Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zemanova zahraniční politika I Marek Řezanka

10. 4. 2021

Zemanova zahraniční politika I

Marek Řezanka

 

Přibližme si nyní, v čem je Zemanova koncepce zahraniční politiky výjimečná. Vyznačuje se dvěma charakteristickými rysy: 1) Ostře se vymezuje vůči válečné eskalaci a 2) Na první místo staví zájmy České republiky jako takové.

29. 11. 2016: Projev prezidenta republiky při setkání s tiskem u příležitosti návštěvy srbského prezidenta v ČR

Pane prezidente, chtěl bych říci, že v tom tak trochu navazujete na Charlese de Gaullea, který měl rovněž politiku všech azimutů. A myslím si, že taková politika má zejména dnes po amerických prezidentských volbách daleko větší šanci na úspěch, než měla dosud, takže хвала a добродошао.“

Miloš Zeman je znám jako přívrženec politiky „všech azimutů“, tedy takové strategie, jež se neváže na jedinou velmoc či na jediný region, ale rozvíjí vztahy se všemi významnými hráči na politické scéně rovnoměrně.

 Za tuto politiku byl Miloš Zeman opakovaně cílem mediálních štvanic, kdy byl označován tu jako agent ruský, ondy pro změnu jako agent čínský. Fanatickému křídlu vyznavačů politiky USA, ať je jakákoli, totiž vadí cokoli „neamerické“. To je ovšem totalitní přístup, jenž by v demokratických zemích neměl dostávat sluchu.

 Miloš Zeman navíc podpořil v amerických prezidentských volbách v roce 2016 D. Trumpa, kterého ale neváhal kritizovat – například za nedodržení předvolebních slibů a zejména za snahu prosazovat cla. Ta totiž obchodu pouze škodí a mohou vést k závažným obchodním válkám.

 

18. 7. 2017: Projev prezidenta republiky při China Investment Forum

 

„A konečně mi dovolte, abych s radostí konstatoval, že zítra vyjíždí vlak. Víte, jaký je to vlak? To je vlak, který bude výsledkem dnes podepsané dohody, vlak, který pojede po trase Hedvábné stezky a Česká republika se tímto způsobem zapojí do nejvíce fascinujícího projektu v moderní evropské i světové historii. Fascinujícího proto, protože náklady na tento projekt budou dvanáctinásobkem nákladů na Marshallův plán.“ 

 

 Miloši Zemanovi Česká republika vděčí za to, že třebaže výrazně pozdě, přece začala budovat potřebné ekonomické vztahy s novou ekonomickou velmocí číslo jedna. Jak jsou tyto vztahy zanedbané a nedostatečné a jak by měly být posilovány, jsem zmínil již ve své magisterské práci zabývající se populačním vývojem Číny, kterou jsem obhájil v roce 2003.

 Je naprosto pokrytecké, když se někdo, například pražský primátor Hřib, klaní před USA a NATO, a to tak, že na počest vstupu do NATO slyší cestující v metru cosi nechutně budovatelského a propagandistického, zato patnáctého března metro mlčí – zcela nekompetentně rozbíjí pracně budovanou zahraničně-ekonomickou politiku s Čínou – a do toho se tváří jako poslední ochránce lidských práv na světě.

 

 Existují bohužel fanatici, pro něž J. Jágr přestává existovat právě ve chvíli, když hájí zájmy českého sportu v Číně. Tito fanatici pak ale nemají většinou sebemenší zábrany se sebevíce ponížit v USA.

 Miloš Zeman myslí do budoucna. Jeho kritici žijí bohužel v dávné minulosti. Pokud má mít Česká republika budoucnost, nesmí jí ovládat zastánci řádů minulých.

 

 26. 11. 2018: Projev prezidenta republiky v Knesetu

 

 „Vážení přátelé, přeji Vám, abyste mohli žít ve stoje.“

 

Miloš Zeman dlouhodobě jednostranně podporuje izraelskou politiku a odsuzuje islámský terorismus. Islámský terorismus je výrazným problémem, ale současně pokládám za nutné odsoudit kroky izraelských představitelů, po nichž umírají civilisté, ženy a děti. Každý stát má politiky, kteří nehájí zájmy svých občanů. B. Netanjahu je podle mého klasickým příkladem takového politika. Nejsou to arabské státy, které by ohrožovaly svým jaderným potenciálem Izrael, ale je to Izrael, který disponuje značným jaderným potenciálem schopným zničit arabské sousedy.

 Patřím mezi lidi odsuzující antisemitismus, ale není možné antisemitismem nazývat odpor k politice určitých lidí. Kritizovat tu kterou politiku má právo kdokoli z nás – a bylo by stejně nepřípustné tuto kritiku nálepkovat jako zločinnou jako v případě diskusí k tzv. globálnímu oteplování. Je třeba diskutovat věcně, předkládat argumenty – a nevytvářet popírače z těch, kdo předloží argumenty jiné než oficiálně schválené, pokud tyto argumenty nebudou samozřejmě zmanipulované, lživé či jinak irelevantní.

 Snižovat utrpení mnoha milionů zmařených životů během holocaustu pokládám za odporné a zrůdné. Toto utrpení ale neopravňuje nikoho k páchání dalších utrpení.

 V tomto případě se tedy s názory prezidenta Zemana zásadně rozcházím.

 Oceňuji ale jeho umnou zahraniční politiku, z níž může Česká republika profitovat. Stejně tak chápu, že pokud si dovolil otevřeně kritizovat americkou zahraniční politiku, potřebuje mocné spojence – kromě Ruska a Číny právě Izrael.

 Aby Izraelci mohli „žít ve stoje“, je podle mne nutné zarazit především imperiální dobyvačnou politiku, která ve svých důsledcích zrodila i tzv. Islámský stát. V opačném případě budou lidé nejen na Blízkém východě žít ve věčném strachu a v okovech války, z níž nebude úniku.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář