Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zvláštní třídní společnost

2. 10. 2019

   Podle nejnovějšího sociologického průzkumu je obyvatelstvo České republiky rozděleno do šesti tříd. Toto schéma, které bylo iniciováno jedním britským výzkumem, je pozoruhodné hned v několika ohledech.

   Výbornou zprávou je, že Česko drží světový primát v početnosti střední třídy. Pět ze zmíněných šesti tříd, tedy něco přes 80% populace  totiž patří, podle autorů, právě do středních vrstev. Naše střední třídy jsou tak nafouklé, že se do jejich různých pater vejdou zrovna tak dolaroví milionáři jako zaměstnanci s podprůměrnými příjmy.

   Výzkumníci zařazují lidi nejen podle výše jejich majetku a příjmů, ale také podle sociálního kapitálu (kontakty a známosti) a kapitálu kulturního (znalost cizích jazyků a kompetentnost při práci s počítačem).

   Jestliže strukturujeme společnost tímto způsobem, má to řadu  výhod. Alespoň částečně se tím zamlží pyramidální charakter sociálního rozvrstvení a do pozadí ustoupí problém nerovnosti. Držitelem sociálního kapitálu, a tedy svým způsobem kapitalistou může být i člověk poměrně nemajetný. Multimilionář, který má kontakty na bankéře, je držitelem sociálního kapitálu právě tak jako bezdomovec, kterému kolegové dohodí tip na to, kde najít  plný kontejner.

   Z obrázku šesti tříd položených volně vedle sebe plynou určité důsledky. Jednak získá člověk dojem, že privilegovanost některých vůbec nijak nesouvisí s neprivilegovaností jiných. Nemůže tak ani vzniknout otázka, zda příslušníci dvou horních pater střední vrstvy náhodou nějak neprofitují z méně záviděníhodného postavení členů tří dolních pater téže vrstvy, či dokonce z bídného údělu těch, kdo skončili v podpalubí dolní „strádající třídy“. 

   Ti, kdo na dnešní podobu společenského systému doplácejí, si v zásadě mohou za své nedobré postavení a ještě horší vyhlídky sami. Pokud se už nezúčastnili polistopadového dělení majetku a něco si při něm neurvali, měli se aspoň lépe učit angličtinu a zvládnout digitální technologie. Bez toho jim zbývá už jen jediná možnost - znát někoho, kdo jim v nouzi třeba pomůže.

 

Prof.J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář