco na jaře 2018 se Ukrajinou přehnala smrtící vlna protiromských pogromů [35], kdy během dvou měsíců došlo nejméně k šesti útokům. C14 a Národní družina, dva gangy, které za útoky stály, hrdě zveřejňovaly videa z pogromů na sociálních sítích. Národní Družina je součástí praporu Azov.

Roman Protasevič (uprostřed) v oddílu Azov na Ukrajině

 

Během vlny protilukašenkovských protestů v roce 2017 se Protasevič několikrát objevoval s neonacisty. To zahrnovalo i účast na pálení knih. Mezitím Protasevič působil jako blogger a pracoval jako přispěvatel ruského deníku Komsomolskaja pravda. Po zatčení za chuligánství Protasevič v prosinci 2017 odjel do Prahy a začal se formálně integrovat do pro-západní mediální sféry. Protasevič byl v letech 2017-18 novinářským stipendistou Václava Havla v Praze [36] pro Rádio Svobodná Evropa financované Spojenými státy [37], které se zabývá změnami režimů ve světě.

Roman Protasevič v uniformě Azovu se zbraní a na vozidle

 

Čtyři měsíce po týdenním pobytu na americkém ministerstvu zahraničí ve Washingtonu v dubnu 2018, začal Protasevič 31. srpna 2018 pracovat pro běloruské Euroradio.fm financované americkou vládní neziskovkou USAID [38], která je notoricky v mnoha zemích zakázaná a profláknutá z toho důvodu, že slouží jako maskování a tzv. front house pro operace americké Ústřední zpravodajské služby CIA.

 

Sociální platforma NEXTA, v jejímž pozadí je americká nátlaková organizace NED

 

Tuto práci opustil v prosinci 2019 a od března 2020 oznámil své nové zaměstnání, a to jako šéfredaktor Nexta, zahraničím financovaného komunikačního kanálu Telegram, který se věnuje běloruskému zpravodajství a sídlí v Polsku. Stepan Putila, Protasevičův partner ve společnosti Nexta, předtím, než se úzce angažoval ve společnosti Nexta, pracoval řadu let ve společnosti Belsat [39], kterou od roku 2007 financuje pro změnu polské ministerstvo zahraničí [40]. Nexta hrála klíčovou roli [41] při organizování pro-převratových demonstrací v Bělorusku na podporu západem podporované kandidátky Sviatlany Tichanovské, která získala pouze 11 % hlasů, avšak lživě tvrdí, že volby byly zmanipulovány ve prospěch Lukašenka, spolu s aktivisty financovanými americkou organizací National Endowment for Democracy (NED) pro změnu režimu v Bělorusku [42].

 

V článku v Orinoco Tribune bylo vysvětleno [43], jak se Západ pokusil volby v Bělorusku nelegitimizovat:

 

Bělorusko jako obvykle očekávalo, že Úřad OBSE pro demokratické instituce a lidská práva (ODIHR) vyšle na volby konané 9. srpna pozorovatele. OBSE však preventivně oznámila, že tak neučiní, protože pozvání prý přišlo pozdě.

 

Ředitelka ODIHR Ingibjörg Sólrún Gísladóttir uvedla: “Nedostatek včasného pozvání více než dva měsíce po vyhlášení voleb znemožnil ODIHR pozorovat klíčové aspekty volebního procesu. Patří mezi ně oblasti, které jsme v nedávných zprávách o pozorování označili za oblasti vyžadující zlepšení v Bělorusku, jako je například sestavování volebních komisí a registrace kandidátů. Z výsledků těchto procesů je zřejmé, že úřady nepodnikly žádné kroky ke zlepšení jejich inkluzivity.“

 

Běloruská vláda byla tímto jednostranným krokem překvapena:

 

“Abychom byli upřímní, rozhodnutí ODIHR bylo skutečně zklamáním a nečekané. Skutečně doufáme, že toto rozhodnutí bude revidováno. Koneckonců dnes, den po registraci prezidentských kandidátů, v souladu s dřívějšími veřejnými prohlášeními, ministerstvo zahraničních věcí zaslalo pozvánky Úřadu OBSE pro demokratické instituce a lidská práva, Společenství nezávislých států a Šanghajské organizaci pro spolupráci. Jedná se o naše tradiční partnery při pozorování voleb. Zůstáváme pevně odhodláni plnit své sliby a závazky, a to i v rámci OBSE,” řekl Anatolij Glaz.

 

Zdůraznil, že Bělorusko nikdy nepořádalo volby bez pozorování. “I tentokrát jsme byli odhodláni pozvat pozorovatele OBSE/ODIHR po registraci kandidátů. Bylo to mnohokrát veřejně oznámeno, informovali jsme o tom naše západní partnery, vysoké úředníky úřadu i osobně Ingibjorga Gisladottira. V této souvislosti jsme naprosto transparentní a lze to dvakrát ověřit,” uvedl mluvčí.

