Jdi na obsah Jdi na menu
 


Za svatováclavské kázání čelí kněz trestnímu oznámení

1. 10. 2019

‚Rodiny budou rozehnány, vezmou vám děti.‘ Za svatováclavské kázání čelí kněz trestnímu oznámení

 

Česká ženská lobby podala ve čtvrtek trestní oznámení na katolického kněze Petra Piťhu v návaznosti na jeho svatováclavské kázání v katedrále svatého Víta. Důvody vysvětlila Radiožurnálu ředitelka organizace Hana Stelzerová. Monsignore otevřeně kritizoval Istanbulskou úmluvu věnovanou prevenci a boji proti násilí na ženách a proti domácímu násilí. Podle jeho slov dokument povede k rozvratu tradiční rodiny, jak ji známe.

11. října 2018

 

Podle ženské lobby se kněz svoji řečí dopustil šíření poplašné zprávy. Istanbulská úmluva, kterou přijal ministerský výbor Rady Evropy před sedmi lety, vešla v platnost o tři roky později. Česká republika ho podepsala jako jeden z posledních unijních států, ale na ratifikaci stále čeká.

 

„Podali jsme to s tím, že se mohl dopustit trestního jednání. Není na nás, abychom kvalifikovali jeho chování. Vadí nám, že se kázalo stylem strachu a děšení lidí, že rodiny budou rozvráceny, budou jim brány děti. Tato terminologie už je jakási manipulace věřících,“ vysvětlila Radiožurnálu Hana Stelzerová, ředitelka České ženské lobby.

 

Piťha ve své řeči označil dokument za nedemokratický až diktátorský. „Svoboda buďto je, a pak z ní všechny ostatní přirozeně vyplývají, nebo není, a pak je nesvoboda. Tu máme podle Istanbulské úmluvy uzákonit ve jménu mocné nátlakové skupiny genderistů a homosexualistů. Vaše rodiny budou roztrženy a rozehnány. Vezmou vám děti a zatají vám, kam je zašantročili, kam je prodali, kde je vězní,“ pronesl v katedrále.

‚Budete deportováni‘

V další části proslovu Piťha svůj slovník ještě vyostřil a přirovnal smýšlení autorů úmluvy k marxistickému a nacistickému. „Určení pohlaví novorozeněte podle pohledu do klína bude zrušeno – o pohlaví rozhodně dítě samo, budete povinni ho vychovávat bezpohlavně. Za každý nesouhlas budete deportováni do nápravněvýchovných pracovních táborů vyhlazovacího charakteru.“

 

Istanbulská úmluva vstoupila v platnost začátkem srpna roku 2014. Česká republika svůj podpis k dalším evropským státům připojila v roce 2016. Přijetí vyvolalo řadu rozdílných reakcí a církev se proti úmluvě již jednohlasně vyhradila.

 

Kritikům pak často vadí, že dokument je příliš jednostranný, nevyvážený a zabývá se pouze ženskou otázkou v jejich prospěch, ale opomíjí zcela druhou stranu.

 

„Vůbec nemluví o tom, že každý muž si ve svém životě prošel psychickým násilím – a to je mnohdy ještě daleko horší. Spousta mužů v důsledku toho spáchala v posledních letech sebevraždu, řada otců je připravena o děti v důsledku chování různých neziskových organizací spojených se ženskou lobby,“ řekl Radiožurnálu Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL.

https://www.irozhlas.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář