Jdi na obsah Jdi na menu
 


"Nesvítit. Netopit. Umřít hlady." Krotcí Češi. Profesor Jiří Svoboda- Jak to tu skončí 2

30. 7. 2023

"Nesvítit. Netopit. Umřít hlady." Krotcí Češi. Profesor Jiří Svoboda- Jak to tu skončí 2

Ceny elektřiny?! Jo, zastropovat u výrobců nebo překupníků, to by se vám líbilo, holenkové, co?! … Dali jste nám 108 a my vám to za odměnu zastropujeme na margo státního rozpočtu. Lipskou burzu na vás! Tam vám zvednou mandle. A vy byste chtěli valorizovat důchody?! Neblázněte!

Že se pan ministr sekl při odhadu manka vývoje státního rozpočtu 2023 skoro o 100 %?! Deficit prvního kvartálu dosáhl 241,9 mld. Návrh státního rozpočtu na celý rok 2023 předpokládal schodek 295 miliard.

No a co? Vy jste se nesekli, když jste naletěli na nějaké sliby o nulovém zvyšování daní. Nevysvětlil vám to, vy tupci, pan ministr spravedlnosti jasně: „Premiér nelhal, on pouze sliboval věci, které bylo jasné, že se nedají splnit!“

Démos prostý začíná šetřit, klesá spotřeba! Žádné strachy! Na nás si nepřijde! Dvouciferná inflace to spraví. Ceny šly nahoru a s nimi i příjmy rozpočtu na daních i DPH. Zachrání to státní rozpočet? Nezachrání!

Že šla Česká pošta ke dnu? Ztráta jen 1,7 miliardy. Zavírá se pouze o něco víc než 300 poboček. To je řečí. Letos prý hrozí dokonce propad čtyři miliardy. Pan generální ředitel bral prý měsíčně jen 364 tisíc hrubého (to je se započtením výročního bonusu ve výši 1,25 milionu za úspěšné vedení podniku).

A víte, kolik je zájemců o ty baráčky, kde pošty sídlily? Že by z toho nějaká kačka neukápla? Každá realitka bere přece provizi, co se divíte?

Já vím, že je to všechno hnusný populismus, co píšu. Copak si nějaký důchodce zaslouží valorizaci penze? O tom by vám paní Pekarová mohla vyprávět! Důchodci si žijou jak na zámku!

Co teprv, až dopadne Green Deal!? To se prohnete, milánkové! Že byste chodili na šišky do lesa! To tak! Změříme vám každému uhlíkovou stopu a pěkně zacálujete emisní povolenky! Na auta zapomeňte! Kupte si kolo a choďte pěšky! Je to pro zdraví! Hovězí? Ani nápad! Ty krávy vydávají plyny! Stačí, že je vydáváte vy. Mletí brouci mají proteinu až až. Dobrou chuť! Že existují nějaké přírodní cykly po celý čas, co naše planeta existuje? S tím neotravujte!

Evropa tvoří prý jen 6–7 % obyvatel planety. Ale 6–7 % celkové produkce CO2 , neberte to. Že Evropa bude konkurenceneschopnou vůči zbytku světa? Že dojde k deindustrializaci? No a? Lidi si zvykli žít nad poměry. To vám přece už vysvětlil pan inženýr Kalousek!

Zdá se současné vládě přijatelné, aby se v ČR vyráběla elektřina s nejnižšími náklady a prodávala se našim občanům za nejvyšší ceny v Evropě? Ano! Zdá!

Copak české ovečky?! Ale co tomu řekne Francouz? A Němec, zvyklý na hospodářský zázrak Ludwiga Erharda? Pamatujete si ještě slovní spojení WELFARE STATE?! Tiše! To už není politicky korektní! Říká se neoliberalismus! Neokonzervatismus! Sakra, děti, kdy vás to ti zaostalí učitelé naučí?!

