Jdi na obsah Jdi na menu
 


Před 75 lety Američané zbytečně bombardovali Hodonín. Zabili 179 civilistů

20. 11. 2019

Před 75 lety Američané zbytečně bombardovali Hodonín. Zabili 179 civilistů

Rukojmí.cz  

 

Před 75 lety, 20. listopadu 1944, bombardovala americká letadla zbytečně město Hodonín. V důsledku tohoto barbarského činu zemřelo 179 civilistů, 103 domů bylo zničeno a 1035 poškozeno.

 

Náhradní cíl

 

Původním cílem amerických letounů letících 20. listopadu 1944 z jižní Itálie byly rafinérie ve Slezsku. Kvůli nepříznivému počasí však nebyly objekty čtyřmi skupinami letounů zacíleny a piloti museli použít předem stanovené alternativní cíle – nádraží Přerov, Baťovy závody ve Zlíně, nádraží Hodonín, nádraží Břeclav a brněnské seřazovací nádraží, aby se zbavili zátěže. Chvíli po poledni 20. listopadu 1944 tak bylo na Hodonín shozeno 451 bomb o váze 125 kg a 250 kg, z toho 100 časovaných.

 

Tragické následky pro civilní obyvatelstvo

 

Díky těsné blízkosti obytných zón u železnice mělo bombardování v Hodoníně v porovnání se Zlínem, kde tovární objekty byly lépe zaměřitelné, mnohem tragičtější následky pro civilní obyvatelstvo. Během pouhých sedmi minut přišlo o život 179 lidí, z nichž nejmladšímu z nich bylo teprve několik hodin a z celkového počtu 2065 domů bylo 1035 domů poškozeno a 103 budovy byly úplně zničeny.

 

Strach z dalšího bombardování

 

Současně zachvátil zkolabovaný Hodonín strach z možného opětovného bombardování. Po falešné zprávě o poplachu vypukla hned následující den panika a mnozí lidé prchali z města ukrýt se do polí. Mezitím v Hodoníně v nepravidelných intervalech vybuchovaly časované bomby, město bylo až do 25. listopadu bez elektrického proudu a vody a částečně také bez telefonního a telegrafního spojení.

 

Smutná atmosféra pohřbu

 

Těla obětí bombardování byla pod dohledem německé kriminální policie převážena na hřbitov k identifikaci, kde byla ukládána na holou zem u hřbitovní kaple. Oficiální pohřeb všech obětí bombardování se konal v pátek 24. listopadu 1944. Kronikář zaznamenal smutnou atmosféru slovy: „A nad celým hřbitovem a hlavně nad kaplí kroužil bez přestávky celý mrak pronikavě křičících krkavců – příšerný kontrast k tomu tichu děsivé hrůzy.“

 

Zdroj: Hodonínské listy, listopad 2019

 

Redakčně upravil Rudolf Hruboň

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář