Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bašta Fialovi - Inspirujete se praktikami Němců z roku 1939

6. 5. 2022

Bašta Fialovi - Inspirujete se praktikami Němců z roku 1939

 Během interpelací ve Sněmovně došlo na střet poslance SPD Jaroslava Bašty a premiéra Petra Fialy (ODS) ohledně „udávání“ občanů za šíření dezinformací o válce na Ukrajině.

Jaroslav Bašta

30. dubna 2022 - 10:30

 

Během čtvrtečních  interpelací ve Sněmovně došlo na střet poslance SPD Jaroslava Bašty a premiéra Petra Fialy (ODS) ohledně „udávání“ občanů za šíření dezinformací o válce na Ukrajině.

 

„Iniciativa vyzývá občany, aby udávali šiřitele ruských dezinformací. Nedefinuje ale, co dezinformace jsou. Jako historik vidím jedinou analogii, kterou je nařízení rady pro obranu Říše o mimořádných rozhlasových opatřeních z 1. září 1939. To zakazovalo poslech zahraničního rozhlasu a ukládalo až tresty smrti za šíření informací,“ prohlásil Bašta na čtvrtečních interpelacích ve Sněmovně.

 

Během německé okupace bylo podle Bašty kvůli nařízení popraveno „několik desítek českých vlastenců, které předtím někdo udal“. „Neinspirovali se vaši podřízení tímto říšským výnosem?“ zeptal se předsedy vlády.

 

Fiala v odpovědi připomněl, že je stejně jako Bašta vzděláním a původním povoláním také historik. „Vaše přirovnání je nejen nepřesné, ale také zavádějící a myslím, že kdybychom ho domysleli, tak i urážkou těch, kteří trpěli pod nacistickým režimem,“ divil se premiér výroku poslance. „Srovnávat historii z konce 30. let minulého stolení s dnešní situací je nepřípadné a nízké“.

 

Fiala  připustil však, že původní formulace na webu vládní iniciativy nebyla šťastná.

 

Na webu nové vládní iniciativy „Braňme Ukrajinu, braňme Česko“ opravdu byla výzva, kvůli které se vláda stala terčem kritiky opozičních politiků. „Možná ti není příjemné někoho ‚nahlašovat‘, uvědom si ale, že lži ve veřejném prostoru jsou nebezpečné. Na dezinformace upozorni standardním způsobem na dané sociální sítí, trestné činy neváhej nahlásit Policii ČR“ .

VIDEO

 

(rp,prvnizpravy.cz,cnn,foto:arch.)