Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Je čas jim čelit“ - Čína se důrazně postavila proti USA

26. 6. 2021

„Je čas jim čelit“ - Čína se důrazně postavila proti USA

26. 6. 2021 Janinna  

 

V Moskvě skončila mezinárodní konference o bezpečnosti pořádaná Ministerstvem obrany Ruské federace. Konference se zúčastnilo přibližně 700 delegátů ze 109 zemí světa – osobně nebo prostřednictvím videozáznamu – včetně 55 ministrů obrany, jejich zástupců a náčelníků generálních štábů ozbrojených sil.

 

Moskevskou konferenci zahájilo videoposelství ruského prezidenta Vladimira Putina, který popsal neuspokojivý stav věcí ve světě. Největší znepokojení podle ruského prezidenta vyvolávají regionální ozbrojené konflikty, šíření zbraní hromadného ničení, obchodování s drogami, kybernetické zločiny a hrozba mezinárodního terorismu.

 

Ruský vůdce se navíc dotkl problému budování vojenského potenciálu a infrastruktury NATO poblíž ruských hranic.

 

    „Aliance odmítá konstruktivně zvažovat naše návrhy na deeskalaci napětí a snížení rizika nepředvídatelných incidentů,“ uvedl Vladimir Putin. „Doufáme, že nakonec zvítězí zdravý rozum a touha rozvíjet s námi konstruktivní vztahy.“

 

Postoj NATO k této otázce zůstal nezodpovězený: mezi účastníky akce nebyl žádný západní armádní představitel, na seznamu byl pouze stálý tajemník kyperského ministerstva obrany Andreas Luca.

 

Navzdory skutečnosti, že představitelé Aliance opět ignorovali pozvánku na toto fórum zaslanou ministerstvem obrany Ruské federace, nezabránilo to účastníkům konference vystoupit s konstruktivní kritikou na adresu států NATO.

 

Čínský ministr obrany Wei Fenghe letos přednesl obviňující projev proti USA.

 

Řekl, že chaos ve světě je způsoben jednáním „jedné země“, která „zapomíná na všechno a drží se myšlení studené války, využívá politiku síly, staví na první místo, do popředí, svou hegemonii, unilateralismus a intervencionismus.“

 

„Tato země ukládá svá pravidla a vůli ostatním zemím, zasahuje do vnitřních záležitostí jiných států, provádí politiku omezování a rozdělování, ukládá sankce, manipuluje veřejné mínění a organizuje barevné revoluce za účelem změny legitimních vlád,“ řekl čínský ministr obrany.

 

„Je na čase, abychom tomu společně čelili, bránili mezinárodní systém vedený OSN, světový řád založený na mezinárodním právu a podporovali ústřední roli OSN v mezinárodních záležitostech.“

 

Běloruský ministr obrany Viktor Chrenin rovněž kritizoval kroky Západu.

 

Podle jeho slov „probíhá další přerozdělování světa“ a Bělorusko se stalo „vyjednávací figurou ve velké hře“.

„Příznivci unipolárního globálního světa deklarují své planetární ambice. Jejich cílem je smést nezávislé vlády. Nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je podle nich strategie řízeného chaosu. V rámci kterého se uplatňují moderní koncepty barevných revolucí a hybridních válek. Nenechají nás v klidu,“ varoval šéf běloruského obranného oddělení.

 

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu se zase vyjádřil ke kontroverzní operaci NATO v Afghánistánu.

 

„Za 20 let, kdy v zemi působí významné vojenské uskupení západní aliance, nebyly schopny dosáhnout významných výsledků,“ uvedl Sergej Šojgu.

 

Po stažení sil NATO je vysoce pravděpodobné, že lze očekávat obnovení občanské války se všemi negativními důsledky: další zhoršení života obyvatel, masová migrace, šíření extremismu do sousedních států.“

 

Podle jeho slov ruská strana po celé období pobytu sil NATO v Afghánistánu opakovaně požadovala konsolidaci úsilí a rozvoj koordinované politiky v afghánském směru.

 

Ačkoli toto fórum pod záštitou Ministerstva obrany Ruské federace neznamená podepsání žádných dohod, v rámci každoroční Moskevské konference o mezinárodní bezpečnosti nicméně dochází k aktivní výměně zkušeností, praktickému vývoji a probíhá konsolidace názorů.

 

„Konstruktivní dialog, nestranné posouzení procesů probíhajících ve světě, profesionální analýza situace – to jsou charakteristické rysy, které neodmyslitelně patří na Moskevské fóru téměř 10 let,“ uvedl náměstek ruského ministra obrany generál Alexandr Fomin, shrnující výsledky mezinárodního setkání.

 

https://bit.ly/2U2cFs7

 pokec24.cz