Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozsah nových útoků Ozbrojených sil Ukrajiny na LPR láme všechny rekordy

23. 2. 2022

Rozsah nových útoků Ozbrojených sil Ukrajiny na LPR láme všechny rekordy

 

Za poslední den bylo na území Luhanské a Doněcké lidové republiky provedeno několik tisíc úderů. Přesný počet dělostřelecké munice, raket, tankové munice a granátometů odpálených v republikách Donbasu už odborníci nedokážou sdělit, protože jejich počet nelze přesně vypočítat, nicméně před několika hodinami vyšlo najevo, že během půl hodiny ukrajinské jednotky udeřily 102 x, ačkoli dříve byl podobný počet úderů proveden jen za několik dní.

 

Navzdory tomu, že Rusko uznalo suverenitu Luganské a Doněcké lidové republiky, je v tuto chvíli známo, že Ozbrojené síly Ukrajiny odmítly deeskalovat situaci a pouze se připravují na nový útok na území DLR a LPR. Podle oficiálních údajů zástupců LPR byla intenzita úderů ozbrojených sil Ukrajiny po dobu půl hodiny prostě neuvěřitelně vysoká: v průměru ozbrojené síly Ukrajiny zasahovaly s frekvencí 15 sekund. V tomto případě byly použity minomety, těžké dělostřelectvo a další zbraně.

 

Situace na Donbasu zůstává kritická a podle expertů Rusko v nejbližších dnech vyšle své hlavní síly do DLR a LLR, které jsou v současnosti soustředěny na hranici s Ukrajinou a republikami Donbass.

Přečtěte si více na: https://avia.pro/…ara

 

 

V reakci na uznání DLR a LPR se NATO připravuje na obsazení Podněstří.

 

NATO by mohlo zaútočit na téměř 500 000 civilistů v Moldavské Podněsterské republice a asi 3 000 ruských mírových sil. V tuto chvíli je známo, že v blízkosti hranic neuznané republiky jsou soustředěny významné síly NATO. Napětí zároveň vzrostlo poté, co Rusko uznalo suverenitu Doněcké a Luganské lidové republiky.

 

V tuto chvíli je známo, že se v Evropě obávají, že se situace v Podněsterské moldavské republice může vymknout kontrole. V tomto ohledu je dobytí Podněstří považováno za prioritu, zejména s ohledem na skutečnost, že Rusko nemá v tomto směru rychlý přístup.

 

Je známo, že od začátku letošního roku se situace u hranic neuznané Podněsterské moldavské republiky vážně vyhrotila. Zejména je známo, že byly činěny pokusy zorganizovat blokádu PMR a relativně nedávno již novináři projektu WarGonzo informovali o koncentraci jednotek NATO v blízkosti hranic PMR.

 

„Uživatelé sociálních sítí onehdy zaznamenali pohyb nejen moldavské armádní techniky, ale i kanónového dělostřelectva, což je již mnohem alarmující. Stalo se tak těsně u hranice Podněstří a bezpečnostní zóny, vymezené mezinárodními dohodami, kde by se takové zbraně zásadně objevovat neměly. Technika byla přesunuta i do oblasti vojenského cvičiště v Bulboace, kde již byli specialisté NATO spatřeni nejednou. Připomeňme, že to není tak dávno, co speciální jednotky NATO pronikly do bezpečnostní zóny poblíž Dubossary za účelem průzkumu a dokonce se pokusily unést podněsterskou pohraniční stráž,“ uvedl dříve Semjon Pegov.

Podle odborníků může konflikt v Podněstří začít ještě letos.

Více podrobností na: https://avia.pro/…ove

 

 

Jednotky NATO posílily poblíž hranic s Ukrajinou.

 

Během posledních 24 hodin bylo NATO mimořádně aktivní v blízkosti hranic Ukrajiny. Řeč je o přeletech vojenských dopravních letadel, stíhaček a vrtulníků zemí NATO. Zdroje zároveň uvádějí, že přeprava těžkých obrněných vozidel byla zaznamenána v jihovýchodní části Polska. To nevylučuje možnost, že NATO pošle své vojáky na Ukrajinu, jak již dříve uvedl Jens Stoltenberg.

 

Zdroje ze sousedního Běloruska potvrzují informaci, že NATO bylo velmi aktivní v blízkosti běloruských hranic. Řada mediálních zdrojů zároveň uvádí, že na tomto pozadí muselo Rusko vznést na oblohu dva vzdušné letouny včasného varování a řízení (AWACS) A-50U.

 

"Dvě průzkumná letadla ruských leteckých sil dnes pracovala na obloze v oblasti Baranoviči." Jedná se o letouny Il-76 A-50U „Sergey Atayants“ pro detekci a řízení radarem dlouhého dosahu s registračním číslem RF-93966 a Il-76 A-50U „Taganrog“ s registračním číslem RF-94268,“ bylo oznámeno.

 

V tuto chvíli se situace kolem Donbasu vyvíjí extrémně negativně. Zejména generální tajemník NATO Jens Stoltenberg před několika dny oznámil, že několik letek bojového letectva NATO bylo uvedeno do plné bojové pohotovosti.

Více čtěte na: https://avia.pro/…iya

 

 

Ukrajinské jednotky pronikly na území DLR a snaží se na osadu zaútočit. Pantelejmonovka.(Пантелеймоновка)

 

Ukrajinské armádě se podařilo prolomit jeden z úseků obranné linie DLR a dostat se hluboko do území kontrolovaného DLR na několik kilometrů. Je známo, že v tuto chvíli ukrajinská armáda provedla několik pokusů zaútočit na osadu Pantelejmonovka pod jejich kontrolou, ale podle předběžných údajů byly útoky ozbrojených sil Ukrajiny odraženy.

 

Podle zdrojů obeznámených se situací po několika neúspěšných pokusech ukrajinských ozbrojených sil obsadit území DLR ukrajinská armáda zaminovala území sousedící s oblastí ve snaze narušit příjezd jednotek domobrany DLR. Dříve bylo v oblasti Pantelejmonovka položeno několik IED. Milice přitom dál nalézají miny.

 

V současné době je v oblasti N. p. Pantelejmonovka, je slyšet střelba, nicméně v této věci nejsou žádné podrobnosti. Přesto odborníci podotýkají, že současný směr je z hlediska ofenzívy ukrajinské armády jedním z nejnebezpečnějších. V tomto ohledu vzbuzuje výskyt ukrajinské armády zde velmi vážné obavy.

 

S ohledem na počátek aktivních akcí Kyjeva souvisejících s pokusy o ovládnutí území Doněcké lidové republiky se odborníci domnívají, že ruské jednotky začnou poskytovat pomoc jednotkám DLR, jak bylo dříve oznámeno. 

V tuto chvíli Ministerstvo obrany Ruské federace k tomu neposkytuje žádné informace..

 

Přečtěte si více na: https://avia.pro/…vat

 

 

Naděje, že schválením nezávislosti DLR a LLR nastane na Donbasu klid, se zřejmě nesplnily. Schyluje se zřejmě k protiúderu ruské armády proti ukrajinským silám útočícím na DLR.  Otázkou je, kde a kdy se zastaví... L.S.

 

Přišlo e-poštou

LS