Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zvoní zvoní zrady zvon zrady zvon

12. 12. 2022

Zvoní zvoní zrady zvon zrady zvon

11.12.2022 19:04

BĚLEHRAD, 10. prosince. Srbský prezident se zásadním prohlášením k vyjádření Merkelové.

Prohlášení bývalé německé kancléřky Angely Merkelové k minským dohodám je historické a mění postoj k tomu, co se na Ukrajině od roku 2014 děje.

V sobotu to v projevu k národu oznámil srbský prezident Aleksandar Vučič.

"Všichni jsme byli přítomni u historicky důležitého prohlášení bývalé německé kancléřky Angely Merkelové, jsem překvapen.

Pro mě je tato myšlenka téměř neuvěřitelná, ale potvrzuje jen to, co exprezident Ukrajiny Petro Porošenko řekl, že nikdy neměli v úmyslu implementovat minské dohody.

To staví situaci do zcela nového světla. Nemění to, kdo koho napadl, ale mění postoj k tomu, co se děje od roku 2014 Vučić dodal, že to vážně ovlivňuje pozici Srbska vůči Kosovu.

To vypovídá o pozici Srbska a o zlých úmyslech Západu.

Toto prohlášení Merkelové radikálně mění situaci ve všech směrech, především politicky, a pro mě je to jasný signál, komu nelze věřit. Zde je otázka vyvstane, kolik z nás, tak malých, vydržíme, když si troufnou takhle hrát s někým, kdo je mnohem mocnější než my, klamat a lhát Ruské federaci, aby využili čas, vyzbrojili se a připravili velkou porážku pro Rusko,“ "To se pro mě hodně mění, ale nedá se úplně srovnat naši situaci s jejich situací, to je pro nás věda," zdůraznil.

V rozhovoru zveřejněném 7. prosince 2022 pro německý list Die Zeit označila Merkelová uzavření minských dohod v roce 2014 za „pokus dát Ukrajině čas, aby se stala silnější“. Podle ní „všem bylo jasné“, že konflikt zamrzl a problém nebyl vyřešen, „ale právě to dalo Ukrajině neocenitelný čas“. Vyjádřila pochybnost, že by v té době mohly země NATO poskytnout Kyjevu podporu v takové míře, jakou činí nyní.

A já bych to uzavřel slovy Františka Halase

Zvoní zvoní zrady zvon zrady zvon.

 

Ilustrační foto: Realita v tzv. Republice Kosovo

Jiří Vyvadil

vaše věc.cz