Jdi na obsah Jdi na menu
 


W. Churchill a anglický král Jiří VI. blahopřejí Stalinovi

13. 3. 2022
W. Churchill a anglický král Jiří VI. blahopřejí Stalinovi
Již 5.listopadu 1942, kdy Rudá armáda úpornou obranou zastavila německou ofenzivu píše Stalinovi Churchill: „Dovolte mi dále premiére Staline, abych Vám vyjádřil, stejně jako panu Molotovovi, své blahopřání k slavné obraně Stalingradu a k rozhodující porážce druhého Hitlerova tažení proti Rusku.“ Po ukončení bojů a zajetí maršála Pauluse sděluje Stalinovi : „ Prosím, přijměte mé blahopřání ke kapitulaci polního maršála Pauluse a ke konci německé šesté armády. Je to věru překrásný úspěch.“
Na vítězství Rudé armády u Stalingradu reagoval i britský král Jiří VI. sdělením: „Úporná obrana Stalingradu zvrátila chod událostí a stala se předzvěstí zdrcujících úderů, které vyvolaly zmatek v řadách nepřátel civilizace a svobody. Přikázal jsem na důkaz hlubokého obdivu, který pociťuji já i národy Britského impéria, aby byl zhotoven Čestný meč, jež budu mít to potěšení odevzdat Stalingradu.“ Nedlouho nato v Moskvě osobně předal Čestný meč premiéru Stalinovi s žádostí, aby jej odevzdal představitelům Stalingradu.
Poznámka ČNL:
Propagandisté, samozřejmě jen povrchně vzdělaní a plní nenávisti ke všemu ruskému, o řadě událostí a sovětských osobností z druhé světové války píši jen černě. Není ani nit světlá na J.V. Stalinovi. Je to větší zločinec než byl Hitler. A jaká byla skutečnost? Stalin byl váženou osobností nejen v Anglii, ale také ve Spojených státech, což vyplývá z výše uvedeného.
Jeden ze západních státníků řekl o Stalinovi v podstatě následující: Přebral stát, kde se oralo ještě dřevěným pluhem. Odevzdal SSSR svým nástupcům jako průmyslovou zemi, s jadernými elektrárnami i jadernými zbraněmi. Nebyl to žádný hlupák, ani zločinec. Protože takový by nikdy ze země se zaostalým zemědělství a počátky průmyslu nemohl udělat za zhruba 33 let jednu ze světových velmocí.
Samozřejmě Stalin měl své negativní stránky, ostatně kdo z velkých státníků je neměl, o nich se již napsalo hodně, od pohádek až po reálné vidění jeho epochy. Chtěli jsme jen do propagandistického černého vidění vnést alespoň trochu světla.