Jdi na obsah Jdi na menu
 


Japonsko bojuje o „své ostrovy“ se třemi sousedy

5. 12. 2020

Japonsko bojuje o „své ostrovy“ se třemi sousedy

 

Tokio zaslalo oficiální protest do Moskvy diplomatickou cestou poté, co ruská armáda nasadila na ostrov Iturup moderní raketové jednotky protivzdušné obrany.

Baterie raket S-300V4

5. prosince 2020 - 11:04

 

Podle South China Morning Post je tato eskalace napětí nežádoucí komplikací pro japonského premiéra Jošihide Sugu, protože kromě územních sporů s Ruskem má Japonsko podobně ostré spory s Jižní Koreou ohledně svrchovanosti Tokdoských ostrovů, které Tokio nazývá Takeshima, a s Čínou o vlastnictví ostrovů Senkaku.

 

Baterie raket S-300V4 byla umístěna na ostrově Iturup, jednom z ostrovů Jižních Kuril. Ruský zbraňový systém  je navržen tak, aby zasáhl  nepřátelská letadla a rakety letící na ostrov.Ruská televize od doby, kdy byl systém instalován, vysílá spoty cvičení využívajících zbraňový systém, baterie mají efektivní dosah 400 km.

 

„Nasazení přispívá k rozšiřování ruské armády na severních teritoriích a konfliktům s naší zemí, tyto  ostrovy jsou naším přirozeným územím," uvedla na tiskové konferenci v Tokiu hlavní tajemnice kabinetu Katsunobu Kato.

 

Kromě sporů s Ruskem ohledně území je Japonsko také ve sporu s Jižní Koreou ohledně svrchovanosti Tokdoských ostrovů, které Tokio nazývá Takeshima, a s Čínou o vlastnictví ostrovů Senkaku.

 

Mezi těmito třemi různými spory jsou některé velmi významné rozdíly, uvedl Toshimitsu Shigemura, profesor mezinárodních vztahů na univerzitě Waseda v Tokiu.

 

„Načasování této poslední komplikace s Ruskem je nešťastné, protože nastává, když kolem ostrovů Senkaku stále roste napětí," napsal This Week in Asia.

 

Japonsko soustřeďuje mnoho svých vojenských monitorovacích jednotek na daleký jihozápad země, ale  nyní bude muset více sledovat pohyb ruských sil.

 

„Jsou to ale velmi odlišné situace, protože Japonsko v současné době nevykonává kontrolu nad Severním územím nebo Takeshimou, takže tokijské úsilí se omezuje na diplomatické kampaně," řekl profesor Toshimitsu Shigemura.

 

„Takže právě teď jsou ostrovy Senkaku prioritou Japonska, protože jsou mezinárodně uznávány jako naše území, ale Čína stupňuje své pokusy o jejich získání," pokračuje Toshimitsu Shigemura.

 

Více než 75 let poté, co kapitulace Japonska znamenala konec války s Ruskem, není Shigemura optimista, že premiér Suga bude schopen přesvědčit  Vladimira Putina, aby Kurilské ostrovy vrátil pod japonskou kontrolu.

 

Yahoo News Japan: Abeho odchod spustil rusizaci severních Kuril

 

„Bývalý předseda vlády Šinzó Abe se několikrát setkal s Putinem, aby diskutovali o budoucnosti ostrovů, a ruské straně bylo předloženo několik návrhů na jejich návrat, ale vždy nepochodil," připomíná profesor Toshimitsu Shigemura.

 

„Nemyslím si, zda si japonští diplomaté uvědomují, že právě teď je nemožné vrátit tyto ostrovy pod naši kontrolu," dodal, „byly šance v době, kdy byl Boris Jelcin ruským prezidentem, ale Japonsko tlačilo příliš tvrdě a chtělo zpět všechny čtyři ostrovy A Jelcin nebyl ochoten zajít tak daleko."

 

„Rusko se blížilo k návratu dvou ostrovů, ale tato příležitost je pryč a Putin nyní není ochoten tuto myšlenku vážně zvážit," je přesvědčen profesor Toshimitsu Shigemura, “částečně je to způsobeno kolísavou podporou Putina doma, a  návrat území Japonsku  by byl u ruské veřejnosti hluboce nepopulární.“

 

Spor o svrchovanost ostrovů znamená, že obě strany dosud nepodepsaly mírovou smlouvu, která by formálně a konečně vytyčila hranici po druhé světové válce.

 

Jelikož obavy z Číny rostou, Japonsko a USA pořádají společná vojenská cvičení včetně výcviku kybernetických bojů

 

Ivan Tselichtchev, profesor na Niigata University of Management, uvedl, že umístění ruských raket na sporném území lze považovat za poselství Moskvy Tokiu.

 

„Ruská strana přijímá opatření, která považuje za vhodná pro obranu a ekonomický rozvoj ostrovů," uvedl, „poselství zní, že tato rozhodnutí jsou v nejlepším zájmu ostrovů a ostatní strany by se neměly snažit zapojit do rozhodovacího procesu."

 

Předtím, než se Suga stal předsedou japonské vlády, se primárně zaměřoval na domácí japonské záležitosti, řekl Tselichtchev a měl omezené zkušenosti s diplomacií nebo vyjednáváním se zahraničními vůdci.

 

„Abe měl vztah s Putinem, setkali se několikrát a diskutovali o ostrovech," řekl, „Suga tento vztah nemá a jeho vývoj bude nějakou dobu trvat, pokud se rozhodne pokračovat a budovat vztah. Rusko ale prohlásilo, že je ochotno diskutovat o podpisu mírové smlouvy a budoucnosti ostrovů, takže to bylo zcela jasné. “

 

Přesto Tselichtchev  souhlasí s tím, že existuje malá chuť Ruska k tomu, aby bylo toto území jednoduše předáno japonské kontrole.

 

„Ruští lidé a obyvatelé Sachalinu jsou pro status quo a pro to, aby ostrovy zůstaly ruskými," uvedl.

 

A zatímco Severní ostrovy budou dalším problémem, který má Suga řešit, Tselichtchev upozornil, že je nepravděpodobné, že by ho to odvrátilo od největší hrozby pro japonskou bezpečnost.

 

„Rostoucí napětí kolem ostrovů Senkaku činí pro Japonsko mnohem vyšší prioritu," vysvětlil, „činnost čínské armády a pobřežní stráže v japonských teritoriálních vodách kolem těchto ostrovů zabere většinu času Sugovi a nemyslím si, že se to v blízké budoucnosti výrazně změní."

 

(rp,prvnizpravy.cz,scmp,foto:arch.)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář