Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pro jaký nový Pearl Harbor chtějí stavět japonské letadlové lodě?

9. 3. 2020

Pro jaký nový Pearl Harbor chtějí stavět japonské letadlové lodě?

Anatolij Koškin

4. března 2020

 

V průběhu amerických prezidentských voleb před čtyřmi lety si nikdo v Japonsku nepřál vítězství Trumpa. Hovořilo se s japonskými politiky, vědci i politology a projevovalo se to i v japonské televizi. Tito lidé si nedokázali představit, že by Trump mohl řídit hlavní světovou ekonomiku a politiku. Ovšem neočekávali pro nikoho, ani pro Japonsko nic dobrého rovněž od Clintonové. I když část Japonek by ji brala, ne však z důvodů politických, ale z ženské solidarity.

 

Jedna z příčin nechuti Japonců k Trumpovi je jeho nadřazené mentorské chování k vojenské politice Japonska. Obyvatelé mají ještě "jadernou alergii" po nelidském americkém bombardování a cítí se ohroženi po nehodě v jaderné elektrárně Fukušima. Byli šokováni z "návrhu" prezidentského kandidáta Japonsku, aby si opatřilo vlastní jaderné zbraně proti sousedním státům. Pro Japonce je také urážející Trumpovo obvinění z prý bezplatného využívaní americké ochrany před "hrozbami války" od sousedů.

 

Jakmile se stal Trump prezidentem, žádal od "bohatého Japonska" ztrojnásobit platby ze státního rozpočtu na provoz mnoha vojenských základen USA v zemi. Jde o částku od dvou do šesti miliard dolarů. Prý chtěl zvýšit japonské platby až o 300 %. Tak by vzrostla platba za americký kontingent (54 tisíc osob) v Japonsku na 8 miliard dolarů. To přijde zřejmě až v budoucnu. Pro mnoho Japonců bylo objevem, že země platí za americké základny, a částky vyvolaly znechucení. Nechápali, za co Japonci strýčkovi Samovi platí. Japonská vláda se nesměle pokusila protestovat s tím, že "platí dost", ale prezident podnikatel dobře kalkulující své požadavky na Japonsko a Jižní Koreu zvýšil částky s odůvodněním jejich "ochrany".

 

Jedny z hlavních japonských novin Asahi Šimbun zveřejnily článek v USA žijícího japonského doktora politologie Juna Kitamury "K otázce snížení nákladů na udržování amerických vojsk v Japonsku. Nezbytnost vývoje vlastní japonské obranné strategie", která by mohla být v rozporu se strategickými postoji USA. Článek uvádí propočty některých amerických expertů, že platbou šesti miliard dolarů na udržování základen a kontingentu ozbrojených sil USA v Japonsku prý ušetří Tokio 44 miliard v přepočtu na americkou měnu. Kalkulace: Když se v odpověď na požadavky Trumpa Japonsko uvolí k "dobrovolnému" zvýšení nákladů na udržování amerického vojska v zemi na 6 miliard dolarů ročně, bude to pro něj značně levnější než vytvářet vlastní obranný systém srovnatelné síly s americkým. K dosažení úrovně vojenského potenciálu, který by se byl schopen efektivně bránit čínské agresi, musí Japonsko zvýšit svůj vojenský rozpočet ještě o 50 miliard dolarů. "Symbolických" 6 miliard na americký kontingent v zemi dá Japonsku úsporu 44 miliard?

 

Podle Kitamury neznamená, že každoročně zaplacených 6 miliard dolarů zajistí, že budou Japonci "moci klidně spát". Washington žádá od svého podřízeného spojence, aby se aktivně zapojil do závodů ve zbrojení s tím, aby vojensky odolávalo silným sousedům. Jenže i se silnými zbraněmi zůstane Japonsko "pomocníkem plnícím vůli USA". Kitamura píše: "Úvaha je založena na amerických představách o USA jako o jediném centru síly a na americké obranné doktríně. V nich nemá Japonsko samostatnost ve vývoji a realizaci vlastní vojenské strategie. Proto s těmito americkými propočty nemohu souhlasit."

 

Politolog hlavně nesouhlasí s plány stavět v Japonsku letadlové lodě. To kromě jiného znamená vážně porušení dříve ohlášeného "čistě obranného charakteru Sil sebeobrany". Podle americké strategie leteckých útoků na nepřítele počítají japonští vojáci, že jsou nyní potřeba k posílení námořního válečného potenciálu země nejméně dvě velké letadlové lodě, na každou z nich budou samozřejmě značné výdaje na postavení. "Krom toho musí Japonsko modernizovat stávající vrtulníkovou loď a postavit další", říká autor článku. Na to bude potřeba 14 miliard dolarů. Ohromné výdaje vyžaduje také zkompletování palubního letectva, přidání skupin lodního a ponorkového doprovodu, příprava důstojníků a pilotů a další opatření.

 

Kitamura tvrdí, že Američané žádají osadit vojenské námořnictvo Japonska útočnými systémy: "Američtí vojenští poradci trvají na tom, aby Japonci všemožně posilovali své námořní vojenské síly, včetně letadlových lodí, dále letectvo a zvláště námořní letectvo, raketové složky (balistické rakety) a kosmická vojska. Japoncům doporučují zesilovat svůj raketový potenciál středního dosahu, který by dokázal zasáhnout pevninskou Čínu a Severní Koreu." Expert vysvětluje, že vládnutí takovými prostředky s odpovídajícím podložením v ústavě země o "úderech k odstrašování" (čti preventivních) by umožnilo Japonsku útočit ze svého území raketami na letecké a raketové základny v Číně nebo na Sibiři, ze kterých by bylo možno útočit na naši zem. Jako doplnění by mohlo Japonsko využívat bombardovací letectvo ze svých letadlových lodí po jejich přiblížení k pobřežním vodám Číny a Sibiře pro útoky na vojenské objekty ve vnitrozemí těchto států.

 

Nejde o žádnou fantazii. Čína a Rusko jsou na prvním místě na seznamu potenciálních nepřátel Japonska, které je v těsném vojenském propojení s USA. Tokio nemůže nebrat v úvahu prohlášení Trumpa a jeho generálů, kteří označili za hlavní vojenské soupeře Rusko a Čínu. Washington ignorování nedovolí a bude považovat Japonsko za "nepotopitelnou letadlovou loď" proti oběma státům.

 

Kitamura upozorňuje, že američtí politici a armáda nehodlají Japonsko opustit. Chtějí zde mít především složky námořní pěchoty, proto neupřednostňují tuto vojenskou složku pro japonské vojenské námořní síly. Americká námořní pěchota je mocnou ozbrojenou silou v Japonsku, má vlastní stíhací a bombardovací letectvo a ve skutečnosti je to plnohodnotná pozemní armáda. Proto Japonsku nedoporučují námořní pěchotu posilovat.

 

Závěrem Kitamura varuje před slepým následováním válečné politiky a strategie USA, které se "přirozeně snaží získat z vojenského spojenectví s Japonskem vlastní výhody". Následuje něco co bylo ještě před několika lety v ústředních japonských novinách nemožné, a to je nabádání Japonska, že by se mělo co nejrychleji vymanit z postavení vojenského vazala Ameriky a rozvíjet a provádět vlastní obrannou strategii.

 

Převzato z Fondsk.ru

outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář