Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zastřelili je nebo je roztrhali psi. Bavoři s Čechy vyšetřují vraždy Němců na hranici za totality

31. 7. 2019

Bavorské úřady vyšetřují společně s těmi českými někdejší členy Ústředního výboru Komunistické strany Československa a příslušníky komunistické Pohraniční stráže kvůli čtyřem údajným vraždám na hranici totalitního Československa. Informovaly o tom v pátek státní zastupitelství v bavorském Weidenu a bavorský Zemský kriminální úřad.

 

Hranici za totality nebylo možné překročit bez povolení zvenku ani zevnitř, ozbrojené složky ji ostře bránily i proti vlastním obyvatelům

FOTO: Profimedia.cz

pátek 26. července 2019, 18:11

ČTK

 

Podezřelých 41 je lidí je vyšetřováno v souvislosti se smrtí čtyř občanů komunistické NDR, kteří byli na útěku do tehdejšího Západního Německa a Rakouska. K údajným vraždám došlo na hranici ČSSR v letech 1967 až 1986. Žádní podezřelí dosud nebyli vyslechnuti.

Prchající Němci byli zastřeleni nebo je roztrhali psi pohraničníků. V srpnu 2016 podala v těchto případech trestní oznámení u generálního spolkového prokurátora organizace Platforma evropské paměti a svědomí (PEMC), která se zabývá objasňováním zločinů totalitních režimů.

 

V prosinci 2017 deník Der Neue Tag uvedl, že trestní oznámení podala PEMC proti 54 českým a 13 slovenským občanům, včetně bývalého šéfa komunistů Miloše Jakeše a někdejších premiérů Lubomíra Štrougala a Petera Colotky. Slovák Colotka mezitím letos v dubnu zemřel.

 

Aby bylo možné souběžně vedená vyšetřování v České republice a Německu co nejlépe koordinovat, byl nyní s podporou evropské agentury Eurojust vytvořen společný vyšetřovací tým pod českým vedením. První setkání zúčastněných vyšetřovatelů se uskutečnilo ve čtvrtek ve Weidenu, uvedly v pátek bavorské úřady.

 

Trestní oznámení se týká mimo jiné smrti východoněmeckého uprchlíka Hartmuta Tautze, který byl v roce 1986 na hranici u Bratislavy roztrhán dvěma psy pohraničníků, nebo Gerharda Schmidta, který byl v roce 1977 zastřelen na Tachovsku, když se s manželkou a třemi dětmi pokusil uprchnout do Bavorska. Pohraničníci byli za jeho zabití odměněni, nikdo nebyl odsouzen.

 

Nejstarší případ se týká tehdy 28letého muže, kterého údajně zastřelil 20letý pohraničník v srpnu 1967 na hranici mezi ČSSR a Rakouskem. Muž prchal spolu s dalšími třemi muži v automobilu. Najeli do hraničního opevnění, ze střechy vozu vlezli na plot a po jeho přelezení prchali k hraniční řece Moravě. Když už byli zjevně na rakouské straně řeky, zahájili českoslovenští pohraničníci střelbu, která zasáhla jednoho z mužů na útěku.

 

Zbylý případ pochází z 21. srpna roku 1977. Dvaadvacetiletý muž se tehdy spolu s jedním známým pokusil uprchnout do SRN. Když se pokoušeli podhrabat pod hraničním plotem, spustilo se poplašné zařízení a 19letý pohraničník střelbou smrtelně zranil jednoho z prchajících. Druhý byl zadržen a vydán do NDR.

Novinky.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář