Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zbořil - Polní nemocnice, to je skutečně příprava na nějaký konflikt?

14. 11. 2020

Zbořil - Polní nemocnice, to je skutečně příprava na nějaký konflikt?

 

Polní nemocnice a vojenští lékaři, to je jenom nácvik pro případ válečného stavu anebo je to skutečná příprava na nastávající velký konflikt podle zprávy Válečného zpravodajství, ptá se Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz

14. listopadu 2020 - 03:20

 

Tento týden byla zpřístupněna výroční zpráva BIS a Vojenského zpravodajství, kterou hodnotí vláda. V té zprávě je označeno Rusko a Čína jako naši nepřátelé. Možná se schyluje k válce, když stavíme polní nemocnice, povoláváme cizí vojenské doktory….

 

Co vy na to pane Zbořile?

 

„Jednak to jsou dvě zprávy, je to zpráva Bezpečnostní informační služby, kde tuším, že za dlouhou dobu není SPD komentována jako extremistická strana nebo politické hnutí a také, alespoň v té části co byla určena ke zveřejnění,  jsou stará klišé, která nejsou ani tak zajímavá, protože jsou notoricky známá. Snad je to jen pro mě důkazem, že věrně sloužíme buď Severoatlantické alianci, nebo dokonce i zpravodajským službám USA  a nemáme žádnou vlastní velkou zpravodajskou službu.

 

Zpráva Vojenského zpravodajství už je zajímavější. Samozřejmě známe také jenom  nevím jak podstatné části, ale ta se mi zdá, že poprvé, po delší době,  slovy téměř válečnickými,  slovy, které vyjadřují obavu z vojenského konfliktu, varuje občany, vládu, prezidenta a parlament před situací, že by mohlo dojít k velkému mezinárodnímu konfliktu. Je to zde věc velmi naléhavě prezentovaná a na mě to dělá dojem, že je to skutečně možné.

 

V průběhu roku 2019 se svět přiblížil konfliktu jako důsledku narůstající polarizace zájmů, názorů a rozdílných postojů, pokračující proměny dosavadního velmocenského uspořádání, prohlubující se multipolarity a úpadku principů mezinárodního práva. Chyběl standardní dialog a posilovala konfrontace jako způsob řešení narůstajících problémů a rozporů. Došlo ke zpochybňování role mezinárodních institucí, vojenských aliancí, odzbrojovacích dohod resp. záruk a jistot, které deklarovaly a poskytovaly. Byly zpochybněny samotné jistoty dosavadního uspořádání světa. Zmanipulované myšlení, chybná východiska, neobjektivní závěry a z nich plynoucí jednání, spolu s absencí vědomí odpovědnosti, vyústily k nárůstu napětí mezi globálními rivaly: Spojenými státy americkými,Čínou a Ruskem. Vedly ale také k rozporům i mezi až dosud deklarovanými blízkými spojenci. (VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI VOJENSKÉHO ZPRAVODAJSTVÍ ZA ROK 2019)

 

Vezměme si jenom události z poslední doby. Kromě toho, že už Ruská federace a Čína byly dávno vyhlášeny významnými politiky USA, a dokonce o tom byla přijatá jedna deklarace v Kongresu, za nepřítele Spojených států. V poslední době, ačkoli se zmírnila anti-ruská rétorika,  přibývá nápadů, jak vysvětlit, že tím hlavním nepřítelem je Čínská lidová republika. A teď, když si dáme do souvislosti  události, které s tím možná ani nesouvisí, tak si všimněme, že jedni z prvních, kteří gratulovali ještě vlastně do funkce neuvedenému Joe Bidenovi jako prezidentovi, jsou Japonsko, Jižní Korea a Austrálie, tzn. tři země, které byly vždycky  spojeny s nějakým konfliktem na Dálném východě a v Tichomoří.

 

Je to  možná shoda okolností, ale na druhé straně koronavirová pandemie, která řádí po celém světě je pečlivě a zejména v USA sledována i vojenskými experty a když si z toho celku vybereme jenom jeden prvek, který se dotýká nás, tak si všimněme, že se v České republice rychle opravují dálnice, zvyšují a zpevňují mosty a v neposlední řadě se staví polní nemocnice nebo se alespoň hledají nemocniční zařízení nejenom pro těch několik tisíc nakažených koronavirem. Ale je také nemocnice, kde  je jeden pacient a už stojí někde v Brně na Výstavišti. Tyto  nemocnice vypadají trochu jako „polní“,  a  jsou to  nemocnice, které byly postaveny během jednoho týdne, jsou stavěny za pomoci vojáků České armády, jsou stavěny pod dozorem amerických vojenských lékařů.

 

Kdysi jsme si s Františkem Ročkem dělali legraci z koronavirové pandemie. Říkali jsme, že je to cvičení „Civilní obrany“ jak před rokem 89 a ono to skoro  teď už tak opravdu  vypadá, jako kdyby se zkoušelo zda v České republice, stejně jako v sousedních státech existují kapacity pro případné vedení války někde na Východě.

 

Řekl bych, že zlatým hřebem této spekulace je rozhodnutí Evropské komise, že se musí vytvořit koordinovaná solidarita mezi členskými státy EU v zájmu sjednocení zdravotní  péče a „války“ proti koronaviru. Všimněme si, že toto rozhodnutí  dělá instituce, která téměř deset měsíců nenašla slovo pro to, aby tuto krizi nebo pandemii označila za nebezpečnou. A najednou,  v této době, přicházejí komisaři a komisarky s nápadem, že musíme spolupracovat a být jednotní. To znamená, podle mého názoru,  mít všichni stejné zdravotní pomůcky, mít stejné respirátory, stejně cvičené lékaře atd.

 

Jak si nemyslet,  se to nejen jeví, ale že to také je  pokus o nějaký buď jenom nácvik aktivit, které by se musely podnikat v rámci válečného stavu,  anebo už je to skutečně příprava na nastávající velký konflikt, o kterém  mluví ve své zprávě Válečné zpravodajství,"dodává Zdeněk Zbořil.

 

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.

 

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář