Jdi na obsah Jdi na menu
 


Parlament EU odhlasoval sankce proti Maďarsku a Polsku uprostřed války na Ukrajině

11. 3. 2022

Parlament EU odhlasoval sankce proti Maďarsku a Polsku uprostřed války na Ukrajině

Redakceby Redakce 10. 3. 2022

Parlament EU odhlasoval sankce proti Maďarsku a Polsku uprostřed války na Ukrajině, přestože obě země přijaly za čtrnáct dní 1,6 milionu uprchlíků. (Foto: Flickr)

Evropský parlament ve čtvrtek ráno hlasoval pro uvalení sankcí na Maďarsko a Polsko, tedy dva členské státy, které přijaly největší počet ukrajinských uprchlíků po invazi Ruska 24. února.

Zákonodárný sbor EU podpořil poměrem hlasů 478 ku 155 výzvu Evropské komise k uvalení okamžitých sankcí na tyto dvě země, a to navzdory humanitární krizi způsobené rusko-ukrajinským konfliktem, která se přelévá na maďarské a polské území.

V tiskové zprávě zveřejněné krátce po čtvrtečním hlasování Evropský parlament zdůraznil, že je „nejvyšší čas“, aby Evropská komise začala podnikat kroky na ochranu rozpočtu EU před členskými státy, které ignorují právní stát bloku.

Maďarsko a Polsko mohou být zbaveny finančních prostředků EU, pokud Brusel nasadí novou, silnou sankční zbraň podporovanou evropským levicově-liberálním proudem.

Zákonodárci EU trvají na tom, že peníze daňových poplatníků musí být chráněny „před těmi, kdo podkopávají hodnoty EU“.

V lednu 2021 EU zavedla mechanismus podmíněnosti právního státu, který poskytuje nástroj, díky němuž může Komise odmítnout uvolnit finanční prostředky EU vládám členských států, které podle jejího názoru porušují společný právní stát.

V podstatě to znamená, že pokud konzervativní země nesouhlasí s liberálním evropským hlavním proudem ohledně způsobu vládnutí – například Maďarsko přijalo zákon, který zakazuje výuku propagandy LGBT+ ve školách, nebo odmítá masovou imigraci -, může být zemi, která se provinila, odepřen přístup k evropským fondům, na které má nárok.

Maďarsko i Polsko pod vedením svých konzervativních vlád napadly nařízení u Evropského soudního dvora (ESD), přičemž nejvyšší soud EU 16. února odvolání zamítl.

Hlasování parlamentu znamená, že Evropská unie přesměrovala svou pozornost a zdroje na sankce vůči dvěma svým vlastním členům v době, kdy je širší evropský kontinent v chaosu a Rusko se snaží napnout svaly a potvrdit svou dominanci na Ukrajině. Znamená to také, že maďarská a polská vláda musí svůj vlastní čas a zdroje přesměrovat na to, aby čelily nepřátelství z Bruselu, protože obě země se snaží zvládnout humanitární krizi, která se rozvíjí na vnější hranici Evropské unie, a přijmout statisíce uprchlíků.

Po ruské invazi na Ukrajinu údaje poskytnuté OSN ukazují, že Polsko a Maďarsko jsou dvě země, které přijaly nejvíce ukrajinských uprchlíků. K 8. březnu Polsko přijalo neuvěřitelných 1 412 503 uprchlíků, zatímco Maďarsko bylo druhé s 214 160 uprchlíky. S výjimkou sousedního Slovenska, Moldavska a Rumunska přijaly všechny ostatní evropské země dohromady 258 844 osob.

Zůstává nejisté, jak významný vliv by měly případné následné sankce na veřejné mínění v Maďarsku, které se 3. dubna chystá jít k volbám.

Zdroj: rmx.news