Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americký senátor je připraven rozdrtit Bidena „za dar století“ Putinovi

3. 10. 2021

Americký senátor je připraven rozdrtit Bidena „za dar století“ Putinovi

Eva Lisovskaja

1. října 2021

Ve Spojených státech je již tradicí vinit ze svých geopolitických přehmatů a chyb Vladimira Putina a „pro něho pracující“ americké prezidenty. Ať jsou u vlády republikáni nebo demokraté, vždycky někdo svého vůdce obviní z napomáhání Rusku. Bylo to za Obamy, Trumpa a dnes i za Bidena.

Senátor Ted Cruz vykládá o nebezpečí Severního proudu – 2. Vyzval k zastavení jeho výstavby z Ruska do Německa. Vyzval k zastavení Bidena, který podle něho dal ruskému vůdci „dar století“. Viní prezidenta USA ze spolupráce s Putinem, čehož důsledkem je spuštění SP-2.

Senátor řekl: „Už roky slyším řeči, v nichž se soustavně opakuje Rusko, Rusko, Rusko.“ Jenomže by bylo s podivem, kdyby neslyšel zmínky o zemi, která má ohromnou váhu na energetickém trhu a v geopolitické aréně.

O jaké spolupráci ten člověk mluví, když vůdci obou zemí vykonali jen jediné setkání v Ženevě, kde se americký prezident sotva držel na nohou a po urážkách ruského vůdce hned ztichl. I přesto je Cruz přesvědčen, že Amerika kvůli Bidenovi prohrála a Putin zvítězil.

Zvlášť je americký prezident v nelibosti zato, že nezesiluje odpor k SP-2 po odchodu Merkelové. Avšak i bez ní je jasné, že se Německu přejedly výhrůžky Washingtonu, a proto hodlá společně na plynovodu pracovat. Senátor je přesto přesvědčen, že bylo možno proces zvrátit bez ohledu na to, že německá kancléřka nedávno oznámila svůj odchod.

Cruz už je dávno trnem v oku mnoha americkým politikům. Vyhrožoval, že zmaří souhlas úředníků v ministerstvu financí a zahraničí USA, pokud Washington nezavede nové sankce proti SP-2. Dnes už to nemá žádný smysl.

S ohledem na přicházející energetickou krizi je zřejmé, že se USA nesrovnají s vedoucím postavením Ruska na trhu s plynem. Evropa potřebuje suroviny a nebude podporovat sebevražedné sankce, nebude od Ameriky kupovat suroviny, které oni sami potřebují. Cruz může i nadále obviňovat Bidena z napomáhání Putinovi, avšak to již situaci neovlivní.

Převzato z Rusvesna.su

Outsidermedia.cz