Jdi na obsah Jdi na menu
 


K článku „Boj o Hrad na dezinformační scéně. Terčem jsou Pavel a Nerudová“

28. 12. 2022

K článku

„Boj o Hrad na dezinformační scéně. Terčem jsou Pavel a Nerudová“

Kristina Ciroková

 

Foto: Seznam Zprávy

Dezinformátoři nejvíce cílí na generála Petra Pavla. Jejich podporu naopak má kandidát SPD Jaroslav Bašta.

17:28

S blížícími se prezidentskými volbami se zvyšuje i aktivita dezinformační scény, která útočí na některé z kandidátů. Nejvíce to schytává generál Petr Pavel a nově i Danuše Nerudová.

 
Článek

Vyplývá to z analýzy skupiny Čeští elfové, kteří bojují na internetu proti dezinformacím a monitorují obsahy řetězových e-mailů, témata na dezinformačních webech i narativy, které se šíří v dezinformačních skupinách na Facebooku.

Právě na této sociální síti zaznamenali elfové v první polovině prosince větší množství příspěvků v souvislosti s prezidentskými volbami. „Pokračuje a zesiluje kritika a diskreditace P. Pavla a nově se přidává zatím nesystematická kritika D. Nerudové,“ píší ve své zprávě Čeští elfové.

Opakuje se tak situace z předchozích prezidentských voleb, kdy dezinformačním útokům čelil především Jiří Drahoš, tedy také kandidát, jenž cílil zejména na voliče současné vládní koalice…

 

 „..Analytici shrnuli hlavní sdělení, která se nyní šíří ve skupinách na Facebooku, takto: „Jaroslav Bašta je jediným vlasteneckým kandidátem na prezidenta. Petr Pavel a Danuše Nerudová jsou nevolitelní vlastizrádci. Andrej Babiš je menší zlo.“

 

Co je na tvrzení, že „ Jaroslav Bašta je jediným vlasteneckým kandidátem na prezidenta“ dezinformačního?  Vůbec a zhola nic. Je to pravda pravdoucí! Proč tedy  Čeští elfové, kteří bojují, jak tvrdí, proti dezinformacím, vůbec skupiny, podporující J. Baštu v jeho tažení na Hrad, sledují? Když jim jde o pravdu a jen pravdu, proč tedy otevřeně neřeknou, že pan J. Bašta je ze všech hledisek nejlepším kandidátem a tudíž je přirozené, že se stal kandidátem vlastenecky zaměřených subjektů i jednotlivců. Pokud elfové se vydávají za české, slušelo by se jim proto přiznat k tomuto kandidátovi a k jeho podpoře otevřeně, alespoň někteří z nich. Předpokládáme, že to neudělají. Pak co je na nich českého?  

 

Že Andrej Babiš je považován mnohými voliči za menší zlo ve srovnání s dalšími kandidáty, také není žádný objev. Jde o dost rozšířený názor, který s dezinformacemi také nijak nesouvisí.

 

Takže od „Českých elfů“ , pokud budou věcní, bychom se měli konečně také dozvědět, proč Petr Pavel  a Danuše Nerudová jsou dezinformačními sítěmi považování za nevolitelné vlastizrádce. Chceme argumenty, nikoliv jen nějaká tvrzení a škatulkování. Dozvíme se to? Nebo elfové mají již celou síť rozdělenou na dezinformační a informační? Pakliže ano, kdo ji tak vskutku demokraticky rozdělil?  Nestává se pak alespoň trochu nebo více dezinformátorem sám?

 

Dr. O. Tuleškov

 

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-nejcasteji-na-musce-dezinformatoru-petr-pavel-a-danuse-nerudova-222103#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest203_personalizovany_layout_varCC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz