Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyhnání sudetských Němců bylo a zůstává pro historii zločinem proti lidskosti velkou a obrovskou nespravedlností.

7. 1. 2024

Vyhnání sudetských Němců bylo a zůstává pro historii zločinem proti lidskosti velkou a obrovskou nespravedlností.

 

 

Jan E. ,stručně řečeno, ve svém komentáři  se ptá, kdo uměle vzbuzuje nenávist mezi Čechy a Němci? My tvrdíme, že stačí si přečíst několik projevů pronesených na sjezdech SL a získáme   odpověď na vznesenou otázku. Jedním  z takových je i projev, který přednesl Horst Seehofer.Výňatek z něj uvádíme:

 

Na sjezdu SL v r. 2015 pronesl tato a další  slova a Horst Seehofer, tehdejší předseda bavorské vlády a patro

n“sudetských Němců“:   „70 let od války také znamená 70 let od počátku vyhnání. Vás, sudetské Němce, to zasáhlo s plnou silou. V květnu 1945 začala v Čechách jedna z největších a nejbrutálnějších etnických čistek 20. století. Sudetští Němci byli zbaveni práv, cti, stali se psanci. Vyhnáni z jejich vlasti, země předků, která byla kolonizována Němci již 800 let. Zasáhlo to ženy, děti, starší osoby. Násilí v Ústí a Brně se staly symboly nelidskosti, utrpení, mučení a smrti.

 

Dovolte mi, abych se vyjádřil velmi jasně: vyhnání sudetských Němců bylo a zůstává pro historii zločinem proti lidskosti, velkou a obrovskou nespravedlností.

Krátce po válce přijely první vlaky ze sudet do Bavorska. Náhodní ztroskotanci, bez bytu, bez práce, domov jim byl ukraden.“

 

Tato jeho láskyplná slova  a závěry byla zcela v hrubém rozporu s Postupimskou dohodou, Pařížskou reparační úmluvou a samozřejmě, a to především i s historickou pravdou. O takovéto a podobné projevy nebylo na sjezdech landsmanšaftu, podobně tak na sjezdech „Svazu vyhnaných, nouze, spíše naopak. A tam je zdroj, který do česko-německých vztahů vznáší nedůvěru nesoulad i vzájemné další odcizování, které mohou vést i konfliktním vztahům. Žádná ruská propaganda k zhoršování česko-německých vztahů není nutná. Jsou zde jiné zdroje, které k tomuto cíli působí.

Připravil Dr. O. Tuleškov