Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pence poprvé promluvil - Za Trumpa bylo dobře. Biden nám ruší svobody

1. 5. 2021

Pence poprvé promluvil - Za Trumpa bylo dobře. Biden nám ruší svobody

1.5.2021, 5:07 – Kolumbie

drk, Novinky

 

Bývalý americký viceprezident Mike Pence ve čtvrtek vystoupil na mítinku křesťanské organizace v Jižní Karolíně. Šlo o vůbec první veřejné vystoupení od odchodu z Bílého domu. V projevu se tvrdě pustil do nové vlády Joea Bidena, která podle něj ničí pokrok započatý předchozí administrativou Donalda Trumpa.

 

Bývalý americký viceprezident Mike Pence Foto: Profimedia.cz

Pencův projev lze shrnout jako hájení vlastních úspěchů a kritizování kroků, které zatím podnikla vláda demokratů.

„Za pouhých 100 dní se administrativě Bidena a Kamaly Harrisové podařilo spustiti lavinu liberálních zákonů, které představují ohrožení pokroků, kterého jsme my dosáhli,” řekl Pence.

Současná administrativa podle něj jen utrácí a neřeší důležité otázky jako je například zabezpečení hranice. Demokraté dle jeho slov „ruší naše nejváženější svobody”.

 

Za úspěchy Trumpova kabinetu považuje jmenování tří set konzervativních soudců, rychlý a kvalitní vývoj vakcín proti koronaviru a stabilizaci napětí na Blízkém Východě.

„Byly to čtyři roky důsledků, čtyři roky výsledků, čtyři roky dávání a dodržování slibů,” pokračoval 61letý politik z Indiany. Konzervativci se podle něj musí „vzchopit, sjednotit se za pozitivním programem a vyhrát Ameriku zpět”.

 

Éra prosperity a bezpečí

„Největší pocta v mém životě,” řekl Pence o možnosti být druhým nejvýše postaveným státníkem Spojených států. Trumpovo volební období doslova označil za éru „prosperity a bezpečí”.

 

K lednovému vpádu Trumpových příznivců do budovy washingtonského Kapitolu, při němž zemřelo šest lidí, se vyjádřil jen v krátkosti.

Podle něj šlo o „tragédii”, ale příčinu násilí, tedy Trumpovo soustavné neuznávání výsledků prezidentských voleb a agresivní rétoriku, nezmínil.

 

Političtí komentátoři v USA vnímají Pencovo vystoupení jako opětovné přihlášení k Trumpovi. V posledních týdnech jejich společného úřadování měli totiž oba politici spolu poměrně vyostřený vztah.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář