Jdi na obsah Jdi na menu
 


Welt - Průzkum, který je fackou do tváře Merkelové!

15. 8. 2019

Více než polovina německé populace připustila, že není spokojena s tím, jak funguje demokratický systém v jejich zemi, informují německé noviny Die Welt.

15. srpna 2019 - 11:04

 

Podle průzkumů je ve východních zemích se stavem věcí spokojeno pouze 35,6% občanů. Podle německé levice to znamená, že lidé jsou především nespokojeni s prací vlády.


Většina Němců - více než 53% - není spokojena s demokracií, píše deník Die Welt. Na východě země je tento trend aktivnější než na západě.

Lidé nespokojení v sociálním smyslu mají malou důvěru ve stát a politiku - o tom svědčí výsledky studie zveřejněné tento týden nadací Friedricha Eberta.

S fungováním demokratického systému bylo spokojeno pouze 46,6% obyvatel země. Naopak 53,4% s tím není spokojeno. Ve východních zemích Německa je navíc s demokracií spokojeno pouze 35,6% Němců.

 

Autoři studie zastávají názor, že otázka hodnocení fungování demokracie neznamená zjištění, zda občané podporují samotný koncept. Je to hlavně otázka zjišťování, kolik populace tento systém v praxi docela využívá. Ukázalo se, že čím níže jsou respondenti hodnotové třídě společnosti, tím více jsou nespokojeni se současným systémem.

 

Mezi respondenty, kteří se považují za nižší, tj. dělnickou třídu, 70,1% uvedlo, že nejsou s demokracií v Německu nijak zvlášť spokojeni nebo úplně nespokojeni. Mezi respondenty, kteří se považují za střední třídu nebo za horní vrstvu společnosti, připustilo 57,5%, že jsou buď velmi spokojeni, nebo zcela spokojeni s fungováním demokracie v zemi.

 

Pokud vezmeme v úvahu výsledky studie na stranické bázi, příznivci CDU a CSU se ukázali jako nejvíce spokojení s demokracií - 65,4% shromážděných. Naopak, nejvíce nespokojení se stali přívrženci politiky Alternativy pro Německu: pouze 7,2% z nich uvedlo, že jsou spokojeni se stavem německé demokracie.

Dvě třetiny respondentů vyjádřily názor, že významná část populace v posledních letech neměla z pozitivního ekonomického vývoje prospěch. Mezi těmi, kdo zaznamenali růst sociální nerovnosti, bylo 60% nespokojeno s fungováním demokracie v Německu.

 

Podle výsledků studie jsou politická opatření kterým může stát bojovat proti sociální stratifikaci s velmi vysokou mírou souhlasu. 69,6% respondentů tak podpořilo zvýšení daní z vysokých příjmů a majetku. Zlepšení školních zařízení v chudých městských oblastech považovalo 80% respondentů za dobrý nápad.

Myšlenku minimálního důchodu schválilo 77% Němců. To vyžaduje zejména SPD, zatímco koalice CDU/CSU dává přednost zavedení minimálního důchodu na základě kontroly přiměřenosti plateb.

Analýzy provedl výzkumný ústav pro výzkum veřejného mínění Infratest dimap od 4. března do 2. dubna 2019 telefonicky 2 500 Němců ve věku nad 18 let, uvádí článek.

Vůdce levice Katja Kippingová obvinila velkou vládní koalici z částečné odpovědnosti za nespokojenost občanů. Podle ní jsou výsledky studie „vyhlášením bankrotu neoliberalismu a jasnou fackou tváře kancléřky Angely Merkelové“.

„Lidé nejsou spokojeni s demokracií - nejsou spokojeni s tím, jak velká koalice vládne zemi," zdůraznila Kippingová. Z jejího pohledu, nevšímat si toho znamená hrát do rukou pravicových politických hnutí a stran, uzavírá Die Welt.

(kou, prvnizpravy.cz, welt.de, foto: arch.)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář