Jdi na obsah Jdi na menu
 


Žalý

12. 2. 2020

Žalý

 

Před časem se konalo setkání vlasteneců „Aliance národních sil“ v Krkonoších na  vrchu Žalý, nad Beneckem. Mám na ta místa vzpomínku.

  Někdy v polovině 30.let jsem  na Žalým s rodiči prožila krásné léto.  Neporušená horská příroda cestou z Benecka všude kolem, až na zarostlé plošině vrcholu  přívětivá ubytovací bouda, majetek  rodiny Víškových, s výbornou kuchyní. A v sousedství se tyčí  nádherná kamenná vyhlídková věž, obdivuhodná rozhledna. K našim vycházkám do okolí  patřily i   návštěvy u starousedlých Kubátů,   na samotě ztracené  v lesích.  Horská chaloupka, vůně dřeva, sena  a hub. Staří  bělovlasí manželé  nám ukazovali  jako zvlátní památku čepce od národního kroje, které nosily jejich maminky, babičky a prababičky. Přitom nám vyprávěli o nelehkém životě  lidí v horách. Měli malé hospodářství, drůbež, kozy, králíky. Ale seznámili jsme se u nich i s veverkami, s liškou a  - pro výstrahu -  i  s odstrašujícím hadem,  se zmijí. Vyprávěli nám, že oni  měli šest dětí. Sami byli z dvanácti dětí. A ještě o generaci  starší  rodina  měla 24 dětí.  Pohostili nás.  Uvařili nám  pravé krkonošské kyselo.

 Obrázek chaty a rozhledny na Žalým  jsem si přinesla z Benecka  na štítku turistické hole. Mám jej dodnes. Ale ta  dnešní chata se té  původní  pouze  podobá.  Není to ona. Tu původní  vydrancovali a vypálili  němečtí obyvatelé místního území až do základů,  hned počátkem okupace r. 1939. Už douho předtím se jim  nelíbilo, že je  česká a všelijak ji hanobili. A pak  tam vtrhli, aby ji dočista  zničili. Víškovi se jen stěží útěkem zachránili.  Po válce jste tam mohli najít jen  zbylé základy, vykopané jámy a   navezené kamení, zarostlé travou a býlím. Není to dávno, co byla  chata zase  obnovena. Bylo to v letech 2008-9.  Mám z toho radost. Ale je to i připomínka neblahých dob  a nepřátelské agrese.

 

 Prof. PhDr. Stanislava Kučerová, CSc.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář