Jdi na obsah Jdi na menu
 


Opravdu hrozí válka mezi Ruskem a Ukrajinou. Generál Pavel má jednoznačné stanovisko

31. 1. 2022

Opravdu hrozí válka mezi Ruskem a Ukrajinou. Generál Pavel má jednoznačné stanovisko

© AP Photo / Mindaugas Kulbis

 

Armádní generál a bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel zhodnotil pravděpodobnost přímého vojenského střetu mezi Ruskou federací a Ukrajinou. Český voják pochybuje, že se Moskva rozhodne k přímému útoku na svého souseda, očekává však, že Rusko bude konat prostřednictvím nástrojů hybridní války.

Zatímco v západních zemích se šíří spekulace a obavy ohledně brzké invaze ruských ozbrojených sil na ukrajinské území, český generál Petr Pavel si myslí, že k takovému scénáři nejspíš nedojde. Jedním z důvodů podle Pavla je to, že Moskva by musela zaplatit příliš vysokou cenu za vojenský vpád na Ukrajinu, a to jak z hlediska finančních následků, tak i z hlediska lidských ztrát. Ve svém rozhovoru pro iDNES.cz Pavel také poznamenal, že ukrajinská armády je nyní připravená k válečnému konfliktu mnohém lépe než v roce 2014.

„Otevřený vojenský střet považuji spíše za nepravděpodobný. Musíme si uvědomit, že ukrajinská armáda je v současnosti jednou z největších armád v Evropě, mnohem lépe vyzbrojená, vycvičená i motivovaná, než tomu bylo v roce 2014, v době ruské anexe Krymu. Navíc řada zemí deklarovala, kromě politické, také významnou materiální podporu Ukrajině, která zahrnuje i moderní zbraně nebo munici. Rusko by se svojí vojenskou silou a zdroji nepochybně dokázalo Ukrajinu vojensky obsadit, ale byl by to tvrdý oříšek a utrpělo by při tom velké ztráty na životech, materiální i reputační,“ přiblížil generál.

Reálnější hrozbou pro Ukrajinu je hybridní válka, uvádí Petr Pavel a dodává, že se Rusko může rozhodnout pro použití řady vojenských a nevojenských opatření jako třeba kybernetické útoky, dezinformační kampaně, podněcování vnitřních protestních akcí a další. Taková strategie by umožnila Rusku zbavit se přímé odpovědnosti a uvalit veškerou vinu za destabilizaci v zemi na vnitřní síly na Ukrajině anebo na zpravodajské služby západních států.

sputnik