John Maynard Keynes. Kdo to řekl? Za trest napíšeš stokrát: „To jméno jsem nikdy neslyšel!“

Jasně to všechno vysvětlili na fóru v DAVOSU. Řídí ten podnik nějaký pan Šváb.

Letošní 53. ročník má název „Spolupráce v roztříštěném světě“ a účastníci s tím měli pěknou rachotu: „Máme tu riziko přicházející polykrize, protože se děje mnoho věcí najednou a světoví lídři čelí kritickému období, na něž potenciálně nejsou připraveni,“ uvedla generální ředitelka WEF Saadia Zahidiová pro agenturu Bloomberg. Jak má pak být na něco takového připravená naše vláda?

Jen několik dnů před začátkem fóra zhoršila Světová banka svůj výhled pro růst globální ekonomiky v letošním roce a zároveň znovu varovala před propuknutím recese, která má zasáhnout většinu zemí. Světový hrubý domácí produkt v roce 2023 podle banky vzroste pouze o 1,7 procenta, což je o polovinu méně, než kolik instituce odhadovala loni v červnu. Současně půjde o třetí nejslabší výkon za posledních třicet let.

Žijeme v době plné šoků. Možná právě nastal zlomový okamžik pro globální hospodářství,“ přidává se uznávaný americký ekonom z Harvardovy univerzity a pravidelný účastník fóra Kenneth Rogoff.

Kdo se zúčastnil?

Do Davosu se sjelo více než 2700 hostů ze sedmi stovek organizací a firem. Byly mezi nimi ministři a hlavy států z nejméně padesáti zemí. Dále devatenáct guvernérů centrálních bank a rekordních 1500 podnikatelů. Dorazili také zástupci akademické sféry a médií. Účast přislíbila i stovka dolarových miliardářů. Každý měl svůj tryskáč. Že by kašlali na CO2? Ale vždyť oni mají na starosti celý svět! A navíc nejsou potenciálně připravení!

Pokud jde o konkrétní jména, akce se zúčastnil německý spolkový kancléř Olaf Scholz, čínský vicepremiér Liou Che, výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgievová, šéfka Světové obchodní organizace Ngozi Okonjo-Iwealová, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg nebo americký ministr práce Marty Walsh. Měla přijet rovněž delegace z Ukrajiny. Stejně jako v minulém roce na WEF naopak nebyli pozváni žádní Rusové…

Máme se na co těšit!

Dostala vůbec už ta Gréta Nobelovou cenu?! Myslím Za mír, Za fyziku, Za literaturu, Za zdravotnictví?! Za všechno! Tak pěkně je zřídila v tom OSN! Bílý, černý, žlutý bez rozdílu! A standing ovation! Domů jeli se staženými ocasy. Bílý, černý, žlutý bez rozdílu! Pokud je známo, sebevraždu nikdo nespáchal. Byť Grétce a jejím vrstevníkům rukou společnou zničili život. Dostala alespoň titul Doktor Honoris Causa.

Prý se v Čechách divíme, že u démosu klesá důvěra v OSN a EU. Prý „Společnost nedůvěry“. To mají na svědomí všechno ti pomatení „chcimírové“ a autoři různých zlovolných fejků. No, já bych byl přece jen opatrnější. Předlistopadová vláda měla pod palcem všechna média (dnes bychom řekli celý mainstream). Byli tu hledači úchylných názorů (jako dnes). Tehdy se jmenovali ČUTI a FUTI. StB to hlídala ostřížím zrakem, stejně jako vojenská rozvědka, která se celé dny plazila bahnem. A když to chruplo, mohli si dát celý mainstream i s plk. Divišem, který tvrdou rukou řídil zprávy a publicistiku ČsT v té budově, kde podnes obchází jeho duch, za čepici.

Pokračování

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/-Nesvitit-Netopit-Umrit-hlady-Krotci-Cesi-Profesor-Jiri-Svoboda-Jak-to-tu-skonci-740030