Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak němečtí tzv. vyhnanci zneužili jméno antifašisty Franze Werfla

21. 6. 2024

Jak němečtí tzv. vyhnanci zneužili jméno antifašisty Franze Werfla

Cenu lidských práv Franze Werfla propůjčila Nadace proti vyháněním roku  2010 ve Frankfurtu nad Mohanem  Davidu Vondráčkovi

"V projevu při předávání ceny zdůraznila Erika Steinbachová, předsedkyně nadace, že touto cenou byl odměněn muž, který rozvířil veřejnou diskusi v ČR o vyhánění." Dokumentární film "Zabíjení po česku", který pan D. Vondráček stvořil, byl přijat s nadšením německých tzv. vyhnaneckých kruhů, poněvadž  plně odrážel jejich pohled na vyhnání.

Je třeba zdůraznit, že k  vyhnání Němců z Československa nikdy nedošlo, poněvadž německé obyvatelstvo bylo na základě rozhodnutí představitelů vítězných spojeneckých států, Trumana, Churchilla a Stalina, přesídleno do Německa, Ostatně paní E. Steinbachová nebyla ani vyhnankyní, nýbrž pouze uprchlicí, jež se svými německými rodiči uprchla z polského území před postupující Rudou armádou.

A nyní k "Ceně lidských práv Franze Werfla", jíž obdržel pan "novinář"  David Vondráček. Kdo byl vlastně Franz Werfel, jehož jménem se velmi pochybná nadace zaštiťovala?  Nebudeme o něm dále psát. Domníváme se, že o něm napoví vše, co potřebujete k samostatnému hodnocení, jeho článek "Co Češi dali Evropě" Prosíme, čtěte pozorně. Pak sami můžete uvážit, zda by pan F. Werfel s takovou pochybnou nadací, chtěl mít vůbec něco společného, zda by vůbec chtěl mít něco společného s paní "první vyhnankyní" E. Steinbachovou.

 

Připravily České národní listy