Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lukašenko obvinil Ukrajinu z organizování nepokojů a zadržené Rusy vrátil Moskvě

18. 8. 2020

Lukašenko obvinil Ukrajinu z organizování nepokojů a zadržené Rusy vrátil Moskvě

 

15. srpna 2020

 

Ukrajinský ministr zahraničí je nespokojený, že Lukašenko vrátil zadržené Rusy z Minsku Moskvě a že Ukrajince obvinil z organizování nepokojů v Bělorusku. Píše se o tom v oficiálním komentáři zveřejněném na stránkách ministerstva.

 

Ministerstvo podtrhlo, že v sousední zemi probíhají pokojné protesty lidí kvůli jejich nesouhlasu s výsledky voleb prezidenta. V prohlášení se říká: Jsme pobouřeni, že prezident přátelského státu obviňuje Ukrajince z destabilizace situace v Bělorusku. Nemá pro to žádné důkazy.

 

Zároveň zahraničně politický úřad upozornil, že již dříve předal Kyjev Minsku „důkazy o účasti žoldnéřů soukromé vojenské společnosti Vagner v teroristické činnosti“.  Ukrajina chtěla, aby zločinci „dostali spravedlivý trest“, proto byly veškeré poznatky o žádostech o vydání těchto osob podrobně vysvětleny, ale Minsk to ignoroval.

 

Ministerstvo podtrhlo, že běloruské úřady vagnerovcům požehnaly a vrátily je do Ruska. Nyní mohou ve své činnosti pokračovat i v jiných zemích.

 

Kancelář Zelenského již před tím zalitovala rozhodnutí Běloruska o předání zadržených občanů Rusku. Naproti tomu informovala generální prokuratura Ruska, že se předání Rusů odehrálo přísně podle norem mezinárodního práva a jak ruských, tak běloruských právních předpisů.

 

Dne 14. srpna 2020 uvedl Lukašenko, že je proti jeho zemi vedena agrese.

 

Převzato z Topcor.ru

Outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář