Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německá Katolická církev prý směřuje ke ´schizmatu‘ a odtržení od papeže a Vatikánu

1. 10. 2019

Autor: odjinud | Publikováno: 1.10.2019 | Rubrika: ShortNews

ŘÍM – Liberální Katolická církev v Německu zjevně pod vlajkou „synodality“ přijímá kroky ke schizmatu s Římem, tvrdí veteráni mezi pozorovateli Vatikánu.

Pod vedením kardinála Reinharda Marxe z mnichovského Resingu se „církev v Německu chystá prosadit radikální ‚cestu závaznosti synod‘, v níž prosazuje odpojit se od stanoveného církevního učení ve jménu ‚synodality‘,“ varoval v neděli úvodník v USA sídlícího National Catholic Register.

Německá církev v otevřené opozici vůči papeži Františkovi a hlavním vatikánským činitelům v úzkém partnerství s Ústřední komisí německých katolíků protlačuje kontroverzní plán, do kterého patří vytvoření „Synodálního shromáždění“, což je „laická skupina, která se dožaduje vysvěcení žen, skoncování s celibátem kněží, posvěcování svazků stejného pohlaví Církví a nové uvážení katolického učení o sexualitě,“ uvádí úvodník.

V reakce na tento německý plán vyhlásil prefekt Biskupské kongregace kardinál Marc Oullet, že takové návrhy jednostranného synodiálního procesu jsou v rozporu s papežem vydanými pokyny a postrádají „eschatologickou platnost.“

Úvodník uvádí, že je neskutečnou ironií, že zatímco liberální Katolíci chrlí proti věřícím konzervativním americkým katolíkům obvinění ze „schizmatických záměrů“, tak skutečná hrozba schizmatu přichází z Německa a ne z Ameriky.

Tato ironie neušla ani jiným expertům na Vatikán, jak ukázala nedávná televizní rozprava mezi prominentními katolickými žurnalisty.

Minulý čtvrtek v noci diskutoval moderátor EWTN The World Over Raymond Arroyo o fámách o údajném schizmatu, který vře mezi americkými konzervativci s Edwardem Pentim z National Catholic Register a s Damianem Thompsonem z britského magazínu the Spectator.

Zatímco liberální žurnalisté a k papeži Františkovi podlézaví agitátoři fantazírují o schizmatu konzervativních Američanů, tak němečtí biskupové Vatikánem otevřeně opovrhují zřízením nezákonného synodálního shromáždění, které zpochybňuje církevní učení o sexualitě, celibátu kněží a vysvěcování žen, řekl.

„Žasnu nad tím, že ty samé strany, které pořád přichází s povídačkami a vyfabulovanými ságami plnými konspiračních teorií o schizmatu ze Spojených států s dobře financovanými spikleneckými kabalami v pozadí, tohle vůbec nekritizují,“ řekl Arroyo.

„Naopak úplně toto německé skutečné uzurpování papežských pravomocí a autority naprosto ignorují,“ pokračoval.

„Ti se přetváří na své vlastní magisterium a nikdo o tom nešpitne ani slovo, a to ani tady v Americe.“

Ty povídačky o „americkém spiknutí“ proti papeži pochází od lidí blízkých Františkovi, tvrdil Edward Pentin.

„To je naprostá pomluva a očerňování a z okolí papeže přichází naprosté lži,“ řekl Pentin. „Nikdy předtím jsem to neviděl. Chci tím říci, že je to pro mě neuvěřitelné.“

„Všechno, co o celém tom spiknutí povídají, je naprostý mýtus.“

Ve skutečnosti američtí katolíci „Církev milují,“ řekl Pentin. „Milují papežství. Milují i papeže, dělá jim ovšem starosti to přesměrování, jímž Církev prochází, a o tom to všechno je.“

Za svou stranu Damian Thompson prohlásil, že ta povídačka o americkém spiknutí je projevem vzteku nad tím, že to papežovo pochlebování liberálům je políčkem do tváře toho „vitálního“ ortodoxního katolicismu, zatímco liberální katolicismus „hyne na úbytě.“

„Je to jen k odlákání pozornosti v první řadě od chaosu kolem té Amazonské synody, kterou se myslím lidé jako Austin Ivereigh a Massimo (Faggioli) naprosto ztrapnili, když jsou rozumně dobře vzdělaní a dost mladí, aby jim došlo, že tohle je oprašování zastaralých úletů z 60. let,“ řekl Thompson.

„A všichni takoví chtějí odvrátit pozornost od toho, co vypadá jako situace skutečného schizmatu, k níž dochází v Německu, kde německá církev, která už má neoficiální pravomoc oddávat rozvedené lidi a protestanty, se teď dožaduje nějakého druhu závaznosti od národní biskupské synody a od laických spolků,“ řekl.

Johannes Simon/Getty Images

THOMAS D. WILLIAMS, PH.D.

www.reformy.cz

euportal.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář