Jdi na obsah Jdi na menu
 


Znám jednu zem…

27. 3. 2022

Znám jednu zem…

Marek Řezanka

 

Znám jednu zemi prapodivnou:

Za psaní písmen hrozí trest.

Buď lidé na vše řádně kývnou,

anebo musí lynče snést.

 

V té zemi na to velmi dbají,

že smí jen jeden názor být.

Prý žijí si tam jako v ráji

a zažívají blahobyt.

 

Cena snad všeho tam však vzrůstá,

že mnohým vyráží to dech.

Kdo chtěl by otevřít svá ústa,

ten obzvlášť pozná, co je pech.

 

Kdo nehodí se, neškrtne si:

Zdaleka nejen v rozhlase.

Ty ohnuté to nevyděsí.

Ti nemudrují o trase.

 

Z nich každý, jak mu řeknou, kráčí,

a s čím mu řeknou, souhlasí.

I s tím, že všichni popírači

svatých slov patří do basy.

 

Co řekne vláda, to je svaté,

či to, co zazní z médií.

Pokud se řádně nechováte,

nazvou vás hnusnou bestií.

 

Jsou opět díla zakázaná:

Zas určí vám, co psát a hrát.

Ptáte se, kdo že? Jedna strana,

jejíchž pět hlav má stále hlad.

 

V té zemi k válce štvát je kladné.

Kdo mír chce – ten se musí třást.

V té zemi místo práva vládne

jen fialový hnus a chlast.

 

 

Namluveno: http://www.muamarek.cz/files/mp3/znam-jednu-zem....mp3

 

 Za schvalování „ruské invaze“ může v České republice hrozit až tříletý trest odnětí svobody.

 Ještě v červenci 2021 M. Pekarová Adamová na Twitteru zveřejnila následující slib (12. 7. 2021): „Nejvyšším státním zástupcem se stane bývalý komunistický prokurátor Igor Stříž, který posílal do vězení za to, že někdo nechtěl sloužit socialistické vlasti… Po volbách ho odvoláme.

 Kabinet Petra Fialy ovšem přišel na to, že přesně tak, jako komunistická kariérní minulost nevadí u generála Pavla, nevadí ani u pana Stříže. Oba totiž pochopili, jaké je jejich místo v dnešní společnosti – a co se v mládí naučili, nyní mohou v hojné míře uplatnit. Důležité zřejmě je, že jejich horlivost po moci zůstala stejná jako v osmdesátých letech.

 Pan Stříž, který podle slov paní Pekarové Adamové „posílal za mříže ty, kdo nechtěli sloužit socialistické vlasti“, nyní bude obrazně posílat za mříže ty, kdo nechtějí padnout za Petra Fialu v nesmyslné válce, kterou si nepřejí.

 Jestli bychom dnes měli něco stíhat, potom všechny projevy, které mohou mít tragický dopad na naši zemi a její obyvatelstvo.

 Za takový typický projev pokládám například výrok bývalého velvyslance v Rusku, Petra Koláře: „Pojďme Putinovi dát přes hubu. Máme jedinou možnost, a to jít tam vojensky a zahnat ho.

 Tato věta se za daných okolností dá chápat jediným možným způsobem: Je to přímé nabádání k vyvolání třetí světové války. V této souvislosti ocituji paragraf 406 Ústavy: „Kdo připravuje útočnou válku, na které se má podílet Česká republika, a tím přivodí pro Českou republiku nebezpečí války, bude potrestán odnětím svobody na dvanáct až dvacet let nebo výjimečným trestem.

 

Rusko zcela zjevně nepokládá svou vojenskou operaci za dobyvačnou válku, ale misi, která má za cíl zastavení násilí a represí proti ruskému obyvatelstvu na Donbase a v Luhansku. Dejme do kontextu, že bombardování Bělehradu v roce 1999 bylo oficiálně odůvodňováno „zastavením násilí a represí proti kosovským Albáncům“. Tehdy nikdo v Evropě USA zbraněmi z Balkánu vyhnat nehodlal.

