Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německo zabavilo kamion s rouškami pro ČR. EU je v krizi naprosto k ničemu, uvedl David

17. 3. 2020

Německo zabavilo kamion s rouškami pro ČR.

EU je v krizi naprosto k ničemu, uvedl David

  Před 14 hodinami.   Redakce AC24                

 

Kvůli epidemii nebezpečného koronaviru mnozí mluví o selhání Evropské unie. Europoslanec Ivan David se domnívá, že poslední případ se zabavenými rouškami to zřetelně ilustruje. (Foto: Facebook)

 

Německá policie včera na hranicích s ČR zabavila kamion zdravotnického materiálu. Zásilka byla předem zaplacena a mířila do středočeských nemocnic. Nemocnice musí kvůli tomu omezit zdravotní péči. Plánované operace musely být odloženy. Krajské nemocnice kvůli nedostatku roušek a dalšího nezbytného vybavení nemohou přistoupit ani k testování na koronavirus u osob, u nichž vyšetření nebylo nařízeno podle vládního nařízení.

 

Na případu koronavirové krize se ukazuje, že EU je projekt, který je v krizi naprosto k ničemu. Orgány EU nedokázaly pro členské státy postižené pandemií udělat vůbec nic. Na současné situaci se ukazuje, že řada opatření v rámci budování společného trhu jsou pro členské státy velmi škodlivá. EU prosadila uplatňování pravidel volného trhu i u tak strategických oblastí, jako je výroba zdravotnického materiálu. Unijní trh ovládly obří nadnárodní korporace. A aby toho nebylo málo, nyní se ukazuje, že většinu léků a zdravotnického materiálu ani nevyrábí v EU, ale vozí je z Asie.

 

Pandemie koronaviru naplno ukázala, jak nebezpečná je pro občany globalizace. EU je závislá na dovozu životně důležitých potřeb pro zdravotnictví. Ve většině členských států zanikly pod tlakem nadnárodních korporací domácí výrobci zdravotnického materiálu. Nebo jejich počet klesl na úroveň, kdy už nejsou schopni zajistit pro vlastní zemi dostatek prostředků nutných k přežití obyvatelstva.

 

Představitelé EU mají stále plno řečí o „evropské solidaritě“. Právo EU formálně zakazuje zabavit na hranicích někomu již zaplacené zboží. Nyní se ale ukazuje, že v nouzi žádné právo EU neplatí. V krizi každý stát bojuje sám za sebe a funguje právo silnějšího. Měli bychom se z toho poučit. Potřebujeme mít na svém území výrobu všeho, co potřebujeme pro přežití. Jestli nám to právo EU znemožňuje, bude nutné z EU vystoupit,“ napsal David na svůj Facebook.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář