Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dopis skupiny českých poslanců členům Kongresu USA, ve kterém odmítají volání některých svých kolegů po zavedení cenzury.

2. 12. 2019

Dopis skupiny českých poslanců členům Kongresu USA, ve kterém odmítají volání některých svých kolegů po zavedení cenzury.

Upozorňují, že čeští poslanci, kteří v dopise Kongresu USA zavedení cenzury požadují, nemluví jménem České republiky:

 

Vážené členky, vážení členové Kongresu Spojených státu amerických.

 

V souvislosti se snahou některých poslanců Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky dosáhnout, Vaším prostřednictvím a za účelem omezení svobody slova, regulace společností Facebook, Twitter a Google, dovolujeme si obrátit se na Vás, jako na představitele země, ve které uvedené společnosti sídlí, a která právě svobodu slova vnímá jako jednu ze svých základních hodnot. Rádi bychom vyjádřili naše přesvědčení, že zmínění politici nemluví jménem většiny občanů České republiky a že u členů Kongresu Spojených států amerických nenajde snaha o zavedení cenzury, ať už je nazývána „změnou algoritmů“, či jakkoli jinak, pochopení.

 

Mnozí lidé se stále nemohou smířit s faktem, že demokracie znamená svobodnou soutěž myšlení, a proto musí znamenat také svobodu slova. Nechápou, či nechtějí pochopit, že v takovém prostředí nutně nastávají situace, kdy se spolu střetávají zcela rozdílné názory, jejichž nositelé by je měli obhajovat v diskusi a nikoli zakazovat obhajovat postoje svých oponentů. Tito lidé nechtějí akceptovat, že pouze svobodná výměna názorů může diskutované téma posunout dál, což však obyčejně znamená pouze dál do dalšího střetu, a že tímto způsobem dochází v demokratické společnosti k neustálé soutěži myšlenek a idejí, jejímž výsledkem je nejvyšší míra svobody a prosperity, jakou doposud lidstvo poznalo.

 

Úsilí o zavedení cenzury nelze považovat za nic jiného, než za snahu o zavedení totality, tedy režimu, se kterým má naše země tragické zkušenosti. Je pravdou, že svoboda slova přináší mnohá rizika, avšak máme ověřeno, že likvidace svobody slova přináší rizika nesrovnatelně vyšší. I když se nám to jistě nemusí líbit, tak svoboda slova, aby byla skutečná, musí dávat i svobodu lhát. Svoboda slova však také dává svobodu lžím nevěřit a možnost vyvracet je. Svoboda slova je odrazem víry v člověka, jako svéprávné bytosti s vlastní důstojností a obdařenou rozumem, zatímco útoky na svobodu slova jsou odrazem opovrhování člověkem. Svoboda slova znamená nepřipustit vládu majitelů jedné, jediné pravdy, protože pohled do historie ukazuje, že až příliš často se taková pravda nakonec ukázala omylem, či lží. Stejně, jako je svobodná diskuse podstatou vědeckého bádání, či filozofie, tak musí zůstat i podstatou demokracie, protože ta se bez svobody slova stane tyranií.

 

Vážené členky, vážení členové Kongresu Spojených státu amerických,

 

dovolujeme si na Vás apelovat jako na představitele země, která, stejně jako my, stojí na křesťanských, antických a židovských základech, pro něž je víra v lidskou svobodu, důstojnost a lidský rozum charakteristická. Nenaslouchejte těm, kdo, se slovy o zachování svobody a demokracie na rtech, usilují o pravý opak.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář