Jdi na obsah Jdi na menu
 


Železná opona a co se stane se světem dál

12. 3. 2022

Železná opona a co se stane se světem dál

12. 3. 2022 Janinna komentářů: 3 svět

Autor: Aziz A.

Rusko tedy určilo seznam 48 zemí, které jsou nyní považovány za nepřátelské.

V minulém článku jsme zjistili, že těchto 48 zemí odpovídá za:

  • 15 % světové populace
  • 25 % rozlohy pevniny (kromě Antarktidy)
  • 60 % světového HDP

Zbytek zemí – a prosím, všimněte si – sankce „zlaté miliardy“ nepodpořily a to není jen poplašný zvonek, ale úplná siréna. Svět se skutečně rozděluje a „zlatá miliarda“ bude stále více oplocená od zbytku lidstva (mimochodem o tom mluvím pravidelně). Píšu od roku 2020.

Na straně Ruska bude nejen tradičně Venezuela, Kuba, Nikaragua, Sýrie, Írán a Severní Korea, ale i takoví giganti jako Čína a Indie. V „našem táboře“ také může být mnoho zemí z Afriky a Latinské Ameriky. Vietnam, Indonésie, Myanmar a další z jihovýchodní Asie.

Opakuji, bez ohledu na to jak se všichni spojíme „zlatá miliarda (ZM)“ má stále 60% světové ekonomiky  a zdá se, že v každém případě se ukáže být silnější a bude moci diktovat svou vůli ostatním zemí.

Nicméně, ne všechno je tak jednoduché. 

„Železná opona“, která se nyní buduje mezi ZM a zbytkem světa, může vést k tomu, že ZM začne chudnout a my (náš tábor zemí) zbohatneme. Proč?

Když se podíváte blíže, tak země „zlaté miliardy“ mají obrovský (drtivý) podíl na HDP v sektoru služeb .

Například služby tvoří 80 % HDP v USA, 75 % ve Spojeném království, 73 % ve Švýcarsku a tak dále.

Ale v zemích mimo „Zlatou miliardu“ je situace opačná. 

Například:

  • V obří Číně tvoří služby pouze 50 % HDP (zbytek je skutečný sektor, tedy výroba a zemědělství)
  • V Rusku – 60 %
  • V Indii – 55 %
  • V Indonésii a Vietnamu – 37 %
  • V Argentině – 33 %
  • V některých afrických zemích – pouze 10-15%

Vidíme tedy, že za hranicemi „Zlaté miliardy“ lidé něco těží, staví, vyrábí a pěstují, ale uvnitř ZM poskytují více služeb. To je například:

  • Bankovní služby
  • Pojištění
  • Duševní vlastnictví (patenty)
  • Poradenství, atd.

Nyní si představte následující situaci. Banka vám poskytla úvěr, který jste použili na stavbu farmy. 

Vaše aktiva jsou tedy rozdělena takto:

  1. Banka má v počítači záznam, který prokazuje, že bance dlužíte peníze (jejím aktivem je úvěr, který vám byl poskytnut). To znamená, že jeho příspěvek k HDP spočívá v sektoru služeb.
  2. A vy máte skutečnou fyzickou farmu, která dává mléko a maso. Váš příspěvek k HDP spočívá v reálném sektoru.

Nyní si představme, že jste se s bankou pohádali a každý se rozhodl nechat si to svoje. Kdo bude v lepší pozici? Samozřejmě vy – alespoň nezůstanete hladoví, ale co udělá banka s virtuálními čísly?

Ano, příklad je velmi primitivní až naivní. V reálném životě se banka jednoduše obrátí na soud a pak na farmu přijdou soudní exekutoři, vše popíší a vyhodí vás.

Ve vztazích mezi zeměmi, ale nejsou žádní exekutoři, nebo soudní vykonavatelé. Ale existují ozbrojené síly. S jejich pomocí – ano, můžete někoho donutit, aby se vzdal fyzického majetku.

Jenže takové metody nyní nefungují proti Rusku, Číně nebo Indii. 

Pokud tedy chce Rusko znárodnit (sebrat) Británii podíl na ruském ropném byznysu, pak bude Británie dlouho nadávat a dupat, ale nebude moci svůj podíl vrátit vojenskými prostředky.

Myslím, že chápete, na co narážím:

Velkou část HDP zlaté miliardy tvoří „virtuální“ aktiva:
  • Poskytnuté půjčky (do zemí mimo ZM)
  • Vydané pojištění (pro výrobu a zemědělství mimo ZM)
  • Autorská práva a patenty (které se používají v zemích mimo ZM)
  • Konzultační služby (pro společnosti právě z Ruska, Číny nebo Indie)
  • A tak dále, tak dále, tak dále…

Pokud se tedy v jeden nepříliš krásný den ZM a zbytek světa rozhodnou rozdělit na dva tábory, pak bude mít ZM záznamy pouze v počítačích a všechny ostatní země budou mít továrny, závody, farmy, studny, doly, atd. atd.

  • Navíc země mimo ZM budou mít 85 % světové populace a 75 % půdy, tedy gigantický trh s gigantickými přírodními zdroji.
  • Ignorováním patentového práva mohou Rusko nebo Čína vyrábět, co chtějí a ne to, co jim je dovoleno.

Pokud jde o poslední bod, je obzvláště zajímavý. V naší vládě se to již projednávalo.

Například v Rusku lze vyrábět naprosto jakýkoli lék – existují kompetence a vybavení, všechny vzorce jsou známé. Neexistuje pouze právo vyrábět, protože nyní respektujeme patenty. A pokud je nedodržíme, tak závislost na cizích lécích automaticky zmizí.

Samozřejmě, že v případě úplné propasti mezi ZM a ostatními zeměmi to nebude mít nikdo lehké.  Všem to půjde mnohem hůř (alespoň zpočátku).

Ale podstatou je, že u nás se bude hovořit o zhoršení kvality života a v Evropě o humanitární katastrofě. 

Představte si, že se jim prostě přestane dodávat ropa, plyn, hliník, nikl, hnojiva, pšenice, domácí spotřebiče, elektronika, oblečení…

Po mnoho let, vlastníma rukama, rozdělovali svět do zón a dodržovali zásadu dělby práce

Na tomto principu:

  • Rusko bylo dodavatelem surovin
  • Čína hlavní světovou továrnou
  • USA a Evropa jsou vlastníky technologií (patentů), věřitelé, pojistitelé, poradci, atd. Zkrátka kýmkoli, jen ne výrobci (produkce a zemědělství tam samozřejmě je, ale zdaleka ne v dostatečných objemech)

A teď, jestli se celý svět najednou zblázní a pošle USA a Evropu daleko a nadlouho, pak nejhůř bude v USA a Evropě.

Budou muset použít vojenskou sílu, ale problém je v tom, že tuto sílu nemají. Nemohou bojovat současně s Ruskem, Čínou a tuctem dalších zemí (jsem si jist, že se s radostí připojí Severní Korea, Sýrie, Kuba, Venezuela a Írán).

Na Západě to všichni chápou a proto, pokud se Rusko nyní neohne a ustojí to, pak už nebudou provádět takové triky s Čínou (až anektuje Tchaj-wan).

Čili pokud Rusko odolá, tak sankční politika konečně ukáže svou slepou uličku a za 3-4 měsíce bude potřeba vyjednávat a nějak začít brzdit všechny konflikty (s námi, Čínou a dalšími zeměmi).

Neboť mezi volbou „okamžitě se rozpadnout nebo slábnout kousek po kousku“ si Amerika vybere to druhé.

Nastane čas si opravdu sednout k jednacímu stolu, aby lidsky (a ne tak, jak je to nyní, s pohledem svrchu) diskutovali o globální bezpečnosti SE VŠEMI zeměmi a vrátili se k mezinárodnímu právu a rovnosti a ne k právu silného, které Spojené státy uplatňují tolik let, kolik existují.

Poté se Spojené státy ze světového hegemona promění v obyčejnou silnou mocnost, stejně jako Čína, Rusko a Indie. Se stejnými právy a hlavně povinnostmi .

Dolar ztratí významné pozice a přestane být hlavní rezervní měnou. S největší pravděpodobností bude takových měn několik a sotva mezi nimi zůstane euro. Spíš jüan.

Co bude s Evropou – nedovedu si představit. Možná byla jmenována do role „obětního beránka“, kterého nyní ženou na porážku, aby udržel americkou ekonomiku ještě trochu nad vodou (na úkor Ruska a Číny to z různých důvodů nelze).

Poté, co bude euro-mršina s konečnou platností rozporcována, přijde řada na ekonomiku USA, která zchudne (a možná se okamžitě zhroutí). Nyní oddalují tento okamžik jak jen mohou, ale pod Sluncem nic netrvá věčně. Zejména finanční bubliny.

V posledních 15-20 letech panuje pocit, že každý americký prezident dělá vše pro to, aby kolaps nenastal, kdy on je ve funkci. Do ekonomiky se vkládají kdejaké berličky, bubliny se nafukují ještě více, rozpoutávají se války a tak dále …

Někdo ale přece jenom bude muset být prezidentem ve chvíli, kdy Spojené státy zopakují salto SSSR a sklouznou o 100 let zpět do minulosti.

Všechny zde popisované závěry jsou pouze mým neodborným hlediskem. pokec24.cz