Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jižní sousedé Číny se po epidemii koronaviru odvazují

2. 3. 2020

Jižní sousedé Číny se po epidemii koronaviru odvazují

Jelena Pustovojtova

24. února 2020

 

Jak vláda ČLR bojuje s koronavirem a obnovuje práci podniků uzavřených kvůli epidemii, formuje se v jižním podbřišku Číny „fronta“. Neštěstí jménem COVID-19 se stalo pro některé země pomocníkem ve sporu o jihovýchodní moře. Začátkem roku přišel do funkce předsedy Asociace států Jihovýchodní Asie  (ASEAN) Vietnam a již začal využívat situaci v boji proti rozšiřování čínské přítomnosti v regionu.

Ve vietnamském přístavu Haiphong zakotvila hydrografická loď, prý „aby s partnery koordinovala bezpečnostní námořní hlídky a předvedla záměr Británie chránit svobodu navigace“. Samozřejmě, že v Jihočínském moři. V době kdy Vietnam na rotačním základě vede ASEAN rozvíjí vazby s velkými světovými mocnostmi a Británie se snaží upevnit svoji přítomnost v Jihovýchodní Asii a regionu Indického oceánu.

Nová ukázka připravenosti  chránit „svobodu námořní plavby“ v Jihočínském moři je záminkou pro boj Washingtonu a Londýna proti Pekingu. Zemím regionu pak dává taková demonstrace příležitost zesílit vliv na sousedy. Filipíny nedávno oznámily Washingtonu, že končí s dohodou Visiting Forcess Agreemet (VFA) o rozmístění amerických vojenských sil na letecké základně Clark. Filipínský senátor de la Rosa nedostal americké vízum a filipínský prezident Duterte odmítl být „vazalem Washingtonu“. Ztráta této vojenské základny vážně oslabí pozici USA v regionu, ale počítat s tím, že „paličatý Donald“ to Dutertemu odpustí, nelze. Do půl roku by měli američtí vojáci z Filipín odejít, jenomže pokud je vyhodí dveřmi, vlezou zpět oknem. Japonci informovali, že americká společnost Federal Express, poskytující poštovní, kurýrní a jiné služby po celém světě, se okamžitě usadila na Clark Air Base, aby tam vytvořila svůj poštovní terminál. Poradce prezidenta Duterteho s radostí oznámil: „Jsme opravdu nadšeni. FedEx je jeden z největších výrobních lokátorů, které Duterteho administrativa dokázala přitáhnout.“

Pochopitelně, síla americké společnosti pomůže Filipíncům k novým pracovním místům a přinese příjmy do rozpočtu. Američané dostanou nové prostory. Prezidentův poradce je přesvědčen, že investice FedEx do letecké základny budou zajímat i další americké společnosti a ty přesunou své podniky z Číny k nim. Čína již utratila na boj s koronavirem přes deset miliard dolarů  a sníží svoji aktivitu v zahraniční politice v jižním směru, jejím hlavním argumentem byly investice. To chápou na obou stranách Atlantiku a rychle to využijí.

Spěchají nejen USA a Británie, ale od loňska také Indonésie, Malajsie a Vietnam vstoupily na válečnou stezku. Mezinárodní soud v Haagu obdržel žalobu Filipín a uznal za „nezákonný“ nárok Pekingu na velkou část vodní plochy Jihočínského moře (po tak zvané devítibodové linii). Hanoj ústy náměstka ministra zahraničí Vietnamu oznámila, že na základě mezinárodního práva zpochybňuje nároky Číny na vody bohaté na energetické zdroje ve své výhradní ekonomické zóně a bude své zájmy hájit.

Hlas Hanoje podporují největší ekonomiky regionu – Indonésie a Malajsie, k jejichž břehům také zasahuje devítibodová linie Pekingu. Navíc Vietnam je nyní předsedou ASEAN a může ovlivňovat nálady v dalších zemích Jihovýchodní Asie. Je v seznamu spojenců USA a může se spolehnout na mezinárodní podporu ve svém odporu „agresi Pekingu“.

Hned za Vietnamem ohlásila svá práva na kontinentální šelf a tedy i na Spratleyho ostrovy Malajsie, která je dřívější věrný přítel Číny a dluží kolem čtvrt bilionu dolarů. Čínskou linii zpochybňuje také Indonésie, která stahuje své ozbrojené síly blíže ke sporným Natunským ostrovům. Tato země má zájem na kolektivním odporu k Pekingu a už zavedla politiku potápění lodí nelegálně plujících v jejích vodách.

Existují tři prostředky ke zhoršení situace v Jihočínském moři a pro snížení úsilí Pekingu v tomto regionu. Za prvé sílící nátlak sousedních námořních států, které se chtějí Pekingu postavit na odpor. Za druhé „Kodex chování v Jihočínském moři“ omezující nároky Číny, který byl přijat na konci roku 2020 v ASEAN. Za třetí budou USA se spojenci a možná i Indie všemi možnými cestami omezovat vliv Číny v Jihočínském moři. K tomu jim pomůže koronavirus a námořní cvičení a hlídky „k ochraně svobody a námořní plavby“.

Je s podivem, že malajské New Strats Times varovaly před vytvořením nové fronty boje s Čínou. Připomněly, že dnes žádné hranice neznamenají bezpečí států a že se na březích Jihočínského moře vytvořily ideální podmínky pro proxy válku, to jest válku cizíma rukama. Stačí jen jedné straně použít sílu a „USA se spojenci přistoupí k útoku na nejistých základech jako tomu bylo v roce 2003 v Iráku.“ Vystoupení v New Strats Times je pozoruhodné proto, že Malajsie je jediná země, jejíž tribunál oficiálně označil prezidenta Bushe jr. viníkem válečných zločinů v Iráku. Jediná ve světě!

Situace na teplých březích Jihočínského moře se stává skutečně nebezpečnou.

Převzato z Fondsk.ru

Outsidermedia.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář