Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak po Bílé hoře…

17. 10. 2021

Jak po Bílé hoře…

Marek Řezanka

 

 Ještě zdaleka žádná nová vláda nevznikla, ale již máme možnost sledovat, jaká v případě, že se pět stran „Demobloku“ dohodne na křeslech a programu, bude.

 Vlastimil Válek, (ne)možný ministr zdravotnictví, rozděluje pacienty na ty, kteří na dobrou péči mít budou, a na ty, kteří se k ní nedostanou ani omylem. Vyřeší to takzvaným připojištěním, nebo-li poplatky ve zdravotnictví. Kdo bude chtít lepší péči, zaplatí si.

 V této souvislosti nelze nezmínit Barona Prášila mezi pokleslými mainstreamovými médii, nedůvěryhodné, tendenční a bigotně ideologické Forum24 pod taktovkou P. Šafra. To mimo jiné napsalo: „Školné ani poplatky ve zdravotnictví ve hře nejsou. Jedná se tak jen o smyšlené hrozby“ (Viz https://www.forum24.cz/socialni-demokrate-pred-volbami-strasi-privatizaci-jde-pritom-o-marginalni-tema-ktere-skoro-nikdo-neprosazuje/).  

 Jak je u tohoto média dobrým zvykem, pravý opak tohoto tvrzení je pravdou. Varování před nadměrnou asociálností TOP09 bylo na místě.

 Vít Rakušan (STAN) se pak nijak netají svou touhou po čistkách: Čím dříve by se tahle vláda ujala své funkce, tím více času máme k tomu, abychom ministerstva očistili od lidí, kteří nesloužili téhle zemi, ale sloužili holdingu. To zřejmě má být ona proklamovaná změna.

 

 Pár dnů po parlamentních volbách vyvstává stále aktuálněji otázka, zda je lze označit za regulérní.

 Nabízejí se totiž dva silné argumenty, proč bychom se spíše měly klonit ke stanovisku, že s regulérností to tentokrát bylo všelijaké: 1) Média propagovala subjekty Spolu a PirStan, politici z těchto subjektů ale kandidovali za 5 různých stran. Odmítli novou identitu, čímž je jejich spojení toliko účelové a zavádějící. Navíc v médiích vystupovali lídři všech pěti stran, k čemuž v rámci fair-play nemělo dojít. Obě koalice měly mít jediného lídra, a ne aby za PirStan vystupovali jak I. Bartoš, tak V. Rakušan (ten jednoduše do předvolebních debat zván být neměl).

 

Pavel Hasenkopf navíc upozornil, že § 77 odst. 5 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, v platném znění říká: „K ustavení poslaneckého klubu na začátku nového volebního období jsou oprávněni poslanci zvolení do Sněmovny za samostatně kandidující politickou stranu. K ustavení klubu podle věty první je třeba nejméně tří poslanců.“

A jedním dechem dodal: „Ergo poslanci ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a STAN nemají nárok na poslanecký klub, a to ani společně (koalice není politická strana), ani každý zvlášť (žádná z jmenovaných politických stran nekandidovala samostatně)“ (Viz https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Velky-problem-pro-Fialu-a-spol-Ustavni-pravnik-vytahl-zakon-680331).

 Vidím v tom celém jak klamavou reklamu (zboží se nabízelo pod jednotnou značkou, přitom se jedná o několik rozdílných výrobků), tak poškození některých politických subjektů v nerovném předvolebním boji.

 

Kromě citelného zásahu do volebního zákona došlo těsně před volbami ke zveřejnění kauzy – tzv. Pandora Papers. Jediné jméno, které bylo zveřejněno, patřilo tehdejšímu premiérovi A. Babišovi.

 

Podle lídra koalice SPOLU a předsedy občanských demokratů Petra Fialy se mělo jednat o „obrovský mezinárodní skandál“ na předních stránkách světových médií. „Premiér bojuje proti daňovým rájům, tohle ukazuje, že je využil, a za nezdaněné peníze si kupuje zámky na Riviéře“, rozčiloval se emotivně P. Fiala.

 

Zírám, to má korupční prvky až do roztrhání těla. Lidé platí drahé hypotéky, premiér se zařídil jinak. EET, zaklekávalo se na firmy, Schillerová neodpustí drobné provinění. Pak si přes schéma, aby se nedaly dohledat peníze, udělá takový nákup“, prohlásil pro změnu lídr uskupení Pirátů a Starostů Ivan Bartoš (Viz https://www.forum24.cz/fiala-obrovsky-mezinarodni-skandal-babis-bojuje-proti-danovym-rajum-pak-si-za-nezdanene-penize-kupuje-zamky/).

 

 Dodejme, že médium Forum24 vynaložilo nemalý obnos na šíření tištěného plátku propagujícího SPOLU a hanobícího A. Babiše a ANO i za cenu dehonestujících a mnohdy lživých nařčení. P. Šafr dokonce zneužil psychicky nemocného syna A. Babiše, o jehož zdravotním stavu je najednou ticho po pěšině, jakoby nebyl.

 Budou se nyní Fiala s Bartošem A. Babišovi omlouvat, když bylo prokázáno, že ho vinili z „praní špinavých peněz“, kterého se ovšem prokazatelně nedopustil?

Každopádně ze sledu událostí vyplývá, že po prověření nákupu nemovitostí šla do zahraničí od českého FAÚ informace, že nešlo o praní špinavých peněz“ (Viz https://www.seznamzpravy.cz/clanek/poslanci-babis-pri-nakupech-ve-francii-spinave-penize-nepral-177787).

 Jinými slovy, tehdejší opozice použila těsně před volbami proti A, Babišovi informaci, jež mohla ovlivnit voliče – a jež se ukázala jako nepravdivá a klamavá.

 

 Pokud nám záleží na regulérnosti voleb, měli bychom požadovat jejich opakování s tím, že médii proběhne informace, že nařčení A. Babiše se nezakládalo na faktech. Současně by měly být strany „Demobloku“ donuceny kandidovat buď jednotlivě, nebo pod společným novým názvem s tím, že názvy jednotlivých participujících zaniknou.

 Média, která nepokrytě hnala obě koalice k vítězství, pochopitelně na tento aspekt nepoukážou.

 A tak se pomalu blíží datum 8. listopadu.

 „Prezident republiky Miloš Zeman ve čtvrtek dne 14. října 2021 rozhodl, podle článku 34 odst. 1 ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, o svolání zasedání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a stanovil den jeho zahájení na pondělí dne 8. listopadu 2021“ (Viz https://www.psp.cz/sqw/cms.sqw?z=15151).

 Toto datum je v našich dějinách spojeno se dvěma tragédiemi: Porážkou na Bílé hoře roku 1620 a schválením tzv. církevních restitucí (v roce 2012 za vlády Nečasova kabinetu).

 Jde o symbolické datum, které se k potenciálnímu zformování vlády, jež může zrušit platnost dekretů prezidenta E. Beneše – a tím pádem popřít nárok na naši existenci, výtečně hodí.    

 V případě, že k opakování voleb nedojde, je zde ještě jedna možnost, jak zabránit pěti vyhladovělým stranám zničit tento stát a jeho občany. Dát podmínku pro sestavení vlády, a to takovou, že ji smí tvořit (buď v koalici či formou podpory) maximálně tři samostatné politické strany. Tím by kromě Pirátů byly ze hry i TOP09 (která by se samostatně do Sněmovny s největší pravděpodobností nepodívala. O to otřesnější by bylo, kdyby její ministři měli rozhodovat o osudech lidí této země) a jedna z těchto tří stran: ODS, STAN či KDU-ČSL.

 Věřme, že historie se 8. listopadu opakovat nebude – a pokud ano, potom slovy Karla Marxe jako fraška.