Jdi na obsah Jdi na menu
 


FT - Na Ukrajině už slouží vojáci ze Západu, na výzvu Macrona nečekali

29. 2. 2024

FT - Na Ukrajině už slouží vojáci ze Západu, na výzvu Macrona nečekali

Dvě západní publikace již napsaly, že na Ukrajině je vojenský personál ze západních zemí.

Ilustrační foto

29. února 2024 - 06:20

 

Vysoký evropský vojenský činitel řekl britskému listu Financial Times, že na Ukrajině jsou přítomny speciální jednotky Západu, ale oficiálně to nebylo oznámeno. Podle něj se už dávno ví, že na Ukrajině slouží bojovníci z různých zemí.

 

„Každý ví, že na Ukrajině jsou přítomny speciální jednotky Západu, jen to oficiálně neoznámily," řekl.

 

Zdroj se vyjádřil i k prohlášení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslat evropské vojáky na Ukrajinu. Podle úředníka bylo Macronovo prohlášení zaměřeno na vytvoření „zdržování a nejistoty“ ve vztazích s Ruskem.

 

Prvnizpravy.cz - Rusové v Charkově při náletu zabili francouzské žoldáky

 

Také německý bulvární deník Bild s odkazem na zdroje uvedl, že vojenští specialisté ze západních zemí jsou již na Ukrajině v malém počtu. Poskytují podporu například při programování high-tech zbraní, jako jsou systémy protivzdušné obrany a řízené střely.

Účast západního vojenského personálu přímo na nepřátelských akcích však zdroje deníku považují za „krajně nepravděpodobnou“.


Připomeňme, že francouzský prezident nevyloučil vyslání vojáků z evropských zemí na Ukrajinu. O této otázce se podle něj diskutovalo na setkání západních zemí v Paříži, ale nebylo dosaženo konsensu ohledně vyslání sil.

Západ ale rychle odmítnul Macronův nápad.

 

(rp,prvnizpravy.cz, ft, bild,foto:arch.)