 Rusko se nechalo slyšet, že země, která by se vměšovala do jeho operace, bude zatažena do vojenského konfliktu. A pan Kolář toto moc dobře ví. Stejně, jako je mu známo, že NATO se do přímé konfrontace s Ruskem zapojit nechce. Neboť na rozdíl od českých senátorů a novinářů moc dobře ví, jakým zbrojním arsenálem a na jaké úrovni Rusko disponuje. Tento arsenál ale zcela zjevně v nynější vojenské operaci nevyužívá. Naši propagandisté tvrdí, že je tomu tak proto, že je Rusko údajně vojensky na dně. Pokud se s touto hypotézou nespokojíme, dojdeme zcela logicky k hypotéze jiné: Rusko nevyužívá svůj vojenský arzenál proto, že nevede dobyvačnou válku.   

 Jestliže, jak při zevrubnějším pohledu vidíme, objektivně narážíme na různé výklady toho, jakou povahu má ruská intervence na Ukrajině, nemělo by být přípustné, aby byli souzeni ti, kdo se přiklánějí k jiné než oficiálně šířené variantě. Zato by měli před soudem stanout všichni, kdo ohrožují bezpečnost našeho státu a našich obyvatel. Zdaleka se nejedná pouze o pana Koláře, třebaže on mediálně vyčnívá.

Pak tu máme další smutný fenomén: Podporu strachu ve společnosti posilovanou udáváním.

 Exministryně spravedlnosti, D. Kovářová, zcela jasně a srozumitelně formulovala, k čemu povede zelená pro udavačství: „Určitý typ lidí se projevuje za všech režimů. Takoví horlivci se za každou cenu snaží prezentovat jako ti správní, jako ti lepší, jako ti uvědomělejší, jako ti, co si zaslouží ocenění. Ničí to společenské klima, vztahy, přátelství a atmosféru elementární důvěry. Jejich jednání nastoluje atmosféru strachu, opatrnosti, zalézání do svých ulit. Diskuse přestává existovat, už se smí jen fandit. A doplnila bych, že vůbec nejde o udávání kvůli údajným sympatiím s Ruskem a jeho režimem, k udání některým horlivcům stačí i nedostatečné sousedovo či kolegovo projevované nadšení z jednostranné propagandy. Nebojme se odlišných názorů. Bojme se názorové jednoty. Ta smrdí.

 

 Za symbolické pokládám, že v předvečer výročí bombardování Bělehradu byl Michal Klíma jmenován do nově vytvořené funkce vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací – metaforicky řečeno do funkce vrchního cenzora.

 Paradoxně Michal Klíma vystupoval v minulosti proti cenzuře slovy: „Vážení pánové, bylo by ostudou instituce zřízené zákonem ke studiu totalit minulého století, kdyby používala stejné metody, jaké užívaly ony totality“ (30. 8. 2020). Není náhodou zřízení úřadu pro „zmocněnce pro oblast dezinformací“ právě onou metodou, jež nás k totalitnímu vnímání silně posouvá?

 

 Zkusme si nyní názorně ukázat, jak by onen boj proti dezinformacím mohl vypadat:

Mnohá mainstreamová média s Českou televizí v čele nás informovala o tom, jak „hrdinní obránci Hadího ostrova položili své životy poté, kdy měli říct větu: Ruská válečná lodi, jdi do prdele.“ Jistí aktivisté podle tohoto výroku hned neoficiálně přejmenovali jednu z ulic na Praze 10.

 Nyní se tedy představme, že by pan Klíma cokoli, co by popíralo oficiální verzi o smrti obránců hadího ostrova, nazval dezinformací. Vedl by se tak hon na zprávu, která by se po čase ukázala být pravdivou.

 Je třeba si říct, že propaganda na nás cílí ze všech stran včetně ruské. Ale propagandou je samozřejmě i to, co vysílá Česká televize. Bude tedy pan Klíma bojovat i proti jejím dezinformacím?

Bude stíháno, pokud se někdo bude domnívat, že se fašisté z praporu Azov schovávají za civilisty, jež si berou jako rukojmí?

 Osobně se domnívám, že za stavu, kdy nikdo není našim občanům schopen zajistit nezávislé a vyvážené zpravodajství, musí být ponechán prostor pro pochybnosti a alternativní hypotézy.

 Úřad pana Klímy pokládám za účelový a pro demokracii v naší společnosti za zhoubný. Podporuje totiž pouze a jedině atmosféru strachu, která svědčí udavačům nejnižších morálních kvalit, ale nikomu jinému.