Jdi na obsah Jdi na menu
 


EU naléhá, aby se něco udělalo k zabránění genocidy migrantů v Řecku

12. 4. 2020

EU naléhá, aby se něco udělalo k zabránění genocidy migrantů v Řecku

Autor: odjinud | Publikováno: 10.4.2020 | Rubrika: ShortNews

eurabia_flag

 

Jelikož přišly první zprávy o případech koronaviru v řeckých táborech, tak musí Evropská unie rychle jednat, aby zabránila „genocidě migrantů“, která ohrožuje 42 000 lidí.

 

„Když už došlo k prvnímu potvrzení případu Covid-19 na Lesbu, tak je hlavním problémem, který musí být vyřešen, zabránit rychlému a rozsáhlému šíření Covid-19 na řeckých ostrovech pomocí naléhavé preventivní evakuace z těch přeplněných táborů,“ prohlásil pokrokový španělský politik a europoslanec Juan Fernando Lopez Aguilar, který rovněž působí jako předseda komise občanských svobod EU. „Mnozí z těch v táborech jsou už teď v mizerném zdravotním stavu a přes opatření přijatá řeckými úřady způsobí to přeplnění a hrozné životní podmínky při omezování Covid-19 potíže.“

 

Aguilar řekl, že je třeba přistoupit k nápravě dříve, než v Řecku „dojde ke genocidě migrantů.“

 

Před pár dny byly ohlášeny první koronavirové případy u dvou migrantů v řeckém táboře pro migranty ze Sýrie a prvních 20 případů bylo ohlášeno z tábora Ritsona. Byla to samotná řecká vláda, která v minulosti tyto tábory označila za „epidemiologické časované bomby,“ uvádí Magyar Nemzet.

 

První případ – a to u těhotné ženy – byl zaregistrován v táboře Ritsona severně od Atén, ta byla tedy okamžitě přijata do nemocnice, ale následné testy ukázaly, že nejméně 23 dalších lidí jsou nositelé tohoto viru. Krátce nato byl v migračním táboře Ritsona ležícím 35 kilometrů od Atén potvrzen další případ.

 

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM), která v tomto táboře působí, v nedávném tiskovém prohlášení vyjádřila své obavy z této situace.

 

„Uvedený vývoj potvrzuje skutečnost, že tento rychle se přenášející virus nikoho nediskriminuje a může postihnout jak migranty, tak místní komunity,“ řekl o případu z tábora Ritsona šéf mise IOM v Řecku Gianluca Rocco. „Všichni jsou v ohrožení. Migranti a uprchlíci v Řecku jsou stejně virem zranitelní jako řecká komunita.“

 

Aguilar navrhl, že ti vysoce rizikoví, včetně 60letých a starších s respiračním onemocněním, diabetem a s dalšími potížemi, by se měli evakuovat. Členské státy EU by navíc měly vyčlenit dostupné zdroje pro migranty, včetně „zvýšení spolupráce mezi zdravotními systémy členských států.“

 

Augilar nenabízí žádné návrhy, kam by se migranti měli evakuovat, nebo kde by Řecko, které se už dávno potýká s ekonomickými problémy, mělo vzít peníze na léčení migrantů v už přetíženém systému zdravotní péče. Bohatší státy jako Německo už teď do německých nemocnic přiváží pacienty z Francie a Itálie.

 

Řecko s ani ne 11 milionovou populací má 1 735 potvrzených koronavirových případů, ale kromě těch 25 000 lidí ve 30 táborech po celé zemi se ještě odhaduje, že dalších 40 000 migrantů je roztroušených po několika ostrovech Egejského moře.

 

IOM uvedla, že všem obyvatelům byly rozděleny čisticí prostředky a mýdlo. Všechna pracoviště a společné prostory ve dvou táborech byly dezinfikovány, ale hygiena je převážně mizerná.

 

Lékaři bez hranic říkají, že migrační tábor Moria postavený pro 1 500 lidí, jich v současnosti pobírá asi 40 000. Je tam jeden vodovodní kohoutek na každých 1 300 lidí a žádné mýdlo.

 

Ač Evropská unie Řecko vyzvala, aby ty malé ostrůvky s neodpovídající infrastrukturou od migrantů vyklidila, v současnosti k realizaci takového plánu ale není k dispozici ani politická vůle, ani peníze, ani logistika.

 

editor: Remix News

author: Dénes Albert

Title image: Migrants at the Moria refugee camp on the island of Lesbos.

 

www.reformy.cz

euportal.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář