Jdi na obsah Jdi na menu
 


"Vyhnali jsme je jednou, vyženeme podruhé"

16. 10. 2023

"Vyhnali jsme je jednou, vyženeme podruhé"

 

Autor tohoto komentáře k článku "Budou ještě sudetoněmecké restituce? Nebudou! Němci na ně nemají nárok! My však máme nárok na reparace", který jsme včera vyvěsili na Fb, má na myslí,  jak lze rozumět ze souvislosti, tzv. sudetské Němce.

 

Na jeho uvedené věty, jsme reagovali Takto: " Nikoho jsme nevyhnali. Tzv. sudetské Němce jsme přesídlili podle pokynů Spojenecké kontrolní rady a na základě předchozího rozhodnutí představitelů spojenců na Postupimské konferenci."

 

Jde tady o termíny mezinárodního práva "přesídlení" a "vyhnání" a o jejich obsah. Zásadní odlišnost těchto termínů krátce a velmi výstižně osvětluje  prof. JUDr. Miroslav Potočný, DrSc., jeden z největších našich znalců mezinárodního práva, který delší dobu, i po 17. listopadu 1989, byl profesorem na Právnické fakultě UK. Po jistou dobu působil též na naši misi v OSN.

 

Přesídlení není vyhnáním

 

"Nejen právnímu a lingvistickému specialistovi, ale i prostému občanovi cosi vnitřně říká, že "vyhnání" nemá nic společného s transferem. Institut přesídleni předpokládá předchozí mezinárodní dohodu zainteresovaných států o spořádaném a humánně uskutečněném transferu osob z jednoho státu do druhého. Vyhnání naopak bývá jednostranným aktem státu. Je-Ii provedeno svévolně a v rozporu s obecným mezinárodním právem nebo smluvními závazky dotyčného státu, představuje jeho protiprávní chování, které může mít za následek jednak jeho mezinárodní odpovědnost a jednak nárok takto vyhnaných osob na odčinění způsobené újmy."

Sborník: Prof. JUDr. M. Potočný, DrSc.:Právní aspekty odsunu sudetských Němců, Ústav mezinárodních vztahů, Praha 1996, str. 18

 

Na toto téma, které je i v současnosti mimořádně důležité, přineseme v blízké době několik článků.

 

ČNL