Jdi na obsah Jdi na menu
 


Když to vidím u Rakušana nebo Fialy… Profesor Drulák varuje- Přijdeme o svobodu

4. 12. 2022

Když to vidím u Rakušana nebo Fialy… Profesor Drulák varuje- Přijdeme o svobodu

02.12.2022 16:16

 

Publicistka Jana Bobošíková vyzpovídala bývalého náměstka na ministerstvu zahraničí Petra Druláka. Ten vyjevil svůj názor, že žijeme v liberální totalitě, že svoboda slova zdaleka není to, co bývala před 30 lety, že v otázce ruské agrese proti Ukrajině rozhodují Spojené státy, nikoli Polsko, Česko či Ukrajina. A nakonec vyčinil předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS) a předsedkyni Sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09) za to, jak se chovají k maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi.

 

Foto: Screen: Ocemsemlci.cz

Popisek: Bývalý diplomat Petr Drulák.

 

Jana Bobošíková si do svého internetového pořadu Aby bylo jasno pozvala profesora Petra Druláka, bývalého velvyslance ve Francii a někdejšího náměstka na ministerstvu zahraničí. Ten jí sdělil, že dnes již nežijeme ve svobodné společnosti. Když jsme se v 90. letech minulého století přihlásili k liberální demokracii, zdálo se, že to bude pro naši společnost výhodné. Ale teď už není. Tak to alespoň vidí Petr Drulák, který se domnívá, že dnes již žijeme v „liberální totalitě“.

 

„Všechny ty světové liberální demokracie se dostávají do určité krize. ... Před takovými pěti lety jsme si mohli říct, že tu máme víc názorové svobody než třeba v Německu nebo ve Francii nebo v USA. Dnes už si to říct nemůžeme. Je to prostě tím, že ta liberální elita se cítí ohrožena. A tak přitvrzuje,“ spustil Drulák.

 

Když působil jako velvyslanec ve Francii, všiml si prý, že pokud někdo hovořil kupříkladu o otázkách migrace a integrace jinak, než si žádal establishment, „tak byl na vyhození“. Proto se mu zdá, že žijeme minimálně v „liberální oligarchii“. V oligarchii proto, protože moc drží v rukou ten, kdo drží majetek. „A ten vývoj posledních let mě vede k tomu, že hovořím o liberální totalitě. Vy tady nemáte jedno centrum moci, a to vynucování názorů, které jsou považovány za správné, nepřichází od jednoho politika. My tam vidíme působení řady osobností, i řady novinářů, prosazovat ty ‚správné názory‘,“ pravil Drulák.

 

Jedním dechem dodal, že mnoho lidí, včetně politiků, se ohání pojmy svoboda a demokracie, ale fakticky svým chováním postupují proti svobodě a demokracii. „A když to vidím u ministra vnitra nebo u premiéra, tak mě to znepokojuje. ... A to celé povede k tomu, že o tu svobodu přijdeme, protože lidé budou říkat, že máme svobodu a demokracii, ale tenhle člověk by měl být umlčen. Proto je to ta totalita,“ míní Drulák.

 

„Z těch novinářů se stali hlídací psi vládních kruhů. Oni brání jejich pozice proti demokracii,“ nešetřil ostrými slovy Drulák s tím, že novináři a intelektuálové tak činí možná proto, že se bojí, co by mohlo přijít místo tohoto režimu. Možná komunisté, možná fašisté.

Parlamentní listy