Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaromír Janda komentuje zajištění podílu firmy ČEZ v nizozemském LNG terminálu. Proč ale nikdo nemluví o ceně dovezeného plynu?

22. 7. 2022

Jaromír Janda komentuje zajištění podílu firmy ČEZ v nizozemském LNG terminálu. Proč ale nikdo nemluví o ceně dovezeného plynu?

Na včerejší tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu pan Síkela společně s generálním ředitelem společnosti ČEZ informovali, že se podařilo zajistit podíl v LNG terminálu v nizozemském Eemshavenu. Terminál o celkové kapacitě 8 mld. m3/rok plynu vzniká v přístavu Eemshaven v provincii Groningen na severu Nizozemska a má být spuštěn v polovině září. Bude se skládat ze dvou skladovacích jednotek zpětného zplynování a kapacita pronajatá společností ČEZ činí 3 mld. m3/rok, což podle generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše představuje asi 30 tankerů.

Plyn z nizozemského LNG terminálu podle pana ministra navýší české zásoby a ty tak díky tomu mají vydržet nejméně do března. Trochu stranou zapadla skutečnost, že za prvé stát plyn pro uvedený terminál zatím nemá zajištěn a musí jej teprve nakoupit a za druhé se už vůbec nezmiňuje o ceně, za kterou se bude plyn nakupovat. Plyn bude zřejmě zajišťovat společnost ČEZ a generální ředitel Beneš doplnil „Jednáme o krátkodobých spotových kontraktech, jak dostat první lodě po 15. září, kdy tento terminál bude spuštěn, do tohoto přístavu“.

Společně pak pánové Síkela s Benešem uvedli, že nákup plynu problém nebude. Problémem ovšem bude nákup za spotové ceny, o kterých hovořil generální ředitel Beneš, a které jsou aktuálně velmi vysoké. Kromě toho jak z minulých nákupů státu víme, když nakupoval plyn do zásobníků, byla cena na trhu cca 23 Kč/m3 a my resp. stát nakupoval podle dostupných informací za ceny přes 30 Kč/m3. Nakupovat draze skutečně problém nebude, to dokáže každý, ale v konečném důsledku tyto vysoké ceny zaplatí naše firmy a domácnosti a to už problém je a jistě ještě bude.

Dále na tiskové konferenci z úst ministra Síkeli zaznělo, že zásobníky plynu v ČR jsou nyní plné zhruba ze 77 % a plyn v nich by pokryl spotřebu zhruba do ledna. ČR tak má nyní zajištěné asi dvě třetiny roční spotřeby plynu. Zapomněl ovšem zmínit, že zásobníky se plní plynem, který přichází z Ruska a který nakupujeme za vysoké ceny od obchodníků, kteří jej nakupují na základě dlouhodobých kontraktů v Rusku. Závislosti na ruském plynu se tak zbavujeme jeho nákupem za vysoké ceny přes prostředníky.

Dále pánové uvedli, že společnost ČEZ zajistili přepravní trasy až pro 3 mld. m3/rok plynu z terminálu na zkapalněný zemní plyn v Nizozemsku. Bohužel blíže tuto trasu nespecifikovali a tak nezbývá než věřit, nicméně vzhledem ke zkušenostem z nedávného covidového období, kdy jednotlivé státy v rámci EU omezovaly nebo dokonce zadržovali dodávky zdravotnického materiálu, je namístě obezřetnost. Mít plyn někde v terminálu v nizozemském Eemshavenu pak může být asi tak stejně praktické jako schovat si peníze u souseda v exekuci. Evropská solidarita je samozřejmě zcela správně, ale aby bylo s čím být solidární.

Zajištění kapacity terminálu je bezpochyby dobrou zprávou, podstatnou otázkou ovšem je především kolik bude stát nakoupený plyn. Což vzhledem ke skutečnosti, že zatím žádný není a teprve se bude nakupovat tzv. nakrátko, může a pravděpodobně bude ještě nepříjemným překvapením, na které nás upozorňoval pan premiér před časem ve svém slavném projevu s pantomimou a drobnost o které se pan ministr při tiskové konferenci zapomněl zmínit. Pro naše hospodářství, firmy a domácnosti jde ovšem o informaci zcela zásadní!

Zcela na závěr a jednoduše znovu a znovu doporučení pro naši současnou vládu ČR. Pokud se stejně jako všichni ostatní v Evropě popereme o to málo plynu, které bude pro Evropu k dispozici, budeme mít v lepším případě nedostatek plynu za vysokou a možná až extrémní cenu, v horším případě žádný plyn a z toho plynoucí nedozírné důsledky pro hospodářství ČR. Na druhou stranu pokud si zajistíme plyn přímým kontraktem za podobných podmínek jako Maďarsko, za cenu pokud se nepletu na úrovni 6 až 7 Kč/m3, a mimochodem podobné ceny plynu mají také v US, budeme mít dostatek plynu za přijatelných podmínek a náš v současnosti nejpalčivější problém s cenami energií budeme mít vyřešen a současně přinejmenším z poloviny i růst inflace. Tedy dostatek plynu za rozumných podmínek je řešením a klíčem a vyhneme se vážným problémům v zimě, zachráníme firmy a celé hospodářství a budeme pak případně moci pomáhat také jiným. Pokud se dosavadní politikou současné vlády sami ekonomicky zničíme, pak už nepomůžeme nikomu a s největší pravděpodobností nikdo nepomůže nám. Vše znovu a znovu zaznívá z úst řady odborníků z energetiky a ekonomie, ale naše současná vláda má zřejmě své zájmy a naše hospodářství, firmy a domácnosti v ČR to zcela jistě nejsou.

casopisargument.cz