Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z prvního evropského kongresu vyhnanců, uprchlíků a obětí fašismu a nacismu v Lublani v roce 2009 15

26. 10. 2020

Z prvního evropského kongresu vyhnanců, uprchlíků a obětí fašismu a nacismu v Lublani v roce 2009 15

 

Len jednotky Einsatzkommando 14 zavraždili 2876 osôb, ktoré boli nájdené v 66 hromadných hroboch. Medzi zavraždenými boli Slováci, Česi, Francúzi, členovia britskej vojenskej misie – Amsterdam, Rusi, Ukrajinci, a Židia.

 

Špeciálna protipartizánska  jednotka  Edelweis uskutočnila len na strednom a západnom Slovensku  asi 50 teroristických prepadov pri ktorých zavraždili vyše 300 obyvateľov, starcov, žien a detí. Vypálili a vyvraždili dedinky Ostrý Grúň a Kľak za obeť im padlo  146 osôb z toho 56 žien a 38 detí, Pri opätovnom exekutívnom zákroku 24.januára 1944 vypálili v Ostrom Grúni 121 domov a 78 hospodárskych budov a v Kľaku  132 domov a stavenísk.

 

Štatistika zločinov proti ľudskosti spáchaných nemeckými okupačnými vojskami Wehrmachtu a SS, útvarmi Nemeckej bezpečnostnej polície ( SIPO) a Bezpečnostnej služby ( SD) a jednotkami Pohotovostných oddielov Hlinkovej gardy od začiatku Slovenského národného povstania do oslobodenia Slovenska potvrdzuje  176 hromadných hroboch s 3956 obeťami (2792 mužov, 720 žien, 211detí) utýraných, umučených a popravených. Vypálených obcí a osád bolo 102. Deportácie  židovského obyvateľstva presiahla hranicu 14.000 osôb a cca 15.000 Rómov odvlečených do koncentračných táborov na okupovanom území Poľska, Česká a do Nemecka.

 

Taký je výsledok politiky fašizmu na Slovensku v rokoch 1938 - 1945 voči obyvateľom vtedajšieho spojenca Nemecka. Na zločiny fašizmu obyvatelia Slovenska ani po 65 rokoch nezabúdajú. Sú ponaučením a výstrahou pre nesledujúce generácie nielen na Slovensku. V súčasnej dobe, kedy sa znova rozširujú fašistické a teroristické aktivity. Vítame uskutočnenie tohto kongresu a nim navrhované aktivity. Slovenský zväz protifašistických bojovníkov podporuje jeho konanie.

Ďakujem za pozornosť.

 

(Text zvýrazněn redakcí)

Slovo závěrem

 

Vážení čtenáři,

         

navázali jsme na dříve vydaný sešit s projevy účastníků prvního evropského kongresu vyhnanců, uprchlíků a obětí nacismu a předkládáme ještě některé další významné projevy. Snad bude vhodné připojit k nim ještě pár slov o tom, proč kongresu v Lublani přikládáme takový význam. Kruh občanů ČR vyhnaných v r. 1938 z pohraničí má za sebou více než 15 let práce. Po celou tu dobu jsme stále aktivně zapojeni do probíhajícího česko-německého, resp. česko-sudetoněmeckého dialogu. Velký význam pro tento dialog mělo pořízení překladu knihy Václava Kurala „Konflikt místo společenství“ a „Místo společenství konflikt!“ do němčiny. Snad vůbec nejdůležitější bylo vydávání  vzpomínek pamětníků na rok 1938, už proto, že pamětníků ubývá a později už by to nebylo možno uskutečnit. V těchto dvou případech jde ovšem o věci neopakovatelné, a bylo by obtížné hledat nové náměty pro naši činnost, kdyby nevznikla možnost mezinárodní spolupráce s podobnými organizacemi střední a východní Evropy.

 

                Hlavní zásluhu na tom má Slovinský svaz vyhnanců 1941-1945 a jeho předsedkyně prof. Ivica Žnidaršič. Její iniciativou je mj. rozšíření Muzea vyhnanců v Rajhenburgu u Brestanice o expozice z jiných evropských zemí. Tuto myšlenku rozhodně podpoříme. Dostane-li toto muzeum evropský rozměr, bude to nepochybně nejlepší odpověď na v Německu vybudované „Centrum proti vyháněním““. Velký význam má také síla i početnost evropských organizací: polská má 400.000 členů, slovinská 15.000, řádově statisíce mají organizace v Ukrajině, Rusku a další. A můžeme věřit, že větší síla bude výsledkem jejich spolupráce.                                                                                                                                                                                                                                                                             Ing. J. Prokop

 

Poznámka redakce.

Knižní vydání vzpomínek českých hraničářů, které bylo velmi úspěšné, je rozebráno. Zájemci si však uvedené publikace mohou přečíst na webové stránce: www.ceskenarodnilisty.cz , a to v rubrice „Základní řada“.

Zde je jak „Soužití Čechů a Němců na Znojemsku“, část I.-IV.  , tak i „Vyhnání Čechů z pohraničí 1938“, část I-VIII.

Uvedené tisky si mohou zájemci i zcela bezplatně stáhnout a užívat podle svých potřeb.

 

 

Redakce: J. Skalský                                      Připravil: Ing. J. Prokop, dr. O. Tuleškov

 

Vydalo Křesťanskosociální hnutí ve spolupráci s Kruhem občanů České republiky vyhnaných v r. 1938 z pohraničí a OR KČP v Praze 10 jako svou 312. publikaci určenou pro vnitřní potřebu vlasteneckých organizací. Praha, prosinec 2009.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář