Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moskva - Konvoje se zbraněmi budeme považovat za legitimní cíle

12. 3. 2022

Moskva - Konvoje se zbraněmi budeme považovat za legitimní cíle

Dnes 13:14,12.3.2022 – Moskva

Michal Sobotka, Novinky

 

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov ve vysílání ruského Prvního kanálu varoval, že zahraniční konvoje mířící se zbraněmi do Kyjeva by se mohly stát cílem ruských ozbrojených sil. Do války zuřící na Ukrajině se západní státy personálně nezapojují, Ukrajině ale dodávají potřebné zbraně a vojenské vybavení, aby se mohla útočícímu Rusku bránit.

 

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov

Foto: Profimedia.cz

 

„Varovali jsme Spojené státy, že pumpování Ukrajiny zbraněmi není jen nebezpečným krokem, ale akcí, která mění tyto konvoje v legitimní cíle,“ řekl Rjabkov.

 

Ruský diplomat uvedl, že právě USA jsou zdrojem maximálního napětí na mezinárodním poli, protože materiálně podporují „zločinecký kyjevský režim“, ať už přenosnými protiletadlovými raketovými systémy či protitankovými střelami.

 

Materiální pomoc Ukrajině dodává více států včetně České republiky či celé NATO. Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg už před několika dny po návštěvě Rigy Rusko varoval, že útok na vojenské dodávky do Ukrajiny by byl vážnou eskalací války.

 

„Na Ukrajině probíhá válka, a tak mohou být samozřejmě napadeny zásobovací cesty. Útok na území, síly či schopnosti NATO by byl útokem na celou alianci,“ připomněl Stoltenberg.

 

Dodal, že spojenci dodávkami zbraní pomáhají Ukrajině prosazovat právo na sebeobranu, které je zakotveno v chartě OSN.

 

Rusku na Ukrajině podle serveru Defence One Pentagon činí největší problémy mobilní systémy protivzdušné obrany a ruční protiletadlové řízené střely, které komplikují situaci ruským pilotům. Kvůli systémům létají nízko, aby snížili riziko odhalení radarem, u země se ale snáze stanou terči ručních protiletadlových střel.