Jdi na obsah Jdi na menu
 


Winterhilfe Česka pro Ukrajinu?

11. 3. 2022

Winterhilfe Česka pro Ukrajinu?

Jiří Jaroš Nickelli, Společnost Ludvíka Svobody Brno

 

Když jsem dnes spatřil plakátek jakési neziskovky nazvaný "3 stupně Celsia pro Ukrajinu", nevěřil jsem svým očím. To, co se tam hlásá, je možno pokládat buďto za recesi anebo za naprosté pomatení mysli, choré  nejtěžším  antirusismem. Ovšem také to lze pokládat za geniální ekoplán (neplést s eroplánem!) na těžké poškození "Putina" a jeho "vražedných hord" napadajících nebohou Ukrajinu. Co nám to ekogéniové vypracovali?

 

Cituji doslova: "

 Zatopíme-li si o 3 stupně C méně, bude to v příštích 2 měsících (do konce topné sezóny) znamenat snížení spotřeby plynu o 20 %. Při snížení o 5 stupňů je to dokonce 40%! Solidární můžeme být i tak, že se na pár týdnu trochu více oblečeme.

 A Putin to bezprostředně pocítí.

Je lepší být ve svetr, než přispívat na vraždy ukrajinských civilistů. Šetřeme životy, přírodu i peníze." (Konec citátu.) 

 

Jedna historická analogie

Maně si vzpomínám, co mi rodiče z odbojářských a legionářských kruhů vyprávěli o protektorátu.

Byla to takzvaná WINTERHILFE na Wehrmacht, který bojoval udatně s ruskými asiatskými hordami.

Tak nejen německé, ale i české obyvatelstvo přispívalo dobrovolně (kolaboranti) i hlavně  nedobrovolně (porobení) pravidelnými sbírkami na oblečení, zimní výstroj, balíčky potravin pro hrdinné borce Wehrmachtu, bojující v mrazech a nepohodě za Novou Evropu očištěnou od méněcenných ras. Jak známo z dokumentů, jeden kníže z Rájce na Winterhilfe dal dokonce peníze v hodnotě 40ti tisíc protektorátních korun, což byla tehdy cena dobrého gruntu...

Zde se nám podstrojuje totéž. Napadá mne heslo parafrázované z Černých baronů:

 

Plány Putinovců zhatí

naši ekologičtí starosvati!

 

Ovšem je tu od zlých jazyků, přejících zlým putinovcům, možný ještě další výklad. Tento.

Zásobníky plynu Evropské unie jsou téměř prázdné. Z různých zdrojů se udávají tak 4 - 10 %! Když se občané přinutí omezit topení (a vystaví se tak nejen nachlazení, ale starší občané i vážnému zdravotnímu risiku zápalu plic), slovutná unie zabije dvě mouchy jednou ranou. Vystačí se zbytky plynu do konce sezóny - a ještě to politicky nafoukne jako občanskou aktivitu lidskosti pro nebohé ukrajinské civilisty. Tím  absolutně nezlehčuji oběti války ani na jedné či druhé straně!

Jen mi připadá bizarní - Sherlock Holmes by pravil groteskní -  využívat jich pro nějaké ekologicko politické propagace.

Hoj, ty šetrný večere, tu máš čerte kropáč! To by ani český génius Cimrman nevymyslel lépe, ba ani strážmistr Putimi!

 

 

viz firma  www.extincionrebellion.cz 

Dělá zdarma přednášky  na téma klimatické, sociální a politické souvislosti války na Ukrajině :

Tř. kpt.Jaroše 18, a na Jakubském náměstí 1. Citováno dle plakátku.

 

Autor je pozůstalý po dědečkovi, zavražděném gestapem, příbuzný obětí Osvětimi a sekyrárny Pankrác