 

Útoky na Bělorusko ze západu jsou snahou o dosažení nejtěsnější blízkosti NATO na dostřel k Moskvě konvenčními zbraněmi

 

Záměrná nepřítomnost volebních pozorovatelů OBSE později umožnila “západním” médiím a politikům tvrdit, že volby, v nichž zvítězil běloruský prezident Lukašenko, byly nespravedlivé. Volební pozorovatelská mise Konfederace nezávislých států (SNS) pod vedením Sergeje Lebeděva nezjistila žádné důkazy o podvodech v běloruských volbách. Lebeděv prohlásil, že volby byly otevřené, soutěžní a zajistily svobodné vyjádření vůle běloruských občanů. Bělorusko je pro Západ již dlouho cílem pro změnu režimu. Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko je socialista, který má podporu Komunistické strany Běloruska od jejího založení v roce 1996. Měl odvahu chválit Stalina a Lenina za jejich rozhodující přínos socialismu a marxismu-leninismu. Bělorusko odmítlo vstoupit do NATO a odsoudilo jeho pokusy zasahovat do dění v zemi.

 

Bělorusko sice na krátkou dobu v polovině roku 2010 zaznamenalo mírné tání ve vztazích s Ruskem, ale stále s ním udržuje úzké a pozitivní vztahy jako antiimperialistický stát, který se odmítá podřizovat Washingtonu. Rovněž udržuje pozitivní vztahy s Kubou, přičemž v rámci pozitivních vztahů s touto zemí přijímá Čínskou iniciativu, nadále prohlubuje pozitivní vztahy s Venezuelou a zároveň se snaží zahájit “novou éru” pozitivních vztahů se Severní Koreou: všechny tyto zmíněné země jsou hlavními cíli západního imperialismu.

Západ usiluje o vnitřní diverzi v Bělorusku, když to nejde úplatky, zkouší se revoluce

 

Bělorusko rovněž odmítlo [44] privatizovat veřejnou infrastrukturu a státní podniky a podařilo se mu drasticky snížit chudobu a vyhnout se drastickému poklesu průměrné délky života [45], který zažily bývalé republiky SSSR poté, co přijaly kapitalismus. Mezitím Světová banka chce [46], aby Bělorusko privatizovalo státní firmy a snížilo dotace, zatímco Evropská unie se směšně pokouší Bělorusko uplatit hospodářským a investičním balíčkem v hodnotě 3 miliard eur [47] připraveným pro Bělorusko, když přijme stejný kapitalistický systém, který zdevastoval [48] ostatní bývalé republiky SSSR.

 

Organizace, které financují běloruské exilové Eurorádio

 

Situace se pro Protaseviče vyhrotila 23. května, kdy odletěl z Řecka do Litvy a jeho letadlo muselo přistát v Bělorusku poté, co se letadlo dostalo do běloruského vzdušného prostoru. Zatímco se média o Protaseviče nekonečně starají, již v roce 2013 bylo letadlo Evo Moralese uzemněno v Rakousku a bylo mu zamítnuto letět ve francouzském a portugalském vzdušném prostoru na příkaz vlády Spojených států, která se mylně domnívala, že na palubě je whistleblower NSA Edward Snowden. Média hlavního proudu tehdy rovněž mlčela.

 

V Praze a ve Washingtonu teď nemohou spát, Protasevič bude mluvit!

 

Protasevičova přítomnost v Řecku se zhruba shodovala s návštěvou vůdkyně běloruské exilové změny režimu Sviatlany Tichonovské u řecké prezidentky [49] Kateriny Sakellaropoulou a u velvyslance USA v Řecku Geoffreyho Pyatta [50]. Podle Protasevičova účtu na Twitteru pracoval během pobytu Tichonovské v Aténách jako její fotograf a pořizoval zde snímky v různých prostředích [51].” Protasevič bude pravděpodobně čelit obvinění z extremismu, protože běloruský soud prohlásil NEXTA za extremistický server [52].

 

Má úzké vazby na neonacistické extremisty, otevřeně se podílel na jejich akcích v Bělorusku, aktivně sloužil pro ukrajinský neonacistický prapor Azov a rozhodl se několik let pracovat pro organizace financované USA a usilující o změnu režimu v Bělorusku. Protasevič byl tak podle posouzení naší redakce v roli kádra Washingtonu, který měl organizovat na mediální scéně přípravy státního převratu v Bělorusku, k čemuž dostal přípravné zázemí v Praze a ve Varšavě, přičemž ochranu mu poskytovaly české a polské tajné služby.

 

Jeho návštěva v USA na ministerstvu zahraničí USA nevylučuje, že dostal i operativní krytí a úkoly americké CIA, přičemž zná kompletní strukturu běloruské opozice a je klíčovou figurou pro případný státní převrat v Bělorusku. Jeho zadržení v Minsku tak musí být pro Washington obrovskou ztrátou. A nejen pro Washington, ale i pro Prahu a Varšavu, kde navíc dostal minulý rok politický azyl.

 

Protasevič je klíčem k rozkrytí přípravy zavraždění Alexandera Lukašenka během puče, který byl plánován na 9. května během vojenské přehlídky na Den vítězství v Minsku. Teď ale najednou vidíte, že Protasevič měl základnu v Praze a operativní krytí USAID. Slyšíte ty zvuky z Prahy? To právě štípají desítku drát strachem, co všechno Protasevič začne KGB vyklápět. A to nejen o Praze, o čučkařích, o Polácích, ale i o Azovu, o amerických poradcích na Ukrajině, o dodávkách zbraní, všecko, všecičko. Cvak. Cvak. Cvak… je slyšet i z Washingtonu právě teď.

 

-VK-

 

Šéfredaktor AE News

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář