Jdi na obsah Jdi na menu
 


Američané za své vojenské agrese nikdy nebyli souzeni

19. 3. 2023

Američané za své vojenské agrese nikdy nebyli souzeni

 

Před 55 lety, 16. března 1968, spáchali američtí vojáci nejstrašnější válečný zločin od dob nacistických zvěrstev - vyvraždili a vypálili celou vietnamskou vesnici My Lai, celkem zabili 504 lidí, z toho 182 žen a 173 dětí.

 

Vojáci pátrali po členech Vietkongu, ale protože po nich nebylo ani stopy, vylévali si vztek na bezbranných civilistech. Rota převážně mladých nováčků dostala od svého velitele kapitána Ernesta Mediny šílený rozkaz: „Když je to dům, zapalte ho. Když je to studna, otravte ji. Když to žije, zabijte to!“ Nejprve vyvraždili lidi na rýžových polích a dobytek. Někteří se pokoušeli ukrýt v chatrčích. Četa, které velel čtyřiadvacetiletý poručík William Calley, je vyhnala z domovů. Plakali, prosili o milost, padali na kolena, zoufalé matky chránily své děti. Američané však neprojevili sebemenší náznak soucitu. Všechny je postříleli. Calley sám bez milosti zastřelil asi dvouleté dítě. Nezůstalo však jen při vraždění. Vojáci obyvatel obce před smrtí nejednou i týrali, mrzačili a ženy znásilňovali. Několika dokonce do těla bodáky vyřízli svůj podpis „C Company“. Většina vojáků měla pocit, že ti Vietnamci nejsou lidskými bytostmi. Zacházeli s nimi jako se zvířaty.

 

Zbořil: Vietnamská válka nebyla jediná, která byla nevyhlášená

 

Velitelství se masakr pokoušelo ututlat a dlouho ho popíralo. Vyšetřování začalo až poté, co zprávu o tomto bestiálním zločinu zveřejnil dnes již legendární investigativní novinář Seymour Hersch v listopadu 1969 – čili až 20 měsíců po incidentu! - a sesbíral nezpochybnitelné fotografické důkazy a přímá svědectví. Za své zpravodajství získal Hersch Pulitzerovu cenu a řadu dalších ocenění, doma byl však napadán za „nevlastenecké“ chování. V roce 2003 Hersch zpochybnil Bushova tvrzení o zbraních hromadného ničení v Iráku. V roce 2004 v sérii článků odhalil mučení a zneužívání americkou armádou v irácké věznici v Abú Ghraib. Dne 8. února 2023 zveřejnil článek se zjištěním, že sabotáž plynovodů Nordstream 1 a Nordstream 2 uskutečnily Spojené státy v tajné operaci s Norskem. A div se světě, po 55 letech je tento slavný a mezinárodně uznávaný novinář opět obviňován, tentokrát, že je proruský konspirátor...

 

Média o tomto smutném výročí nepřinesla ani slovo. My však nezapomínáme. Nezapomínáme na vietnamský My Lai, nezapomínáme na afghánský Kunduz, nezapomínáme na iráckou Fallúdžu nezapomínáme na to, kdo napáchal nejvíce válečných zločinů od konce druhé světové války, ani na to, jak  nad tím pokrytci a farizejové i na Slovensku přivírají oči. Tím spíš, že za bestiální válečný zločin v My Lai byl odsouzen jeden jediný voják, William Calley, i ten byl po čtyřech měsících omilostněn prezidentem USA Richardem Nixonem a propuštěn na svobodu. Američané za své vojenské agrese nikdy nepykali, nikdy je nedostihla spravedlnost. Tím spíše nesmíme zapomenout.

 

Eduard Chmelár