Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na Slovensku vyhrál Matovič. Fica dostal mafiánský virus, píše tisk

1. 3. 2020

Vítěz je jasný, uznal porážku volební lídr Směru a dosavadní slovenský premiér Peter Pellegrini.

 
 

Parlamentní volby na Slovensku přesvědčivě vyhrálo opoziční protikorupční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče, které v sobotním hlasování získalo čtvrtinu hlasů.

Samotný Matovič získal největší počet – 480 000 – preferenčních hlasů.

OLaNO s přízní 25 procent voličů odsunulo na druhou příčku dosavadní nejsilnější vládní stranu Směr-sociální demokracie (Směr-SD), která dlouhodobě dominovala slovenské politice.

V sobotu ale získala jen 18,3 procenta hlasů, což je dosud nejslabší výsledek Směru-SD, jehož předsedou je bývalý dlouholetý premiér Robert Fico.

Z voleb odchází poražena po 14 letech. „Slovensko nyní odmítlo Fica při vysoké volební účasti. Mnozí měli pocit, že je zradil systém, do kterého se naboural mafiánský virus,“ napsal list Sme.

Mezi poraženými je i koalice Progresivní Slovensko/Spolu, která loni na Slovensku vyhrála volby do Evropského parlament a z níž vzešla prezidentka Zuzana Čaputová. Práh je u koalic sedmiprocentní, PS/Spolu má 6,95 procenta.

Jeho volební lídr a dosavadní slovenský premiér Peter Pellegrini už poblahopřál Igoru Matovičovi a jeho opozičnímu hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) k vítězství v sobotních parlamentních volbách. „Vítěz je jasný,“ prohlásil po sečtení hlasů z více než poloviny volebních místností.

Pellegrini připustil, že Směr-SD, který dlouhá léta dominoval slovenské politice, nejspíše po těchto volbách odejde do opozice.

Na třetí příčce je opoziční strana Jsme rodina s přízní 8,2 procenta voličů předstihla krajně pravicovou stranu Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) s podporou 7,9 procenta voličů; to prakticky odpovídá výsledku LSNS z roku 2016.

Do sněmovny by se podle dílčích údajů měla dostat také opoziční strana Svoboda a solidarita (6,2 procenta voličů), jakož i nová strana Za lidi exprezidenta Andreje Kisky (5,7 procenta).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář