Jdi na obsah Jdi na menu
 


Od de Gaulla k Le Pénové PhDr. Stanislav Balík

23. 7. 2019

De Gaulle snil od malička o tom, že se stane důstojníkem. Byl z vlastenecké rodiny a proto chtěl zasvětit svůj život službě svému národu. Napsal jsem na Vojenské akademii třísvazkové dílo Ludvík Svoboda československý de Gaulle a také natočil přednášku o de Gaullovi – https://.HYPERLINK "http://www.youtube.com/watch?v=_o50z_9aNO8"www.youtube.com/watch?v=_o50z_9aNO8. Prvním jeho velitelem po vyřazení z důstojnické školy byl plukovník Pétain se kterým se osudově střetával v průběhu svého života. V té době byl pro mladého poručíka pan plukovník vzorem schopného a vlasteneckého důstojníka, který nebyl oblíben u svých nadřízených pro své progresivní myšlení.

            Po vypuknutí války se kapitán de Gaulle dostal do německého zajetí poté, co byl několikrát zraněný a osvědčil svou statečnost jako heroický velitel roty. Francouzské velení mladého kapitána prohlásilo za mrtvého. On se zatím pokoušel o útěky z  německého zajetí protože de Gaulle se nikdy nevzdával, vždy bojoval všemu  navzdory. Po první světové válce začal publikovat své názory. Psal novinové články a také knihy ve kterých začal kritizovat francouzskou meziválečnou vojenskou doktrínu. De Gaulle byl přesvědčen o tom, že příští válka bude pohyblivá, blesková, tanková, stal se propagátorem myšlenek, které převzali Němci. Tehdy již maršál Petain propagoval Maginotovu linii a tím došlo k ochlazení vztahů mezi ním a de Gaullem, z kdysi progresivního důstojníka se stal konzervativní propagandista minulé války. V roce 1940 předseda vlády maršál Petain kapituloval, zatímco brigádní generál de Gaulle se vzbouřil a vyhlásil 18.6. 1940 jako osamělý bojovník válku Německu na život a na smrt do konečného vítězství. Z maršála se stal ostudný kolaborant a zrádce, z de Gaulla heroický bojovník za svobodu svého národa v čele Svobodných Francouzů.

            Po válce byl Pétain odsouzen k trestu smrti, ale de Gaulle změnil trest na doživotní žalář. Generál se stal prezidentem, ale brzy odstoupil na protest proti nové ústavě, která dávala moc politickým stranám  na úkor prezidenta. Žil v ústraní až do roku 1958 kdy se naprosto jedinečným způsobem vrátil k moci díky tomu, že generálové v Alžírsku hrozili vojenským převratem.  De Gaulla využil strachu politiků čtvrté francouzské republiky a dostal se k moci. Vytvořil  poloprezidentský systém páté francouzské republiky. Francie se opět stala suverénním státem poté, co opustila vojenské struktury NATO. Prezident de  Gaulle propagoval Evropu suverénních států od Atlantiku po Ural. Francie pod jeho vedením nebyla vazalem USA. Je třeba se vrátit k odkazu francouzského vlastence, vojáka a prezidenta, který dokázal vzdorovat svým nadřízeným, nacionálně socialistickému Německu i spojenecké Británii a USA.

            V současné době je ve Francii politička, která navazuje na ideový odkaz de Gaulla přestože její otec patřil k zapřísáhlým odpůrcům  prezidenta. Paní Le Pénová se rozešla s fašizujícím dědictvím svého otce a stala se vlasteneckou poličkou, která vyjadřuje názory lidových vrstev francouzské společnosti. Ti chudší  jsou dnes vlastenci,  zpravidla ti bohatší upřednostňují globalizaci a další centralizaci v rámci EU. Paní Le Pénová se snaží o to, aby se Francie opět stala suverénní zemí, která se vymaní ze smrtelného sevření Čtvrté německé říše. Francie je dnes ve stejné pozici, v jaké byla v době druhé světové války. O všem podstatném dnes rozhoduje německá kancléřka Merkelová. Prezident Macron se stal symbolem globalizace a podřízenosti nadnárodním strukturám, které ničí francouzskou identitu podporou multikulturalismu a migrace. Věřím, že vítězkou příštích prezidentských voleb ve Francii se stane paní Le Pénová a bude tak moci plně navázat na dědictví prezidenta de Gaulla.

 

V Častohosticích 23. 7. 2019

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář