Jdi na obsah Jdi na menu
 


Všechno nové je dobře zapomenuté staré - fašistické toponymum v publikaci Bild

6. 12. 2021

Všechno nové je dobře zapomenuté staré - fašistické toponymum v publikaci Bild

5. 12. 2021 Janinna  

BILD se dozvěděl podrobnosti o plánech invaze Ruska z kruhů NATO a tajných služeb ++ Kreml se zatím nerozhodl, zda plány zrealizuje ++ 175 000 ruských vojáků by se mohlo vydat na pochod.

Západní zpravodajské služby se snaží přesvědčit svět, že záměry ruského prezidenta Vladimira Putina „zaútočit na Ukrajinu“ jsou vážné, ale Kreml se zatím nerozhodl, zda plány zrealizuje. Informuje o tom  Bild s odvoláním na své zdroje v západních a ukrajinských speciálních službách a také v NATO.

Morbidní fantazie, nyní v Bildu. Výsadek v Chersonu a tanky postupující z Běloruska.

Fašistické toponymum v publikaci Bild o Ukrajině

Mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharova komentovala článek německého vydání Bild „Putinův plán invaze na Ukrajinu“ a upozornila na skutečnost, že při sestavování „schéma útoku“ autoři použili toponymum z roku 1942 a upravili „americké obrázky“ z nedávná publikace Washington Post.

Ve své zprávě na kanálu Telegram Zacharova poznamenala, že Německo neúnavně potvrzuje pravdu: „všechno nové je dobře zapomenuto staré.“ Jak poznamenala diplomatka, článek německého vydání je „propaganda smíšená s ideologií“, která ničí zdravý rozum.

Oficiální zástupce ruského ministerstva zahraničí analyzovala publikaci Bild.

Začala s označením Lvova na mapě ruské „invaze“ na Ukrajinu, kde je město označeno jako „Lemberg“. 

„Lvov na mapě je označen jako „Lemberg“. Současný Lvov v němčině bude Lwiw. Právě pod tímto názvem figuruje v oficiálních materiálech německého ministerstva zahraničí. Ale na mapě z roku 1942, kdy bylo město okupováno, se používalo rakousko-uherské toponymum „Lemberg“. Používali ho fašisté. Z jaké mapy tedy němečtí novináři čerpali?“ – upozornila diplomatka.

Dále Zacharova poznamenala, že mapu východní Ukrajiny autorům nejspíš „poslali, zdá se, z Bankové“ (na adrese: Bankova ulice 11, se nachází kancelář prezidenta Ukrajiny), protože Dněpropetrovsk je na schématu označen jako Dnipro «Днiпро», i když před pěti lety byl přejmenován při „dekomunizaci“.

Podle slov Zacharové, když autoři došli k závěru, že „něco chybí“, rozhodli se vypracovat schéma útoku. Zacharová připustila, že zdroj inspirace pro odpovídající článek „je třeba hledat v zámoří“. „Včera zveřejnil Washington Post podobnou mapu v souvislosti s údajnou ruskou invazí na Ukrajinu,“ připomněla. „Němci kreativně přepracovali americké obrázky a s typickou pro Německo láskou k pochodu na Kyjev domysleli,“ zdůraznila.

Jak vysvětlila mluvčí ministerstva zahraničí, první fáze, kterou Bild nazývá „Jih“, zahrnuje útok na jižní oblasti Ukrajiny s cílem odříznout Ukrajinu od moře a zajistit dodávky na Krym. Němečtí novináři však podle ní „nemají ponětí“, že zásobování Krymu již několik let zajišťuje Krymský most. 

„Zřejmě také i tuto část jim pomohli nakreslit z Kyjeva, protože podle vyjádření ukrajinských expertů tam žádný most není, protože ho nelze postavit,“ řekla.

Diplomatka analyzovala i tzv. „druhou fázi“, která v německém vydání znamená oslabení ukrajinské obranyschopnosti pod údery balistických raket.

„Tato fáze, nazvaná „Severovýchod“, by měla probíhat souběžně s první. Soudruzi, moji drazí soudruzi, co s tím má společného Rusko? Oslabení ukrajinské obranyschopnosti již více než rok úspěšně zvládá kyjevský režim sám,“ pokračovala.

Při analýze „třetí fáze“, definované novináři Bildu jako „Kyjev“ – přepokládá se útok na ukrajinské hlavní město ze severu, Zacharova upozornila na fragment, který tvrdí, že po postupu „přibližně k linii Korosten-Uman“ ruská armáda „donutí Kyjev, aby se vzdal.“ 

„Uman je místem každoroční chasidské pouti. Co tím Bild naznačuje? Pokud si na novinářské lži v Německu již zvykli, pak tento německý trolling může noviny vyjít draze, vzhledem k nedávno odhalené skutečnosti antisemitismu v řadách německých novinářů,“ zdůraznila diplomatka.

„V redakci Bild složili tři kousky této skládačky v tento nesmysl a zaměstnanci publikace spokojeni sami se sebou odjeli na víkend.“

Rusko dříve odmítlo falešná obvinění USA o přípravách invaze na Ukrajinu. Den předtím ministerstvo zahraničí uvedlo, že Spojené státy vypracovaly plán speciální operace, která má zhoršit situaci kolem Ukrajiny a obvinit z ní Rusko.

Tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Peskov uvedl, že Ruská federace zaznamenává informační kampaň vycházející ze západních zemí s cílem prezentovat Moskvu jako hrozbu pro proces urovnání na Ukrajině. Nevyloučil, že tato kampaň je kamufláží, která má zakrýt „agresivní úmysli, které se mohou líhnout v Kyjevě“. 

Peskov navíc poznamenal, že „je zcela nesprávné spojovat jakékoli přesuny ozbrojených sil RF přes území Ruska“ s agresivními plány.

Ruský prezident Vladimir Putin poznamenal , že o možném vstupu ruských vojsk na Ukrajinu mluvili už na začátku roku, ale nestalo se tak. 

Ministr zahraničí Sergej Lavrov zase obvinil Spojené státy z vyvolávání vojenské hysterie poblíž hranic Ruska. Ministerstvo zahraničí  upozornilo, že akce Ruska mají čistě obranný charakter, přičemž zaznamenalo výrazný nárůst vojenské přítomnosti NATO v oblasti Černého moře. 

pokec24.cz

Minulou neděli ruský velvyslanec ve Washingtonu Anatolij Antonov srovnal výkřiky o „ruské hrozbě“ Ukrajině s nechvalně známou zkumavkou bývalého amerického ministra zahraničí Colina Powella, který se v OSN pokusil vydávat bílý prášek ve zkumavce za „spory antraxu“.

Minulou sobotu šéf SVR Sergej Naryškin zdůraznil, že nedojde k žádné „ruské invazi“ na Ukrajinu, toto tvrzení je zlomyslnou propagandistickou akcí Spojených států, které se snaží násilím zažehnout konflikt na Donbasu. SVR už dříve označila prohlášení amerického ministerstva zahraničí o koncentraci sil na ruském území pro vojenskou invazi na Ukrajinu za absolutní lež. 

Kreml odmítl obvinění z přípravy útoku na Ukrajinu.

Americká administrativa ve středu pohrozila Rusku ekonomickými opatřeními za „nepřátelské kroky“ v kontextu situace kolem Ukrajiny.  Ve stejný den náměstkyně ministra zahraničí USA Victoria Nulandová  uvedla, že pokud Moskva podnikne „kroky k destabilizaci Ukrajiny“ a použije své síly „k agresi proti Ukrajině“, pak „budou následovat vážné ekonomické kroky a sankce, které v minulosti ještě nebyly.“