Jdi na obsah Jdi na menu
 


Washington nemá vojenské kapacity, aby podpořil Izrael

6. 11. 2023

Washington nemá vojenské kapacity, aby podpořil Izrael

Bývalý zpravodajský důstojník námořní pěchoty Spojených států amerických a zbrojní inspektor OSN Scott Ritter vyjádřil názor, že administrativa prezidenta Bidena se snaží různými způsoby odstranit Benjamina Netanjahua z čela izraelské vlády.

Scott Ritter

6. listopadu 2023 - 11:04

 

Scott Ritter potvrdil, že Spojené státy nemají vojenské prostředky nutné k podpoře Izraele v jeho boji proti Hizballáhu nebo Íránu.

 

Ritter dále prohlásil, že se předseda vlády Izraele Benjamin Netanjahu zoufale snaží vtáhnout Spojené státy do války, protože ví, že jeho síly nejsou schopny porazit protivníka - což byla narážka na konflikt v Gaze a možnost rozšíření bojové fronty.

 

Ve svém rozhovoru pro síť Al Mayadeen Ritter uvedl, že Netanjahu se ocitnul v patové situaci. Z tohoto důvodu prý také vtáhl opozici do vlády národní nouze, aby do této situace zainteresoval úplně všechny, uvádí server almayadeen.net

 

Mezitím bývalý důstojník amerických zpravodajských služeb poznamenal, že "příměří čelí silné opozici ze strany izraelské vlády - což podporují i Spojené státy americké - zatímco Izrael ztrácí veřejnou podporu na mezinárodní úrovni".

 

Ritter dále uvedl, že Spojené státy americké nehledají způsob, jak eskalovat násilí, protože dobře vědí, že výsledek by byl strategická porážka Izraele a Spojených států a další oslabení pozice USA v zahraničí.

 

 

Podle Rittera se stal Izrael pro USA spíše problémem než řešením. Scott Ritter také zdůraznil, že je nutné změnit komunikaci, aby bylo jasné, že selhání Netanjahua a izraelských ozbrojených sil při ochraně Izraelců vedlo k současné situaci, a že by zaroveň mělo dojít ke změně vnitřní dynamiky v Izraeli.

 

„Domnívám se, že administrativa prezidenta Bidena se snaží všemi prostředky dostat Netanjahua z vlády," řekl dále Ritter.

 

V rozhovoru pro Al Mayadeen také poznamenal, že „americký Kongres je unavený z ukrajinské války, protože je to prohra a v Americe není prohra oblíbená, proto začínáme vidět snižování objemu pomoci Ukrajině. Situace s Izraelem je odlišná, protože izraelský lobbistický aparát má v americkém Kongresu velký vliv."

 

Ritter dále připomněl, že Kongres hlasoval pro usnesení, která jsou ve prospěch Izraele, a že Spojené státy americké jsou těmi, kdo zabíjí Palestince a děti pomocí raket a letadel, které dodávají Izraeli.

 

Důstojník bývalé americké rozvědky zdůraznil, že Izrael není schopen zasadit porážku hnutí Hamas a že Biden nyní ztrácí podporu amerického lidu a Organizace spojených národů.

Dále potvrdil, že USA nemají vojenské kapacity, které by Izraeli umožnily porazit Hizballáh nebo Írán. Pokud jde o Islámský odpor v Libanonu - Hizballáh, Scott Ritter uvedl, že Izrael věnoval velkou část svých vojenských sil konfrontaci s Hizballáhem, a to považuje za strategické vítězství pro tuto skupinu.

 

Ve svém závěru Ritter uvedl, že „klíčovým hráčem v této válce je pan Hasan Nasrallah a on rozhodne, co se ve válce stane".

 

Spojené státy americké pokračují v podpoře izraelské okupace v její agresi proti Pásmu Gazy, která trvá již 30 dní, pod záminkou „práva na sebeobranu". Americký prezident Joe Biden prohlásil, že to, co Izrael dělá, "nevybočuje z mezinárodních a humanitárních zákonů".

 

Tato podpora se projevila návštěvami amerických úředníků (včetně Bidena) v okupovaných oblastech a poskytováním finanční a vojenské podpory okupaci, stejně jako shodou s izraelským „vyprávěním" událostí a Bidenovými pochybnostmi o počtech palestinských mučedníků vydaných ministerstvem zdravotnictví v Gaze, což bylo široce odsouzeno.

 

(jk, almayadeen.net, foto: repro youtube)