Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Jako rozdělení Československa v 1938.“ V Polsku vyzvali k anexi části Běloruska v případě kolapsu země

27. 8. 2020

„Jako rozdělení Československa v 1938.“ V Polsku vyzvali k anexi části Běloruska v případě kolapsu země

single-image

 

V polském konzervativním táboru zazněly radikální návrhy v souvislosti se současnou krizí v Bělorusku. Šéfredaktor polského týdeníku Najwyższy Czas Tomasz Sommer totiž prohlásil, že by v případě rozpadu Běloruska měla Varšava připojit Grodno. Takový vývoj událostí nevyloučil ani bývalý místopředseda polské vlády Roman Giertych. (Foto: © CC BY-SA 4.0 / Beentree / Border pl-be in bialowieza forest beentree (cropped image)

 

Vypuknutí protestních akcí v Bělorusku po prezidentských volbách, spekulace ohledně možného zásahu Ruska a zvýšení napětí ve vztazích mezi běloruskou vládou a Evropskou unií vzkřísily debaty týkající se možného rozpadu země, a dokonce i otázky připojení Polskem části běloruského území. Jedním z těch, kdo přišel s tímto kontroverzním návrhem, se stal polský novinář Tomasz Sommer, jenž působí jako šéfredaktor týdeníku Najwyższy Czas. Připomeňme, že tento týdeník byl založen polským politikem Januszem Korwinem-Mikkem, jenž nyní stojí v čele Konfederace svobody a nezávislosti mající jedenáct křesel v Sejmu Polské republiky.

 

    „Je zcela očividné, že by se Grodno mělo v případě rozpadu Běloruska stát součástí Polska. PiS (Právo a spravedlnost, polská politická strana – pozn. red.) to ví, ale bojí se to říct,” uvedl Sommer ve svém tweetu.

 

V komentářích pod tweetem se však objevily kritické názory vůči tomuto návrhu. Mnozí tvrdili, že Polsko by nemělo poškozovat vztahy se svým východním sousedem, někteří komentující dokonce obvinili Sommera v nahrávání ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

 

Svůj pohled na toto téma následně vyslovil i bývalý místopředseda polské vlády Roman Giertych, jenž dříve zastával post předsedy pravicové politické strany Liga polských rodin a na začátku 90. let výrazně přispěl k obnovení organizace Všepolská mládež. Ve svém tweetu dal jasně najevo, že takový scénář nevylučuje.

 

    „Za chvíli to PiS oznámí. Budou se snažit zahřát nacionalismus jako Sanace v roce 1938. Pro to, abychom se dostali ze spojenectví se Západem a stali se Putinovými partnery, stejně jako před druhou světovou válkou, během rozdělení Československa jsme se stali Hitlerovými partnery. Pak jsme dobyli Těšínsko. Na rok,” napsal bývalý polský poslanec Roman Giertych.

Zdroj: 1, dt24.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář