Jdi na obsah Jdi na menu
 


Česko jako „sedmnáctá“ německá země. Problémy souseda na něj dopadají nejvíc

30. 10. 2021

Česko jako „sedmnáctá“ německá země. Problémy souseda na něj dopadají nejvíc

Petr Holub

 

včera, 29.10.2021 15:09

Ekonomiku dosud tlumí důsledky pandemické krize. Horší bilanci než Češi mají v Evropě jen Španělé.

 
Článek

Předběžný odhad HDP za třetí čtvrtletí zklamal a také výhled do dalšího období je méně růžový. Spíše pochmurnými komentáři reagovali analytici předních bank na zprávu Českého statistického úřadu (ČSÚ), že se ekonomika po pandemické krizi zotavuje pomaleji, než se čekalo.

Proti stejnému čtvrtletí minulého roku se sice výkon zdejšího hospodářství zlepšil o 2,8 procenta, to ovšem znamená, že Česko stále patří mezi několik evropských zemí, jejichž ekonomika nepřekonala úroveň předkrizového roku 2019.

 

Ekonomiku táhnou hlavně domácnosti. Problémem je klesající vývoz

 

Hlavním důvodem potíží je fakt, že se nedaří nejdůležitějšímu odvětví. „Nedostatek komponentů se již projevil ve zpracovatelském průmyslu, kde byl zaznamenán mírný pokles,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet. Bilanci proto zachraňují obchod a služby.

Z jedenácti členských států Evropské unie, jejichž bilanci za 3. čtvrtletí Eurostat zveřejnil, překonaly úroveň před krizí Litva, Lotyšsko, Švédsko, Belgie a Rakousko. Pod úrovní roku 2019 zůstaly vedle Čechů ještě Francie, Itálie, Portugalsko a Španělsko, kde se během léta nepodařilo úplně oživit turistiku. Na nedostatek průmyslových dílů lze svést také pomalejší oživení v Německu.

Potíže Česka proto vysvětluje efekt „sedmnácté spolkové země“, která tentokrát trpí celoněmeckými potížemi víc než ostatní regiony.

Pozice Česka na evropském žebříčku se zřejmě nezlepší ani poté, co budou zveřejněny výsledky za třetí čtvrtletí ze zbylých šestnácti členských států. Jedenáct z nich, především na východě Evropy, už překročilo úroveň před krizí ve druhém čtvrtletí. Dalších pět zemí sice ještě proti roku 2019 ztrácelo, s výjimkou Malty ale na tom byly lépe než Česko.

Bilance HDP za třetí čtvrtletí zároveň upozorňuje, že Česko patří k těm, kdo jsou nejvíc ohroženi stagflací, tedy minimálním ekonomickým růstem s doprovodem prudkého zdražování. Tuzemské oživení má zpoždění a zároveň se zboží a služby během dvou pandemických let zdražovaly skoro nejvíc v Evropě.

Ekonomové přitom vesměs očekávají, že odstávky v průmyslových podnicích budou pokračovat a růst HDP koncem roku dál zpomalí. Naopak inflace dál zrychlí pod vlivem rostoucích cen energií.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/prumysl-klesa-namisto-prosperity-muze-prijit-stagflace-179117#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=IkajSUKYWEK-202110300734&dop_id=179117&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

ČNL vyvěsily mapu ČR jako 17. země SRN