Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdražování nezastavuje. Inflace už je na 17,2 procenta

13. 7. 2022

Zdražování nezastavuje. Inflace už je na 17,2 procenta

 

Dnes 9:04, 13.7.2022 • Aktualizováno 9:41

Adam Kahánek, Novinky

 

Růst spotřebitelských cen pokračoval i v červnu, kdy meziroční míra inflace vzrostla z květnových 16 procent na 17,2 procenta. Je to už dvanáctý měsíc růstu v řadě. Data ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně inflace vzrostla o 1,6 procenta.

 

Inflace v Česku

 

Inflace v Česku Foto: , Novinky

 

„Meziroční růst spotřebitelských cen výrazně zrychluje od loňského července a již překonal hranici 17 procent. V červnu k tomuto zrychlování opět nejvíce přispěly ceny potravin, které meziročně vzrostly o 18 procent,“ uvedl Jiří Mrázek, ředitel odboru statistiky cen ČSÚ.

 

Ceny olejů a tuků meziročně vzrostly o 42 procent. Pekárenské výrobky a obiloviny pak zdražily o 23,8 procenta, maso o 20,4 procenta a skupina mléka, sýrů a vajec o 20,8 procenta.

Z konkrétních potravin výrazně zdražila mouka, jejíž cena je meziročně vyšší o 69,6 procenta. Ceny znatelně vzrostly i u másla (o 55,8 procenta), cukru (o 41,3 procenta) či polotučného trvanlivého mléka (o 42,3 procenta).

 

Inflace v eurozóně v červnu opět překonala rekordEkonomika

Inflace v eurozóně v červnu opět překonala rekord

Za růstem cen nadále stojí také zdražování energií. Vzrostly především ceny zemního plynu, a to o 57,8 procenta, přičemž ještě v květnu to bylo skoro o devět procent méně. O 34 procent pak zdražila tuhá paliva, elektřina o 31,6 procenta.

 

„V oddíle doprava se zvýšily ceny automobilů o 14,5 procenta a pohonných hmot a olejů o 47,5 procenta,“ dodal ČSÚ. Ceny za stravovací služby vzrostly o 23,5 procenta, v případě ubytovacích služeb to bylo o něco méně (21,2 procenta).

V létě se přiblížíme k 20 procentům

Další meziroční zvýšení inflace nebylo podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Pavla Peterky překvapením. V červenci a srpnu bude podle něj inflace atakovat 20procentní hranici.

„Otázkou je, zda se vrcholu inflace v letních měsících dočkáme, protože jsou stále patrnější sílící tlaky na růst cen potravin a ceny energií, které jsou hlavním tahounem současné inflace a výhledově výrazně klesat nebudou,“ uvedl.

Zároveň ale dodal, že v dalším statistickém měření pomůže vysoká srovnávací základna. „Vysoké ceny z podzimu a zimy roku 2021 budou proto tlačit hodnoty výsledné inflace směrem dolů, což může vést k tomu, že hodnota meziroční inflace bude klesat. Spotřebitelé i přesto citelně pocítí zdražování,“ dodal.

 

Maďarsko se snaží posílit forint. Úrokovou sazbu skokově zvedlo skoro na 10 procentEkonomika

 Další zvyšování úrokových sazeb?

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák očekává, že kulminace inflace se kvůli drahým energiím posune až hlouběji do 3. čtvrtletí. „Zjevnějšího zpomalení inflace se však dočkáme nejdříve na začátku příštího roku. Výhled inflace na celý letošní rok se opět posouvá směrem nahoru, a to do rozmezí 16 až 17 procent,“ uvedl.

Červnová inflace je také vysoko nad očekáváním České národní banky (ČNB), jež počítala s růstem 15 procent. Centrální banka dosud bojovala s růstem spotřebitelských cen zvyšováním úrokových sazeb.

„Otázkou však je, zda obměněná bankovní rada ČNB na srpnovém zasedání bude na výrazně vyšší inflaci oproti prognóze reagovat dalším zvýšením úrokových sazeb. Očekávám, že spíše ne, ale vyloučit mírnou úpravu sazeb směrem nahoru zcela vyloučit nelze,“ dodal Novák.