Jdi na obsah Jdi na menu
 


Konec éry velkých vojenských operací

1. 9. 2021

Konec éry velkých vojenských operací

 

"Rozhodnutí o Afghánistánu není jen o Afghánistánu." Je to o konci éry velkých vojenských operací zaměřených na obnovu jiných zemí “ řekl Joe Biden

 

Někteří se přiklánějí k tomu, že to považují za odmítnutí Spojených států zasahovat do záležitostí jiných zemí, což samozřejmě není tento případ.

 

Jedná se čistě o to, co řekl Biden - odmítnutí velkých vojenských operací za účelem reorganizace dalších zemí. Například agresi proti Iráku nebo Afghánistánu.

To vše není nic nového pro Bidena ani pro demokraty, kteří dříve kritizovali agresi Bushe mladšího kvůli metodice rekonstrukce, ale ne kvůli této myšlence. Jednoduše z pohledu Demokratické strany je cesta převratů a barevných revolucí efektivnější. A Spojené státy se jich samozřejmě nehodlají vzdát, zejména proto, že se nejedná o „velké vojenské operace“, ale spíše o operace speciálních služeb s občasnou podporou speciálních sil.

 

Nicméně samotná katastrofa v Afghánistánu ukončila celý segment americké hegemonie a lze ji považovat za výchozí bod této notoricky známé multipolarity. Po Afghánistánu bude pro Spojené státy mnohem obtížnější činit si nároky na světovou hegemonii mimo tradiční skupinu svých vazalů a satelitů. Což ale neznamená, že se USA přestanou snažit ohnout Čínu a Ruskou federaci dle svého. Krize americké hegemonie ale zhorší pokusy USA způsobit svým hlavním konkurentům vážné škody."

 

 

Přišlo e-poštou

LS